Blodtrykk

Spørsmål

Hei! Har i det siste vært ekstra plagsomt slapp og utilpass. Var Igår hos lege der blodtrykket viste 135/65. Er ikke dette noe lavt tatt i betraktning min alder? Legen kommenterte dette med at det er blodtrykk som en ungdom, ellers ingen konklusjon, men jeg lurer på om nevnte plager kan skyldes blodtrykket. Har forøvrig problem med holde vekten.

Mann 83
Svar

Hei !

Du er 83 år og bruker Enalperil og blodfortynnende i form av Marevan på grunn av det vi kaller paroxysmal Atrieflimmer. Du har målt et blodtrykk på 135/65. Du skriver at du har problem med å holde vekten, og det kan da være at du får vektøkning, eller vektminskning. Slapphet og utilpasshet kan ha mange forklaringer. Jeg regner med at din fastlege har kontrollert blodprøvene dine, og at du har en normal “blodprosent” eller Hb og normale prøver forøvrig. Lav Hb kan gi trøtthet og slapphet, og er det slik at du har vansker med å holde vekten så kan det være at du får i deg for lite næringsstoffer og væske. Blodtrykket ditt er fint når du blir behandlet. Et enkelt blodtrykk gir ikke grunnlag for noen endringer av din medisinering, men dersom du får en utvikling der blodtrykket ditt synker ytterligere, så kan man vurdere å redusere Enalperil. Det er viktig at man gjør fortløpende vurdering av medikamentell behandling av eldre fordi fysiologien endres i takt med aldringen. Dersom du ikke føler deg uvel ved vanlig aktivitet, som når du reiser deg fra sittende til stående fordi at man da kan få såkalt ortostatisk hypotensjon, det vil si at blodtrykket synker og kroppen ikke klarer å kompensere for leieendringen fort nok, slik at man føler at man vil besvime, så har du nok et daglig blodtrykk som er høyt nok for deg. Du kan jo kjøpe deg en blodtrykksmåler og skrive ner de ulike verdiene du måler, og ta dem med til din fastlege neste gang. Så konkret vil jeg svare at blodtrykket på 135/65 mmHg ikke er for lavt for deg og at det ikke er det som er årsaken til dine plager.