Bra blodtrykk?

Spørsmål

Var hos legen min forleden for å sjekke allmenntilstanden.

Blodprosent 86%
Blodsukker 4.8
Kolesterol 5.8
Blodtrykk 140/80

Han sa alle prøvene var meget bra, men jeg synes jo selv at blodtrykket IKKE var bra, kolestrol kunne kanskje også vært lavere?

Er 164 cm. høy og veier 80 kg.

Sykdommer: Blodtrykk - riktig eller galt?
Medisiner: Zoloft 100 mg.

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg synes absolutt blodtrykket ditt er bra! Undertrykket er det viktigste, og i en alder av 52 år er det nok mange som kan misunne deg et så fint blodtrykk. Overtrykket varierer en del, men 140 er også bra. Kanskje er det litt lavere når du er hjemme i stua enn når du er på legekontoret. En litt uvitenskapelig tommelfingerregel sier alder + 100 er akseptabel verdi for overtrykket, og således har jo du god margin.

Kolesterol kan nok fortsatt bli bedre, selv om 5.8 ikke er veldig forhøyet. Jeg ville fortsatt med kolesterolfattig kost og forsøke å få kolesterolet under 5 før jeg var helt fornøyd. Jeg vil nok også spurt legen om verdiene av godt og dårlig kolesterol, de sier mer om tilstanden enn totalkolesterolet.

Blodsukkeret er normalt og blodprosenten er forsåvidt også grei, men nå bruker vi jo ikke lenger blodprosent men hemoglobin som mål på jerninnhold i kroppen. Et prosenttall måles alltid i forhold til en slags "ideell" 100%-verdi, en verdi som ikke nødvendigvis er den samme for alle mennesker. Derfor vil hemoglobinverdien være et riktigere mål. Hvis det oppstår store endringer i disse tallene kan det være grunn til å utrede videre, men ligger du på 80% hele livet, så er det liksom din normalverdi, og derfor 100% for deg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-