Hvorfor får vi høyt blodtrykk?

Det finnes noen kjente sykdommer og tilstander som kan gi høyt blodtrykk. Men det er bare i ca 5% at man finner at det er en bakenforliggende grunn til det høye blodtrykket. Da kalles det sekundær hypertensjon.

Hos de fleste forblir årsaken ukjentMen i de aller fleste tilfellene, hele 95%, er årsaken til det høye blodtrykket ukjent. Faguttrykket for høyt blodtrykk uten kjent årsak er -primær hypertensjon- eller -essensiell hypertensjon"

Dersom man kjenner årsaken, kalles det på fagspråket -sekundær hypertensjon-, altså at det høye blodtrykket kommer sekundært til eller som følge av noe annet. Det er viktig at man finner ut om det høye blodtrykket kan ha en årsak, for da er sjansen stor for at man kan gjøre noe med det, og dermed slippe å gå på medisiner for resten av livet!

Kjente årsaker til høyt blodtrykk kan være:

 • NyresykdommerNoen nyresykdommer kan føre til at blodtrykket blir høyt. Nyrene skal normalt regulere hvor mye salter og væske som kroppen skal skille ut eller spare på. Hvis denne reguleringsmekanismen blir dårlig på grunn av nyresykdom, kan salter og væske hope seg opp i kroppen. Personen får et større blodvolum, dvs en større mengde blod som skal flyttes rundt i kroppen på samme tid som før. Det fører til at trykket inne i blodårene og i hjertet stiger.

  Legen kan få mistanke om nyresykdom dersom du har høyt blodtrykk samtidig som du har unormale funn i urinprøven. Har du det, vil du bli sendt videre til spesialundersøkelser som kan avsløre tilstanden.

 • Feil i hormonproduksjonenFlere av hormonene som dannes i kroppen vår, påvirker blodtrykket, enten ved at de virker på hjertet og blodårene, eller ved at de påvirker væskebalansen i kroppen.
  Sykdommer eller tilstander som endrer hormonproduksjonen kan derfor føre til forhøyet blodtrykk.

  Et eksempel på dette er sukkersyke (type 2): Personer som har diabetes type 2, har for mye av hormonet insulin i blodet. Man tror at insulin påvirker muskelcellene i blodåreveggen og får dem til å trekke seg sammen. I hvert fall er sukkersyke forbundet med økt risiko for høyt blodtrykk.

  Et annet eksempel er binyrene, som produserer saltregulerende hormoner og stresshormonene adrenalin og noradrenalin. Noen få av de som har et svært høyt blodtrykk, har en hormonproduserende svulst i binyrene. En slik svulst kan fjernes ved operasjon, og personen vil da få et normalt blodtrykk etterpå.

 • StressStress kan føre til høyt blodtrykk fordi kroppen skiller ut hormonet adrenalin som svar på stress. Adrenalin får musklene i blodåreveggene til å trekke seg sammen. Vi får alle høyere blodtrykk når vi befinner oss i stressende situasjoner, dette er en normal og hensiktsmessig reaksjon. Men dersom stressnivået er høyt over lengre tid, tror man at dette kan bidra til at blodtrykket blir varig forhøyet.
 • Trange blodårerNoen mennesker kan ha medfødte trange partier i hovedpulsåren eller i pulsårene som går til nyrene. Dette fører til høyt blodtrykk fordi det krever større kraft å presse blodet gjennom de trange partiene.

  Ved forsnevring i hovedpulsåren, vil personen ha høyt blodtrykk i de områdene av kroppen som får blodforsyningen før forsnevringen, dvs hodet og armene. Nedenfor forsnevringen, i underkroppen og i bena, vil trykket være lavt. Denne typen forsnevring kan helbredes ved operasjon, og personen vil da få et normalt blodtrykk etterpå.

 • KostholdStort inntak av salt kan føre til høyt blodtrykk. Det er fordi saltet binder vannet til seg, blodvolumet blir større, og hjertet må jobbe hardere.
  Høyt alkoholinntak er en annen grunn til at blodtrykket stiger.
 • MedisinerNoen medisiner kan føre til høyt blodtrykk. P-piller og østrogenerstatning kan føre til at blodtrykket går i været hos noen få kvinner, som ser ut til å være ekstra følsomme for virkestoffet i medisinen. Derfor skal alltid blodtrykket kontrolleres før og etter at man har begynt med den typen medisiner.
 • SvangerskapsforgiftningEtt av symptomene ved svangerskapsforgiftning er høyt blodtrykk. Et annet symptom er eggehvitestoffer i urinen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen