Hypertensjon (høyt blodtrykk) er noe mange får med alderen. Det vanligste ved høyt blodtrykk er at man ikke har en annen sykdom som er årsak til det høye trykket, da heter det primær eller essensiell hypertensjon.
Hos noen få av de med høyt blodtrykk er det en annen sykdom som gir det høye blodtrykket. Da heter det sekundær hypertensjon, og det er da viktig å avdekke årsaken for å få riktig behandling.
Høyt blodtrykk er lite gunstig uansett årsak
Høyt blodtrykk defineres som 140/90. :
- Overtrykktrykk over 140. Overtrykk er trykket i pulsårene i kroppen under hjerteslag.
- Undertrykk over 90. Undertrykk=trykket i kroppens pulsårer mellom hjerteslag).

Blodtrykk – hva er normalt?
Det er forskjell på enkeltmålinger og gjentatte målinger. Noen har høyt blodtrykk kun når de er hos legen. Har man mistanke om dette, kan man måle blodtrykk med en 24 timers måler. Høyt blodtrykk over tid øker risiko for flere sykdommer i hjerte- og karsystemet, samt i nyrene og øynene.
Sykdommer som risiko økes for er blant annet hjerneslag, hjerteinfarkt (grunnet aterosklerose i årene ved økt turbulens grunnet høyt blodtrykk), hjertesvikt (grunnet høy belastning for venstre hjertekammer som skal pumpe ut mot et høyt trykk i pulsårene) og nyresvikt. Dersom man har sekundær hypertensjon, vil det også være viktig å behandle sykdommen som ligger til grunn for å hindre konsekvenser av denne.

Pulmonal hypertensjon: Høyt blodtrykk i lungene
Sykdommer som gir høyt blodtrykk
Sykdommer som kan være årsak til høyt blodtrykk
1. NYRESYKDOMMER
Spesielt nyresykdommer kan gi høyt blodtrykk fordi nyrene er normalt med på å regulere blodtrykk via hormoner i det såkalte Renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS). Det er også disse hormonene man styrer behandling mot for endel av blodtrykksmedisinene. Sykdom i nyrene kan ofte avdekkes med blodprøver og urinprøver, samt ultralyd av nyrearteriene (blodårer som fører blod til nyrene). Dersom det er trange forhold i nyrearteriene, kan nyrene oppfatte at det er lavt blodtrykk i årene generelt og vil da frigjøre hormoner som har til hensikt å øke det generelle blodtrykket, slik at nyrene får mere blodtilførsel.
LES OGSÅ: Hjertebank: Hva kan være årsaken?

2. SYKDOM I BINYRENE
Man kan også ved sekundær hypertensjon ha sykdom i binyrene som produserer hormoner, slik som ved Cushings syndrom. Da vil man også kunne få andre symptomer, slik som økt lagring av fett sentralt på kroppen. Også svulster i binyrene, såkalte feokromocytomer kan gi høyt blodtrykk fordi de lager adrenalin og noradrenalin som kan øke blodtrykket. Dette kan påvises ved blodprøver og billedmessige undersøkelser.
3. HORMONFORSTYRRELSE I SKJOLDBRUSKKJERTEL OG HYPOFYSE
Hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertel og i hypofyse (i hjernen) kan også gi høyt blodtrykk. Dette vil også gi utslag i blodprøver.

4. KARSYKDOM
Det er også karsykdommer som kan gi sekundær hypertensjon.
5. HJERNESVULST
Hjernesvulst kan også gi sekundær hypertensjon, men dette er svært sjeldent årsaken.
6. ALKOHOL ELLER MEDIKAMENTER
Alkoholmisbruk og enkelte medikamenter kan også gi høyt blodtrykk.
7. SVANGERSKAPSFORGIFTNING
En annen tilstand hvor man kan få forhøyet blodtrykk som ledd i en annen sykdom er ved svangerskapsforgiftning under graviditet. Dette er noe av det man forsøker å oppdage ved svangerskapskontrollene ved å måle blodtrykk og ved å se etter protein i urinprøvene.
Diagnose
Ofte vil fastlegen utrede med et minimum av blodprøver, dersom det ikke foreligger tegn til sekundær hypertensjon. Dersom man har konkret mistanke om sekundær hypertensjon, vil man bli henvist til rett instans. Noen ganger vil det imidlertid være slik at man først tror pasienten har essensiell /primær hypertensjon, men hvor blodtrykket ikke responderer på blodtrykksmedisinene slik som man forventer. Da kan man henvises til spesialist på sykehus, slik som en spesialist i nyresykdommer, for en generell tilnærming til om det foreligger annen sykdom til grunn. Høyt blodtrykk hos yngre (under 30) bør også behandles av spesialist.
Symtomer ved sekundær hypertensjon
Høyt blodtrykk i seg selv gir ikke nødvendigvis noen symptomer, men kan gi svimmelhet, neseblødninger og økt tretthet. Etter en tid kan det gi symptomer fra de organene det går utover, slik som hjertet. Dersom man får akutt svært høyt blodtrykk, som er farlig og som skal behandles øyeblikkelig, kan man få hodepine, kvalme, oppkast og svimmelhet. Ved sekundær hypertensjon kan man også få symptomer fra selve sykdommen bak det høye blodtrykket. Disse vil da avhenge av hvilken sykdom det er snakk om.