En sunn diett for deg med høyt blodtrykk

Når legen finner høyt blodtrykk hos en pasient, er det ofte ingen opplagt årsak til dette. Vi vet imidlertid at kosthold kan påvirke blodtrykket. Her kan du finne råd om riktig kosthold!

Oftest ingen kjent årsak til det høye blodtrykketDe fleste med høyt blodtrykk har såkalt -essensiell hypertensjon-, dvs at årsaken ikke kan påvises sikkert. Andre har hormonforstyrrelser eller nyresykdom som årsak. Vi vet imidlertid at kosthold kan påvirke blodtrykket. Mat med høyt saltinnhold bidrar til høyt blodtrykk, fet mat gir overvekt og bidrar igjen til høyt blodtrykk. Hvordan bør menyen se ut for en person med høyt blodtrykk?

Når du spiser utePå restaurant kan du få spennende, variert mat som du kanskje ikke lager hjemme. Skal du holde blodtrykket nede kan det være fornuftig å tenke gjennom hva du spiser ute, spesielt hvis du ofte spiser på restaurant eller hotell.

 • Pass på porsjonene!For det første bør du passe på mengden du spiser. Noen restauranter er svært generøse med porsjonene, og det letteste i verden er å spise mye mat når det blir servert rett foran deg. Bestiller du a la carte er ofte porsjonene mindre, og det er selvfølgelig ikke nødvendig å spise opp all maten du får hvis du kjenner at bukseknappen blir stram halvveis i måltidet. Er du bare litt sulten kan du bestille en forrett som din hovedrett eller dele en rett med en av de andre rundt bordet.
 • Ikke kom skrubbsultenIkke la være å spise hele dagen fordi du skal på restaurant. Ta heller et lite mellommåltid en times tid før du skal ut. Da er du ikke akutt sulten når du skal bestille, det er fornuftig for magen og for lommeboka.
 • Velg med hjertet
  Velg en forrett med grønnsaker, frukt eller fisk. Supper basert på tomat eller grønnsaker er ofte mye saltet, likeledes er kremete supper rike på fløte og eggeplommer. Ofte er det fornuftig å kutte ut suppen og heller velge en salat. Salaten bør inneholde mye grønnsaker, og dressingen kan du be om å få ved siden av, eller kutte den helt ut. Unngå salater med majones (potetsalat), ost, egg og kjøtt. Tacosalat, gresk salat og Caesar salat inneholder ofte mye fett, kolesterol og salt.
 • Unngå fettetFår du brød ved siden av hovedretten unngår du selvfølgelig smør på brødet. Andre sideretter som pommes frites, løkringer, potetchips eller potetsalat er fett- og saltrike, og kan godt erstattes med en bakt potet. Be om å få kryddersmøret og rømmen ved siden av.
 • Velg magert kjøtt eller fiskHovedretten er selvsagt det viktigste du betaler for, og det er ikke sikkert magen din tillater at du erstatter den med litt grønnsaker. Du skal føle deg vel når du er ute og spiser. Likevel kan du velge mat på en fornuftig måte. Kylling og svinekjøtt er magert kjøtt, og spiser du kjøtt skjærer du bort synlig fett. Fisk er sunt for hjertet og kan som regel trygt spises. Unngå likevel frityrstekt mat og hvite sauser. Pasta er sunt så lenge den ikke fylles med ost, eggeprodukter eller kjøtt, røde sauser som spaghetti bolognese er et fornuftig valg.
 • Sorbet til dessert
  Til dessert kan du se etter retter som består av frukt, enkle kaker uten for mye krem, sorbet i stedet for iskrem. Det er også fornuftig å vente med å bestille dessert til du er ferdig med hovedretten, da er du ikke så akutt sulten, og kan kanskje nøye deg med en lett dessert.
 • Alkohol har mye kalorier!
  Alkohol bør brukes med forsiktighet, et eller to glass er nok, drikker du ikke alkohol til maten unngår du denne kilden til fett og kalorier. Husk uansett at det er mengden i lengden det kommer an på, unner du deg noe salt og fett innimellom tar du ikke skade av det.

Når du spiser hjemmePå kjøkkenet hjemme har du full kontroll over menyen, og her har du virkelig muligheten til å leve sunt. Også hjemme er det viktig å tilberede mat med lite fett og salt, men likevel skal maten smake godt! Det vil ta omtrent 6 uker før smaksløkene dine er vant til et lavere saltnivå enn tidligere, men etter dette vil du ikke ha problemer med saltbøssen.

Strategisk tenking i matvarebutikken
For de som trodde dette skulle være lett; Dessverre! Det letteste i verden er å bestille en pizza, men skal du lage sunn mat må du tenke og du må ha system. Det lønner seg å planlegge flere dager i forveien hva menyen skal være i løpet av uken. På denne måten har du mer kontroll enn om du sulten vandrer rundt i butikken klokken halv fem på leting etter rask mat. Bæreposen du kommer hjem med når du handler på tom mage er ofte fylt av søte, fete og dyre matvarer.
Frisk mat er sunnere enn behandlet mat, og tar du deg god tid i grønnsaksdisken og ferskvaredisken vil maten du handler være sunn og rik på smaksstoffer. Mat fra frysedisk og hermetisk mat er ofte tilsatt salt, fett og tilsetningsstoffer som ikke kan konkurrere med ferske, friske råvarer.

Når du kommer hjem
Du kan fylle kjøkkenet med fersk frukt, ferske grønnsaker, pasta, ost- og melkeprodukter med redusert fettinnhold, magert kjøtt og fisk. Mangler du ideer til middagsretter kan du kjøpe deg en kokebok med lavkalorimenyer. Husk også en del enkle regler for matlaging for å redusere fett og saltinnhold; ikke bruk saltbøssa i gryten, tilsett heller urter, løk, krydder, fargerike grønnsaker, hvitløk, ingefær, smakstilsatt eddik, vin eller salt-redusert soyasaus. Reduser kjøttmengden i gryteretter til en tredjedel og erstatt den med grønnsaker, ris, tofu eller pasta. Bruk lettprodukter som lettrømme og cottage cheese i stedet for for eksempel seterrømme og smør. Kanel, muskat, vanilje eller frukt kan redusere sukkermengden i søte retter. Bruk vegetabilske oljer i stedet for smør hvis du skal steke, bruk gjerne en stekespray og invester i kjøkkenredskaper som ikke suger opp fett. Maten har generelt ikke godt av å bli stekt, tenk igjennom om maten kan tilberedes på grill, bakes, dampes eller kokes i stedet for. Fisk blir deilig og saftig hvis den pakkes inn og settes i ovnen i stedet for å stekes, og du bevarer smaken og tilsetningene bedre.

Begynn med å lage to eller tre virkelige sunne måltider i uken, og etter hvert vil du oppdage at maten er god, du føler deg bedre og lettere, og du kan etter hvert leve sunt 7 dager i uken.

Lykke til!!

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Lege på vakt Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen