Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodtrykk

Spørsmål

Hei
I Lommelegens artikkel om Blodtrykk - hva er det? sies det at det er litt omdiskutert hva som er normalt blodtrykk, og videre at det ikke finnes noe mål på hva differansen mellom det systoliske og diastoliske blodtrykket skal være.

Jeg har nettopp vært hos legen og fått målt blodtrykket som var 125 over 90. Siden jeg er en mann på 54 år var jeg svært fornøyd (har alltid trodd at det var overtrykket man vektlegga mest) - og det virket det som om legen var også, inntil jeg googlet og fant at undertrykket på 90 var i en grenseverdi for høyt blodtrykk? Hva mener du om dette, og hva kan jeg i tilfelle gjøre for å redusere undertrykket?

Mann 54 år

Svar

Hei !
Du har Googlet deg fram til at undertrykket er i grenseland i forhold til for høyt blodtrykk. Blodtrykksmålinger er høyst variable. En måling kan gi et veldig misvisende blodtrykk. Blodtrykket er avhengig av hvor mye blod som pumpes ut av hjertet pr.minutt og hvor høy motstanden i kretsløpet er. Et blodtrykk med diastolisk trykk på 90mmHg sier egentlig lite. Man bør gjenta blodtrykksmålinger når du er avslappet. Det at du har et systolisk blodtrykk på 125 mmHg og er 54 år, betyr at du ikke har for høyt blodtrykk. Det er et normalt blodtrykk. Før du gjør noe i det hele tatt, bør du gjenta noen blodtrykksmålinger. Det er ikke indikasjon for å gjøre noe med det blodtrykket du har nå. Generelt gjelder det leveregler, som at man bør være normalvektig, spise mindre salt og ha et variert kosthold, i tillegg til at man bør være forsiktig med alkohol. Du følger jo også din helse ved at du går til din fastlege, noe flere menn burde gjøre.