Hjerterytmeforstyrrelser (arytmier)

Hjerterytmeforstyrrelser deles inn i tre hovedgrupper: Bradykardier, takykardier og ekstrasystoler.

Uregelmessige hjerteslag: Hjerterytmeforstyrrelser er ofte ufarlig. Foto: NTB Scanpix
Uregelmessige hjerteslag: Hjerterytmeforstyrrelser er ofte ufarlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kort fortalt er hjerterytmeforstyrrelser, også kalt arytmier, noe som oppstår når de elektriske impulsene i hjertet ikke fungerer slik de skal, slik at hjertet slår for fort, for sakte eller uregelmessig.

– Det handler om forstyrrelser som rammer elektrisiteten i hjertet. Hjertet trekker seg sammen når det får strøm, men noen ganger kan det hoppe over et hjerteslag, eller man kan få raske hjerteslag etter hverandre. Det er vanligst med ekstra slag, sier Håvard Dalen, kardiolog ved sykehuset i Levanger og St Olavs hospital, og forsker ved NTNU.

LES OGSÅ:

Hjertebank kan være normalt

Denne tilstanden oppleves som hjertebank, og det er helt normalt. Det er ikke uvanlig å få «harehjerte», som man for eksempel ofte kan se blant mosjonsgruppen i Birkebeinerrennet.

– Det er forskjellige varianter av hjerterytmeforstyrrelser, og de fleste er godartede, men det kan oppleves som ubehagelig, sier Dalen.

Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no
Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no Vis mer

De fleste som opplever hjertebank merker de ekstra slagene, og det gir en følelse av at hjertet slår ujevnt. Det kan være at hjertet slår regelmessig, men at noen av slagene er veldig tunge, og kan kjennes i brystet og i halsen.

– Dette betyr at hjertet pumper mer blod, og det er helt ufarlig. Alle ting som bryter med det normale, gjør det lettere for hjernen å bli oppmerksom på hva som skjer i kroppen. Derfor kan man få en følelse av hjertebank eller urolig puls, som er helt normalt, sier Dalen.

De første symptomer på hjertesykdom

Symptomer på hjerterytmeforstyrrelser

Når strømmen til hjertet blir helt feil, og det blir kaos i systemet som sender elektrisitet til hjertet, kan det føre til hjertestans.

– Det kan være tegn på noe alvorlig hvis du blir veldig svimmel, besvimer og hjertet slår ujevnt hele tiden. Hvis du får en følelse av at hjertet raser avgårde, og bevissthetsforstyrrelser, bør du oppsøke en lege, sier Dalen.

Dersom pulsen er urolig hele tiden, eller du blir i merkbart dårligere form, slik at det blir tungt å gå opp trapper, kan det være et varselsignal. Det er sjelden farlig, men da kan det være lurt å ta en undersøkelse hos legen.

LES OGSÅ:
image: Strømskader kan gi hjerterytme-forstyrrelser

Strømskader kan gi hjerterytme-forstyrrelser

Tre forskjellige typer hjerterytmeforstyrrelser

Arytmiene deles inn i tre grupper:

– Tilstander med langsom puls deler vi inn etter om de er forårsaket av svikt i sinusknuten som er hjertets «tennplugg», eller i AV-knuten som leder den elektriske impulsen mellom forkamrene og hovedkamrene, sier Jan Pål Loennechen, overlege i kardiologi ved St. Olavs Hospital.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Hans Thorbjørn Rydningen

HJERTE- OG KARSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål
NORMAL HJERTERYTME: Hjerterytmen styres av hjertets elektriske system.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NORMAL HJERTERYTME: Hjerterytmen styres av hjertets elektriske system. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Noen kan være ekstra utsatt

Loennechen mener at man bør oppsøke lege dersom man har plagsomme hjertebankanfall.

– Pasienter som har kjent hjertesykdom som for eksempel tidligere hjerteinfarkt, må ha lavere terskel for å kontakte lege. Det samme gjelder personer hvor det i familien har forekommet plutselig død i ung alder.

Personer over 65 år eller personer med høyt blodtrykk eller diabetes, bør oppsøke lege dersom de registrerer vedvarende uregelmessig hjertefrekvens.

– Dette er for å utelukke at de har hjerterytmeforstyrrelsen atrieflimmer. Dette kan gi økt risiko for hjerneslag, og det kan være grunn til å starte med blodfortynnende medisin, sier Loennechen.

Les mer om blodfortynnende behandling her.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-