Kan blodtrykksmedisiner gi tørrhoste som bivirkning?

Noen typer blodtrykksmedisiner kan gi denne bivirkningen, forteller allmennlege Brynjulf Barexstein.

HOSTER AV BLODTYKKSMEDISIN: En hyppig bivirkning. Men hoste kan også være tegn på andre sykdommer. Foto: RollingCamera / Shutterstock / NTB Innfelt: Lommelegen.no
HOSTER AV BLODTYKKSMEDISIN: En hyppig bivirkning. Men hoste kan også være tegn på andre sykdommer. Foto: RollingCamera / Shutterstock / NTB Innfelt: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blodtrykksmedisiner kan gi flere ulike bivirkninger.

Mange mennesker bruker blodtrykksmedisiner av typen ACE-hemmere. Det er effektive medisiner mot høyt blodtrykk, som virker ved at diameteren på blodårene utvides, slik at blodtrykket synker.

De aktuelle medikamentene i denne gruppen er:

Virkestoff Preparatnavn
EnalaprilRenitec
KaptoprilCaptopril
LisinoprilZestril
PerindopilPerindoprilarginin
RamiprilTriatec

(Det farmakologiske / generiske navnet er nevnt først, deretter preparatnavnet.)

Ti prosent får tørrhoste

Over 10 % av pasienter som bruker slike medisiner, får tørrhoste som bivirkning. Tørrhosten kan oppstå fra en uke til et år etter at man har startet med medisinen, og den er ofte mest uttalt om natten. Den kjennetegnes også ved at den man har den hele tiden, altså at det ikke er slik at man har den i perioder, og i andre perioder ikke.

Går ikke over

Har en først fått dette som bivirkning, vil det stort sett vedvare så lenge man bruker medisinen. Det igjen betyr at den eneste måten å bli kvitt slik tørrhoste på, er å slutte med medisinen. Da forsvinner tørrhosten gradvis.

– Kan man så starte på en slik medisin igjen, etter at man har hatt tørrhoste som bivirkning, sluttet med medisinen og blitt kvitt tørrhosten?

Vanligvis ikke, for det store flertallet vil få hosten tilbake igjen om man begynner med medisinen igjen. Har man da behov for blodtrykksmedisin, vil en som hovedregel få en blodtrykksmedisin som ikke tilhører denne gruppen medisiner. Fastlegen vil kunne foreslå annen alternativ blodtrykksmedisin.

LES OGSÅ: Blodtrykk - hva er normalt?

Ikke slutt på egen hånd – kontakt lege

Har man mistanke om at en har fått tørrhoste som bivirkning av slike blodtrykksmedisiner, så skal en ta kontakt med fastlegen, og ikke slutte med medisinen på egen hånd uten avtale med lege, for da kan noen risikere å få uheldig stigning av blodtrykket. Legen vil også være med å finne ut om det kan være andre årsaker til tørrhoste, for det er det en del av. Eksempler er astma, KOLS, luftveisinfeksjoner, allergi, sykdommer i svelg og hals, kjemiske og fysiske irritanter i lufften, kald luft, refluks og kreft.

Dersom en får utelukket slike sykdommer, vil det være riktig å anta at tørrhosten er en medisinbivirkning. Når pasienten så slutter med aktuelle medisin og tørrhosten forsvinner, så har en fått bekreftet at det var en bivirkning.

Dersom det i tillegg er slik at tørrhosten oppsto meget snarlig etter oppstart med blodtrykksmedisinen, så øker de sannsynligheten.

Gir sjeldnere tørrhoste

Det finnes også en annen gruppe blodtrykksmedisiner kalt A2-blokkere / Angiotensin 2-blokkere. De kan også gi tørrhoste som bivirkning, men i langt sjeldnere grad enn for ovennevnte ACE-hemmere.

Eksempler på disse er:

Virkestoff Preparatnavn
LosartanCozaar
KandesartanAtacand
ValsartanDiovan
IrbesartanAprovel
EprosartanTeveten
OlmesartanOlmetec
TelmisartanMicardis

(Det farmakologiske / generiske navnet er nevnt først, deretter preparatnavnet.)

Oppsummert så er det altså viktig for en pasient som bruker slike medisiner og som eventuelt opplever vedvarende tørrhoste, å være oppmerksom på at dette er ikke uvanlige bivirkninger, og at om man har mistanke om dette, så må en oppsøke fastlege for å få vurdert om en skal slutte med medisinen, da tørrhosten ikke vil gå over om det er en bivirkning, og samtidig for å få utelukket annen grunn til tørrhosten.

Det er også verd å legge til at slik tørrhoste som bivirkning ikke er farlig, men naturligvis veldig plagsomt, da den ikke går over før en slutter med medisinen.

Kilder:

1) Lommelegen, blodtrykksmedisiner, antihypertensiva 2) RELIS 3) Felleskatalogen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer