Symptomer på hjerneslag

Dersom en person får symptomer på hjerneslag, må vedkommende få hjelp så raskt som mulig. Ikke nøl med å ringe 113!

SYMPTOMER PÅ HJERNESLAG: Personen får ofte akutt hodepine og blir svimmel. Men det er også flere symptomer du bør vite om.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ HJERNESLAG: Personen får ofte akutt hodepine og blir svimmel. Men det er også flere symptomer du bør vite om. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dersom en person får hjerneslag, må man handle raskt. Rask behandling er avgjørende for om personen skal bli tilnærmet frisk. Symptomer på hjerneslag kjennetegnes ved at de er akutt innsettende.

Symptomer på hjerneslag

Mistanke om hjerneslag? Ring 113

Ved slike symptomer som oppstår brått, skal man ringe 113 umiddelbart.

– Flere av symptomene kan ligne på andre tilstander, men det er viktig at dersom symptomene kommer brått, så skal man innta en føre-var-holdning, og betrakte de som mulige tegn på hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, slagsykepleier i LHL Hjerneslag.

Tilstander som man har opplevd tidligere og som gjentar seg, for eksempel hodepine, er sjelden tegn på hjerneslag.

Slagsykepleier i LHL Hjerneslag: Torgeir Solberg Mathisen Foto: Anders Bergersen
Slagsykepleier i LHL Hjerneslag: Torgeir Solberg Mathisen Foto: Anders Bergersen Vis mer

Hjerneslag krever rask behandling

Ved hjerneslag dør to millioner hjerneceller i minuttet. Rundt 85 prosent av hjerneslagene er hjerneinfarkt, som er forårsaket av blodpropp. Disse kan behandles med blodproppløsende middel (trombolyse), men behandlingen må gis før det har gått 4,5 timer fra symptomene oppstår.

– Behandlingen er ikke like effektiv ved fire timer som i løpet av den første timen, derfor er det viktig å handle raskt, sier Mathisen.

Det samme prinsippet gjelder blodpropp-fisking (trombektomi), selv om denne tidsgrensen er litt lenger (6-8 timer).

– Også ved hjerneblødning er det avgjørende med rask diagnostisering og behandling for at resultatet av behandlingen skal bli best mulig.

En annen årsak til hjerneblødning kan være aneurisme i hjernen som sprekker.

HJERNEINFARKT ELLER HJERNEBLØDNING: Hva som er årsaken til hjerneslag er vanskelig å avdekke. Symptomene er like. Foto: NTB Scanpix
HJERNEINFARKT ELLER HJERNEBLØDNING: Hva som er årsaken til hjerneslag er vanskelig å avdekke. Symptomene er like. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lavere dødelighet

Hvert år rammes 15-16000 personer av slag. 3000 av disse dør som følge av slaget.

– Mange får reise direkte hjem etter oppholdet på slagenheten på sykehuset, noen trenger opphold på rehabiliteringsinstitusjon, mens noen blir innlagt på sykehjem, sier Mathisen.

Spesialist i nevrologi og overlege: Kashif Waqar Faiz Foto: Privat
Spesialist i nevrologi og overlege: Kashif Waqar Faiz Foto: Privat Vis mer

Hva er normalt og unormalt blodtrykk?

Hjerneslag tredje vanligste årsak til død

Halvparten av personene som får hjerneslag får en form for funksjonshemming.

– Hjerneslag er den tredje vanligste årsaken til død, og den vanligste årsaken til alvorlig funksjonshemning, sier Kashif Waqar Faiz, spesialist i nevrologi og overlege ved Nevroklinikken ved Akershus universitetssykehus.

Antall dødsfall som følge av hjerneslag har gått betraktelig ned etter 1950, på grunn av bedre forebygging og nyere/bedre behandlingsmuligheter. Men det kan fortsatt bli bedre, ved at flere kjennetegner symptomene, slik at terskelen for å ringe 113 blir lavere.

LES OGSÅ: Anurisme

Tegn på slag: Disse faresignalene må man være obs på. Foto: NTB Scanpix
Tegn på slag: Disse faresignalene må man være obs på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Høyt blodtrykk øker risiko for å få hjerneslag

Kilde: FHI

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer