Ekteskap og blodtrykk

Er du unnviker eller initiativtager i en konfliktsituasjon? En studie tyder på at hos par der den ene vil snakke, og den andre vil unngå diskusjon, kan unnvikeren reagere med økt blodtrykk.

Vi kjenner det alle igjen: Den ene parten ønsker å snakke ut, få problemene luftet og gjennomdiskutert. Den andre parten ønsker å unngå konflikt, og vil ikke snakke om det. Kanskje dette ikke bare skyldes forskjellige interesser, men forskjeller i måten kroppen reagerer på i konfliktsituasjoner?

Hvordan ville DU reagere?
Dr. Wayne Denton i North-Carolina og hans kolleger har forsøkt å finne ut noe om dette. De tok for seg 58 gifte par. Parene gjennomgikk en serie tester av blodtrykk og pulsmålinger. Parene ble intervjuet sammen,de svarte på hvordan de trodde de ville reagere i en rekke mulige konfliktsituasjoner. Under intervjuene ble blodtrykk og puls målt kontinuerlig.

Hva fant de:
46 av personene ble klassifisert som unnvikere i konfliktsituasjoner. 2/3 av disse var menn. 70 av personene ble klassifisert som initiativtagere i konfliktsituasjoner, rundt 60% av disse var kvinner.
En stereotypisk oppfatning er at det alltid er kvinner som vil prate og menn som unngår diskusjoner. Dette stemmer imidlertid bare i to tredjedeler av tilfellene, sier forskerne bak studien.

Medisinske funn:Blodtrykk
Jevnt over så man større økning i blodtrykket hos unnvikerne enn hos initiativtagerne. Kvinnene hadde en større økning i blodtrykket enn mennene. Kvinnelige unnvikere fikk større økning i blodtrykket enn kvinnelige initiativtagere.

Puls
Når det gjaldt hjerterytmen, så var det blant mennene tvertimot initiativtagerne som fikk den raskeste pulsen under diskusjonene.
Aller raskest puls fikk de mennene som selv tok initiativ til samtale, men som var gift med kvinner som unngikk diskusjon.

TolkningHvordan skal man tolke dette? Rapporten kan tyde på at det å skulle hanskes med en unnvikende partner i diskusjoner, gir opphav til frustrasjon, og dermed en raskere puls. Dr. Denton antyder også at det kan være de fysiologiske reaksjonene som gjør unnvikere til unnvikere. Det trenger ikke nødvendigvis være at de ikke er interessert i forholdet til partneren eller emnet, men de ubehagelige kroppslige effektene diskusjonen har, gjør at de unngår mulige konfliktsituasjoner, sier han. I hvertfall er det mulig at de kroppslige reaksjonene kan være med på å forklare hvorfor noen mennesker ønsker å snakke om problemer i et forhold mens andre prøver å unngå slike diskusjoner.

Kilde:
Journal of Behavioral Medicine, oktober 2001.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen