For mye fett i blodet

Alle vet at kolesterol er noe som bør være lavt. Men hva er egentlig kolesterol og hvorfor er det så farlig?

Hva er kolesterolKolesterol er et fettstoff som er en naturlig del av membranen i alle cellene i kroppen. Derfor er vi avhengige av å ha kolesterol. Kroppen vår produserer selv det kolesterolet den trenger, og vi trenger derfor ikke kolesterol tilført via kosten.

Kolesterol er ett av fettstoffene vi har i kroppen, et annet viktig stoff i denne sammenheng er triglyserider. Lipid er den kjemiske betegnelsen for fettstoff og uttrykket hyperlipidemi blir ofte brukt i for å beskrive høyt nivå av fettstoffer i blodet. Både høye triglyserider og høyt kolesterolnivå regnes som uheldig.

HelserisikoGjennom mange vitenskapelige studier har man sett at høye nivåer av fettstoffer i blodet fører til en økning i risikoen for å utvikle hjertesykdom. Dessuten øker risikoen for hjerneslag og tilstander som for eksempel røykeben.

Det kan være flere årsaker til at en person har for mye fettstoffer i blodet. For noen er det snakke om en arvelig tilstand. Disse har gjerne høye fettstoffer fra ung alder og har høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. For andre er det livsstil som er årsaken til de høye fettnivåene, og for mange er det en kombinasjon av disse årsakene.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

En del personer med høyt nivå av fettstoffer har også høyt blodtrykk og lav følsomhet for insulin (diabetes type 2). Dette kalles metabolsk syndrom.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-