Sekundær hypertensjon

Hvis høyt blodtrykk forårsakes av en annen sykdom kalles det sekundær hypertensjon, og det er da viktig å avdekke årsaken for å få riktig behandling.

SEKUNDÆR HYPERTENSJON: Når blodtrykket på kort tid blir forhøyet, og særlig hos yngre mennesker i ellers god form, må man tenke på at det kan ha sekundære årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SEKUNDÆR HYPERTENSJON: Når blodtrykket på kort tid blir forhøyet, og særlig hos yngre mennesker i ellers god form, må man tenke på at det kan ha sekundære årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypertensjon (høyt blodtrykk) er noe mange får med alderen. Det vanligste ved høyt blodtrykk er at man ikke har en annen sykdom som er årsak til det høye trykket, da heter det primær eller essensiell hypertensjon. Hos noen få av de med høyt blodtrykk er det en annen sykdom som gir det høye blodtrykket. Da heter det sekundær hypertensjon, og det er da viktig å avdekke årsaken for å få riktig behandling.

Høyt blodtrykk er lite gunstig uansett årsak

Høyt blodtrykk defineres som trykk over 140 (overtrykk=trykket i pulsårene i kroppen under hjerteslag) over 90 (undertrykk=trykket i kroppens pulsårer mellom hjerteslag). Dette skrives 140/90. LES MER: Hva er normalt blodtrykk for deg?

Det er forskjell på enkeltmålinger og gjentatte målinger. Noen har høyt blodtrykk kun når de er hos legen. Har man mistanke om dette, kan man måle blodtrykk med en 24 timers måler. Høyt blodtrykk over tid øker risiko for flere sykdommer i hjerte- og karsystemet, samt i nyrene og øynene. Sykdommer som risiko økes for er blant annet hjerneslag, hjerteinfarkt (grunnet aterosklerose i årene ved økt turbulens grunnet høyt blodtrykk), hjertesvikt (grunnet høy belastning for venstre hjertekammer som skal pumpe ut mot et høyt trykk i pulsårene) og nyresvikt. Dersom man har sekundær hypertensjon, vil det også være viktig å behandle sykdommen som ligger til grunn for å hindre konsekvenser av denne.

Sykdommer som gir høyt blodtrykk

image: Pulmonal hypertensjon: Høyt blodtrykk i lungene

Pulmonal hypertensjon: Høyt blodtrykk i lungene

Sykdommer som kan være årsak til høyt blodtrykk

1. NYRESYKDOMMER

Spesielt nyresykdommer kan gi høyt blodtrykk fordi nyrene er normalt med på å regulere blodtrykk via hormoner i det såkalte Renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS). Det er også disse hormonene man styrer behandling mot for endel av blodtrykksmedisinene. Sykdom i nyrene kan ofte avdekkes med blodprøver og urinprøver, samt ultralyd av nyrearteriene (blodårer som fører blod til nyrene). Dersom det er trange forhold i nyrearteriene, kan nyrene oppfatte at det er lavt blodtrykk i årene generelt og vil da frigjøre hormoner som har til hensikt å øke det generelle blodtrykket, slik at nyrene får mere blodtilførsel.

LES OGSÅ: Hjertebank: Hva kan være årsaken?

NYRENES ANATOMI: Nyresykdom og sykdom i binyrene kan gi høyt blodtrykk.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst: Lommelegen.no
NYRENES ANATOMI: Nyresykdom og sykdom i binyrene kan gi høyt blodtrykk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst: Lommelegen.no Vis mer

2. SYKDOM I BINYRENE

Man kan også ved sekundær hypertensjon ha sykdom i binyrene som produserer hormoner, slik som ved Cushings syndrom. Da vil man også kunne få andre symptomer, slik som økt lagring av fett sentralt på kroppen. Også svulster i binyrene, såkalte feokromocytomer kan gi høyt blodtrykk fordi de lager adrenalin og noradrenalin som kan øke blodtrykket. Dette kan påvises ved blodprøver og billedmessige undersøkelser.

LES LEGESVAR: Svulst på binyrene

3. HORMONFORSTYRRELSE I SKJOLDBRUSKKJERTEL OG HYPOFYSE

Hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertel og i hypofyse (i hjernen) kan også gi høyt blodtrykk. Dette vil også gi utslag i blodprøver.

SKJOLDBRUSKKJERTEL: Sykdom i skjoldbruskkjertelen kan påvirke blodtrykket Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKJOLDBRUSKKJERTEL: Sykdom i skjoldbruskkjertelen kan påvirke blodtrykket Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

4. KARSYKDOM

Det er også karsykdommer som kan gi sekundær hypertensjon.

5. HJERNESVULST

Hjernesvulst kan også gi sekundær hypertensjon, men dette er svært sjeldent årsaken.

6. ALKOHOL ELLER MEDIKAMENTER

Alkoholmisbruk og enkelte medikamenter kan også gi høyt blodtrykk.

7. SVANGERSKAPSFORGIFTNING
En annen tilstand hvor man kan få forhøyet blodtrykk som ledd i en annen sykdom er ved svangerskapsforgiftning under graviditet. Dette er noe av det man forsøker å oppdage ved svangerskapskontrollene ved å måle blodtrykk og ved å se etter protein i urinprøvene.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Hans Thorbjørn Rydningen

HJERTE- OG KARSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Diagnose

Ofte vil fastlegen utrede med et minimum av blodprøver, dersom det ikke foreligger tegn til sekundær hypertensjon. Dersom man har konkret mistanke om sekundær hypertensjon, vil man bli henvist til rett instans. Noen ganger vil det imidlertid være slik at man først tror pasienten har essensiell /primær hypertensjon, men hvor blodtrykket ikke responderer på blodtrykksmedisinene slik som man forventer. Da kan man henvises til spesialist på sykehus, slik som en spesialist i nyresykdommer, for en generell tilnærming til om det foreligger annen sykdom til grunn. Høyt blodtrykk hos yngre (under 30) bør også behandles av spesialist.

Symtomer ved sekundær hypertensjon

Høyt blodtrykk i seg selv gir ikke nødvendigvis noen symptomer, men kan gi svimmelhet, neseblødninger og økt tretthet. Etter en tid kan det gi symptomer fra de organene det går utover, slik som hjertet. Dersom man får akutt svært høyt blodtrykk, som er farlig og som skal behandles øyeblikkelig, kan man få hodepine, kvalme, oppkast og svimmelhet. Ved sekundær hypertensjon kan man også få symptomer fra selve sykdommen bak det høye blodtrykket. Disse vil da avhenge av hvilken sykdom det er snakk om.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

SML, Legemiddelhandboka