Blodtrykk: Hva betyr tallene?

Systolisk og diastolisk. Undertrykk og overtrykk... Tallene kan være vanskelige å forstå, men det er egentlig ikke så vanskelig. Her får du en forklaring.

BLODTRYKKSMÅLING: Et høyt blodtrykk gir sjelden symptomer, og det er derfor viktig å måle blodtrykket jevnlig. Foto: Me dia / Shutterstock / NTB
BLODTRYKKSMÅLING: Et høyt blodtrykk gir sjelden symptomer, og det er derfor viktig å måle blodtrykket jevnlig. Foto: Me dia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi vet alle at blodtrykket er viktig. Høyt blodtrykk fører til økt risiko for en rekke sykdommer som blodpropp og hjertekrampe. Men hva betyr tallene egentlig? Og kan du selv påvirke blodtrykket?

To tall forteller hva blodtrykket ditt er

Med blodtrykk menes trykket inne i kroppens pulsårer (arterier) i det store kretsløpet.

Når du måler blodtrykket får du to tall, for eksempel 120/80. Det uttales som «120 over 80».

Hva er det systoliske blodtrykket - overtrykket?

Det første tallet, i dette tilfellet 120, representerer overtrykket, eller det systoliske blodtrykket.

Det systoliske blodtrykket er det maksimale trykket i en pulsåre, i det øyeblikk hvor hjertet trekker seg sammen og presser blodet ut i pulsårene.

Hva er det diastoliske blodtrykket - undertrykket?

Det andre tallet, i dette tilfellet 80, representerer undertrykket, eller det diastoliske blodtrykket. Men hva betyr det egentlig?

Det diastoliske blodtrykket er det laveste trykket i en pulsåre, når hjertet slapper av mellom to slag og blodet strømmer fritt.

Blodtrykket i pulsårene svinger altså med hjertets pumpevirksomhet. Trykket er størst når hjertet pumper blod ut i hovedpulsåra, og er minst rett før den pumper blod ut i hovedpulsåra.

Høyt blodtrykk er et alvorlig helseproblem som kan forårsake hjerteinfarkt, slag og nyreproblemer. Video: Lommelegen.no Vis mer

Blodtrykk og alder

Gjennomsnittlig blodtrykk er forskjellig i befolkningen ut fra alder. Her kan du se tabeller med gjennomsnittlig blodtrykk ved ulike aldre.

Det ideelle blodtrykket

Det ideelle blodtrykket er under 120/80.

Hvis blodtrykket er 140/90 eller høyere har man for høyt blodtrykk. Denne grensen gjelder for alle voksne uansett kjønn og alder. Hvis blodtrykket måles hjemme, er grensen litt annerledes.

Hvis blodtrykket er lett til moderat for høyt kan det være en fordel å måle blodtrykket gjentatte ganger gjennom ett eller flere døgn, for å være sikker på diagnosen. Ved svært høyt blodtrykk er det ikke nødvendig. Da betyr det mer at du får rask medisinsk behandling.

Lavt blodtrykk kan resultere i svimmelhet og eventuelt besvimelse, for eksempel når man reiser seg for raskt fra liggende stilling. Det kalles ortostatisk hypotensjon.

Lavt blodtrykk kan også oppstå ved akutte situasjoner, for eksempel ved alvorlig dehydrering eller blødning, svikt i hjertets pumpeevne, allergisk sjokk eller alvorlig blodforgiftning.

Hvorfor er blodtrykket så viktig?

Et høyt blodtrykk er den vanligste årsaken til død i Europa som kan forebygges. Et høyt blodtrykk medfører åreforkalkning i kroppens pulsårer og øker risikoen for ulike sykdommer, som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Når blodtrykket er høyt blir hjertet belastet, fordi det må pumpe blod ut mot en større motstand. Det øker påkjenningen på blodårene. Høyt blodtrykk er mest utbredt hos eldre, men alle kan få sykdommen.

Hvorfor er blodtrykket høyt hos legen og normalt hjemme?

Det kalles «white coat effekt» hvis du har normalt blodtrykk hjemme, men for høyt blodtrykk hos legen. Noen blir nemlig ekstra nervøse når de skal måle blodtrykket hos legen, noe som fører til at blodtrykket stiger.

For å finne ut av om det er tilfellet for deg, skal du måle blodtrykket hjemme over flere ganger, eller få utført en døgnmåling av blodtrykket.

Når skal du søke lege?

Høyt blodtrykk gir sjelden symptomer. Derfor er det viktig å måle blodtrykket med jevne mellomrom.

Personer med ideelt blodtrykk bør følges med måling av blodtrykket hvert femte år. Ved normalt blodtrykk under 130/85 bør det måles hvert tredje år, og ved høye normalverdier bør blodtrykket måles hvert år.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer