Høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk er en vanlig og alvorlig karsykdom. Ubehandlet vil høyt blodtrykk kunne gi alvorlige komplikasjoner.

HØYT BLODTRYKK: Høyt blodtrykk er et alvorlig helseproblem som kan forårsake hjerteinfarkt, slag og nyreproblemer. Video: Lommelegen.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Høyt blodtrykk heter hypertensjon på det medisinske fagspråket.

Høyt blodtrykk er en vanlig og alvorlig karsykdom. I Norge har rundt 15 % av den voksne befolkningen høyt blodtrykk.

Takykardi – Når pulsen blir for høy

Hva er høyt blodtrykk?

Blodtrykket vårt er en måling av kraften som trykker på veggene i årene våre. Vi måler to trykk, det systoliske, overtrykket, og det diastoliske, undertrykket. Det systoliske trykket måles når hjertet pumper blodet fra hjertet ut i årene for å frakte oksygenrikt blod ut i kroppen. Det diastoliske trykket måles når hjertet hviler mellom slagene.

Dette er normalt og unormalt blodtrykk

Grader

Generelt settes gjerne grensen for høyt blodtrykk ved 140/90 mmHg.

Grad overtrykk undertrykk
Ideelt blodtrykk< 120< 80
Normalt blodtrykk< 130< 85
Høyt normalt blodtrykk130 – 13985 – 89
Mild hypertensjon140 – 15990 – 99
Moderat hypertensjon160 – 179100 – 109
Alvorlig hypertensjon> 180< 110

Kilde: Helsedirektoratet: Hjerterisiko

Blodtrykket er det trykk som utøves av sirkulerende blod på veggene i blodkarene Foto: NTB Scanpix
Blodtrykket er det trykk som utøves av sirkulerende blod på veggene i blodkarene Foto: NTB Scanpix Vis mer

Symptomer

Du kan ha høyt blodtrykk i flere år uten å merke noe til det. Hodepine, neseblod eller føle seg litt kortpustet er symptomer som noen ganger først kommer når etter langvarig høyt blodtrykk.

Risikogrupper bør derfor måle blodtrykket sitt, selv om de ikke har symptomer.

Les mer om symptomer på høyt blodtrykk

Årsaker

I de fleste tilfeller vet vi ikke hvorfor pasienten har høyt blodtrykk. Vi kaller dette primær essensiell hypertensjon og denne typen utvikler seg sakte over mange år.

Mindre vanlig er at høyt blodtrykk er et resultat av en annen sykdom. Dette kalles sekundært høyt blodtrykk og kan ofte oppstå plutselig og kan skyldes følgende:

Risikofaktorer

KOMPLIKASJONER: Høyt blodtrykk er en risikofaktor for andre alvorlige sykdommer. Foto: NTB Scanpix
KOMPLIKASJONER: Høyt blodtrykk er en risikofaktor for andre alvorlige sykdommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Komplikasjoner

Hvis blodtrykket vårt er for høyt, enten når hjertet arbeider, hviler eller begge deler, skader dette arteriene, blodårene, våre. De blir svakere, og de kan få små sår innvendig som kan skape arr innvendig i blodårene. Disse kan igjen kan fange opp blodlegemer eller kolesterol og lage små blodpropper som så kan bryte seg løs og gi oss hjerteinfarkt eller slag. I tillegg kan vi få skader på andre organer som hjertet, nyrer, øyne, lunger, arterier og hjernen hvis vi har forhøyet blodtrykk over lang tid.

Noen vanlige skader er:

LES OGSÅ: Hjertebank: Hva er årsaken?

Diagnose

En blodtrykksmåler måler blodtrykket. Det er viktig at denne er den rette størrelsen for armen din. Hvis du har en større eller mindre enn normalt arm bør legen din ha den rette størrelsen for diameteren på din arm.
Noen ganger hender det at folk må gå med en blodtrykksmåler over 24 timer eller en uke for å få korrekte målinger.

De normale verdiene er blodtrykk under 140/90. Hvis du ikke har andre sykdommer og du har blodtrykk over 140/90, enten det er det systoliske, det diastoliske eller begge numrene som er høye, vil legen din anbefale at det behandles.

For noen grupper med andre sykdommer som nyresykdommer, slag, hjertesvikt, diabetes eller sykdom i hjertets kranspulsårer, anbefales et enda lavere blodtrykk, nærmere 130/80 eller mindre.

LES OGSÅ: Angina pectoris – hjertekrampe

Behandling

Den vanligste medisinen er forskjellige typer piller. Disse virker på forskjellige måter i kroppen, og det er ikke uvanlig at folk trenger mer enn en type pille. Noen trenger opp til tre forskjellige medisiner for å kontrollere blodtrykket.
Vanlige typer er betablokkere, kalsiumblokkere, ACE-hemmere og vanndrivende medisiner.

Samtidig er det veldig viktig at pasienten selv gjør hva man kan for å redusere risikofaktorer. Livsstilsendringer rundt røyking, snusforbruk, alkoholforbruk, overvekt, inaktivitet, stress og salt i maten kan hjelpe med å få ned blodtrykket.

Riktig kosthold og inntak av noen matvarer kan redusere det dårlige kolesterolet.

Hvis man tar medisinen sin, gjør de livsstilsendringene man kan og følger opp med lege, er prognosen for høyt blodtrykk god – men man må være forberedt på å ta medisin resten av livet.

LES OGSÅ: Brystsmerter, hva er årsaken?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer