Dette kan du gjøre for å unngå høyt blodtrykk

Ubehandlet høyt blodtrykk kan føre til livstruende sykdom. Disse enkle tiltakene kan du selv gjøre for å forebygge.

Høyt blodtrykk: Som regel vet man ikke årsaken som ligger bak høyt blodtrykk, men det er mye du selv kan gjøre for å minimere risikoen. Foto: NTB Scanpix
Høyt blodtrykk: Som regel vet man ikke årsaken som ligger bak høyt blodtrykk, men det er mye du selv kan gjøre for å minimere risikoen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodtrykk (hypertensjon) oppstår når trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt. Det er ikke en alvorlig tilstand, men det kan føre til andre sykdommer.

Noen går med ubehandlet høyt blodtrykk over lang tid, og det kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Høyt blodtrykk er blant de største helseproblemene i den vestlige verden i dag, og det er tett forbundet med livsstilssykdommer som for eksempel fedme og diabetes.

image: Høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk

For å unngå denne problematikken, er det noen enkle grep du selv kan gjøre for å minimere risikoen for høyt blodtrykk.

Hva er normalt blodtrykk?

Dette kan du selv gjøre for å unngå høyt blodtrykk

1. Mat og trening

Alle bør være fysisk aktive og spise sunt – det er allmennkunnskap. Men det er et av de viktigste tiltakene for å redusere risikoen for høyt blodtrykk.

- Unngå for mye salt i maten – det er koblet til høyt blodtrykk. Dersom du er overvektig, bør du gå ned i vekt, sier Øivind Kristensen, sykepleier og fagrådgiver hjerte og kar i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Dersom du vil ha mat som er bra for blodtrykket, bør du velge matvarer som er nøkkelhull-merket, ifølge Kristensen.

- Vi vet at personer som spiser mye frukt og grønt, får i seg mindre salt. Det meste av saltet vi får i oss, er via ferdigmat – det er ikke det vi salter på maten vår selv. Mange tror at det holder å ikke salte maten, men det stemmer ikke.

2. Alkohol og røyk

Både røyking og høyt alkoholinntak øker blodtrykket, forklarer Kristensen.

- Om du røyker, bør du definitivt slutte med det. Alkoholinntaket bør ikke overstige anbefalingene som er maks én enhet for kvinner, og én til to enheter for menn, per dag.

Fagrådgiver: Øivind Kristensen. Foto: Privat
Fagrådgiver: Øivind Kristensen. Foto: Privat Vis mer

3. Stress

Stress kan påvirke blodtrykket negativt. I motsetning til å trene mer og spise litt sunnere, kan det for enkelte være vanskelig å stresse ned.

- Mange opplever mye stress på jobben, og da er det viktig at man ikke stresser også på hjemmebane. Det kan være vanskelig, men prøv å koble av, og fokuser på å gjøre ting som du vet kan senke stressnivået i kroppen, sier Kristensen.

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

4. Arv

Som regel er det vanskelig å finne ut hvorfor så mange får høyt blodtrykk. Arv kan påvirke, men det har sannsynligvis ikke så mye å si, ifølge Kristensen.

- Dersom du har familiemedlemmer med høyt blodtrykk, vil jeg anbefale å gjøre de tiltakene du kan, for å redusere risikoen for å få det selv. Du bør også få målt ditt blodtrykk. Alle voksne bør ha fått målt og vite om blodtrykket er normalt eller ikke.

5. P-piller

Det er kjent at p-piller kan påvirke blodtrykket, derfor skal det måles før man begynner med prevensjonen.

Gynekolog: Mette Haase Moen. Foto: Privat
Gynekolog: Mette Haase Moen. Foto: Privat Vis mer

- Dersom blodtrykk er normalt ved oppstart med p-piller, trenger ikke kvinnen å gå til kontroll før det skal skrives ut ny resept. Hvis det er grenseblodtrykk eller moderat forhøyet, så blir det vanligvis kontrollert cirka tre måneder etter oppstart med p-piller, sier gynekolog Mette Haase Moen.

6. Graviditet

Forhøyet blodtrykk under graviditeten kan være et varsel om utvikling av svangerskapsforgiftning (preeklampsi).

- Det kan være alvorlig. Det er ikke noe kvinnen selv kan gjøre for å forhindre det, men det er viktig å ta eventuelle symptomer på alvor, sier Moen.

Symptomer på svangerskapsforgiftning, utenom forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen, kan være hevelse i føtter, hender og ansikt. Symptomer som kan komme sent i forløpet, er hodepine, flimring for øynene, kvalme og smerter øverst i magen.

Kvinner som har kjent høy risiko for svangerskapsforgiftning, eller kvinner med kronisk nyresykdom eller autoimmun sykdom, kan ha behov for medisiner de siste 12 ukene før fødsel.

7. Medisiner

Om du går på blodtrykksmedisin, er det viktig å ta den regelmessig. Det er ikke uvanlig å gå på flere typer blodtrykksmedisiner samtidig. Det er viktig at du ikke slutter å ta medisinene, uten å ha forhørt deg med lege.

image: Blodtrykk – hva er normalt?

Blodtrykk – hva er normalt?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-