Høyt blodtrykk uten at man finner årsaken

Bare i ca 5% av tilfellene finner man at det er en bakenforliggende grunn til det høye blodtrykket. Men i de aller fleste tilfellene, hele 95%, er årsaken til det høye blodtrykket ukjent.

Faguttrykk: -primær hypertensjon- eller -essensiell hypertensjon"
Hvor vanlig er høyt blodtrykk uten kjent årsak?Høyt blodtrykk er en sykdom som rammer nær sagt alle folkeslag i verden. Man regner med at ca 10% av jordens befolkning har så høyt blodtrykk at det burde vært undersøkt nærmere. Selv om man ikke kjenner årsakene, er det mange teorier:

Arv og miljøDersom begge foreldrene dine har høyt blodtrykk, er det større sjanse for at du selv får høyt blodtrykk enn dersom foreldrene dine har normalt blodtrykk. Dette kan tyde på at høyt blodtrykk har en viss arvelig faktor. Samtidig er det viktig å huske på at man også -arver- kostholdsvaner og vaner for fysisk aktivitet, og at dette også kan spille en stor rolle for om du kommer til å utvikle høyt blodtrykk eller ei. Antagelig gjelder det samme her som for en rekke andre -livsstilssykdommer-: nemlig at det er et samspill mellom arv og miljø; hvor utsatt du er fra naturens side, og hva du selv gjør med det.

RisikofaktorerVi kan alle få høyt blodtrykk. Men noen faktorer gjør oss mer utsatt for å få det:

Disse faktorene regner man med øker risikoen for å få høyt blodtrykk.
Men for at det skal føre til alvorlige komplikasjoner som hjerteinfarkt, blodpropp eller hjerneslag, spiller også andre faktorer inn:
Høyt kolesterolnivå gjør blodårene trangere og stivere, og sammen med høyt trykk utgjør det en alvorlig risiko for hjertesykdom.

Du kan få lavere risiko!Du kan ikke gjøre noe med familiehistorien din. Men mange av risikofaktorene kan du selv påvirke!

  • Overvektig? Overvekt fører til at hjertet får en økt belastning, og overvekt er forbundet med økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Besøk vårt overvektssenter dersom du trenger å gå ned noen overflødige kilo.
  • Røyker du? Nikotinet i sigarettene fører til at blodårene trekker seg sammen. I tillegg finnes det stoffer i røyken som kan gjøre blodet ditt seigere og dermed øke risikoen for blodpropp. Besøk vårt røykesluttsenter og få motivasjon til å slutte!
  • Er du en sofagris? Fysisk aktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt, det virker positivt på stressnivået, minsker risikoen for sukkersyke og mye mye mer-¦
  • Er du stressa? Når vi er i en stresset situasjon, stiger blodtrykket forbigående hos oss alle. Dette er en normal reaksjon. Men dersom stressnivået er høyt over lengre tid, tror man at dette kan bidra til at blodtrykket blir varig forhøyet. Senk skuldrene og lær deg avspenning på våre Stresstaklingssenter!
  • Salter du i meste laget? Noen mennesker er salt-følsomme og får økt blodtrykk av å spise mye salt, mens andre ikke ser ut til å reagere med noen særlig blodtrykksøkning. Salt i maten er en vanesak. Dersom du er vant til å salte rikelig, vil maten nok smake litt kjedelig i begynnelsen når du kutter på saltet. Men det tar bare en ukes tid for smaksløkene på tungen din å venne seg til den nye smaken!
  • Drikker du for mye? Større mengder alkohol er farlig for mange ting, men blant annet er det ikke godt for blodtrykket. Dersom du allerede har et høyt blodtrykk, kan det å konsumere mye alkohol forverre blodtrykket.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen