Biologisk hjerteventil

Spørsmål

Jeg er født i 1947. I 2011 fikk jeg satt inn biologisk aortaklaff pga aortastenose. Argumentet for å velge biologisk klaff var at det om noen år ville finnes bedre teknologi, slik at jeg kunne forvente å få ny klaff når den jeg har er utslitt. I ca 2021 kan jeg regne med at klaffen er utslitt. Om jeg i 2021 (74 år gammel) har bra helse, ligger det an til at teknologien kan bli god nok til at det vil være mulig å få tilbud om skifte av klaffen før den svikter og begynner å gi alvorlige symptomer?

Svar

Hei !
Slitasje på en biologisk hjerteventil som du fikk innsatt i 2011 er avhengig av flere ulike faktorer. En faktor er hvor stor den biologiske hjerteklaffen din er i forhold til hvor stor du er. Med andre ord hvor stort slagvolum du har, det vil si hvor mye blod pumper ut per slag. Andre faktorer er om du har tilleggslidelser som høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Den teknologien du nevner er allerede tilgjengelig i dag og heter TAVI- som er en kateterbasert aortaklaff innleggelse. Det er naturligvis også fullt mulig å operere deg på nytt og sette inn en ny klaff. På den annen side, er det langt fra sikkert at du behøver å bytte ut noen klaff. Det er normalt ikke slik at klaffen plutselig må byttes, selv om det finnes akutte tilstander der man må gjøre dette. De aller fleste biologiske klaffer endrer seg og får kalknedslag i klaffen og dermed gradvis mindre åpning. Det som gjør at man må bytte klaffen er at åpningen blir så liten at hjertet må pumpe mot en høy motstand (gradient). Ubehandlet vil dette gjøre at hjertemuskelen vokser, og hulrommet i hjertekammeret minsker som gjør at slagvolumet minsker og kan gi alvorlige symptomer som besvimelse og hjertestans. Du ville som 74-åring med god helse fått både tilbud om en reoperasjon og eventuelt en kateterbasert klaff i klaffen. Jeg regner med at du blir fulgt opp med hjerteekko i forhold til klaffen din.