Aortaaneurisme

Spørsmål

Hei ! Jeg er 46 år, 176 cm, 78kg og snuser. Har noen rare stikk og krampelignende tak rundt hjerte området som har økt litt det siste året - har kjent dette i ca 2 år. Jeg trener endel og tenkte det er muskulert, men det er jeg nå sikker på at det ikke er. Løper endel og holder meg i noen lunde god form - Oslo Marathon, Birken etc. Har maks puls på 202 og hvilepuls på ca 55. (hvilepulsen har økt endel i de siste mnd, må sitte lenge for å komme ned på 60). Min far døde 54 år gammel av utposing på hovedpulsåren i magen, og tankene mine går jo i den retning.
Jeg er har ikke oppsøkt fastlege, har heller aldri vært syk eller sykemeldt. Min kone jobber på legevakten, og vi har idag sjekket blodtrykket mitt - 140/94 - puls 86!! (vi drakk noe vin i går kveld, men ikke mer enn tre-fire glass)

Hva tenker legen jeg bør foreta meg, og hvilken sjekker bør jeg be om hos fastlege?

På forhånd takk.

Svar

Hei !
Du er 46 år, og din far døde 54 år gammel av at en utposning på hovedpulsåren i magen sprakk. Dette kalles på fagspråket et abdominalt aorta aneurisme. Du har også en stikkfølelse og krampelignende tak "rundt hjertet".Du trener en del og har tenkt dette har vært muskulært, men er sikker på at det ikke er det. Du målte blodtrykket ditt til å være 140/94 med en puls på 84.

For det første er det ungt å dø av ei sprukken hovedpulsåre 54 år gammel. Det at du tenker på dette, er grunn nok til å gjøre en undersøkelse av hovedpulsåren din. Man kan se på hovedpulsåren din med en ultralydundersøkelse, men man vil ved en vanlig ultralydundersøkelse kun se blodårene i magen og bekkenet. Det forekommer også utposninger i brysthulen. Ut fra at din far døde såpass ung av en utposning på hovedpulsåren, kan det derfor være indikasjon for å gjøre en CT-undersøkelse av hele din hovedpulsåre. Mest sannsynlig vil den være normal, men da vil du være beroliget. Du skriver ikke om de smertene du har i hjerteregionen kommer ved anstrengelse eller ikke. Dersom de kommer ved anstrengelse og gir seg i hvile, kan man utføre en arbeidstest av deg. Dette er noe fastlegen din vil kunne ta stilling til. Blodtrykket ditt er 140/94, med en puls på 84 slag pr. min, er ikke alarmerende. Et målt blodtrykk gir kun et øyeblikksbilde. Blodtrykksmålinger må gjentas over tid, om det ikke er svært høyt. Ditt blodtrykk er nærmest normalt.

For å prøve å svare mest mulig konkret ut fra de opplysningene du har gitt, så er det lite sannsynlig at du har hjertesykdom eller sykdom i hovedpulsåren din. For å være helt sikker kan man imidlertid gjøre en CT-undersøkelse av din hovedpulsåre ut fra at din far døde relativt ung av en sprukken hovedpulsåre. Blodtrykket ditt er mest sannsynlig helt normalt, om du måler dette over tid. Det målte blodtrykket ditt (140/94mmHg) er ikke spesielt høyt for din alder. Du bør oppsøke din fastlege. Du bør diskutere med ham om han mener at det er indikasjon for å gjøre en belastningstest i forhold til de smertene du beskriver "hjertet ditt".

Håper dette var konkrete svar på dine spørsmål og jeg ønsker deg lykke til videre!