Svikt i venesystemet?

Spørsmål

for ca 10 år siden ble jeg operert for åreknuter i det ene benet. En stor åre ble da fjernet og jeg ble åpnet i lysken, leggen og ankelen for å fjerne åren. i forkant ble jeg undersøkt av en hjertelege på Haukeland som med ultralyd kunne se at jeg hadde svært dårlige veneklaffer i begge bena. Han fortalte også at jeg hadde hatt en blodpropp i foten? Jeg har mange ganger angret på at jeg ikke spurte mer om min tilstand, og jeg spør derfor dere.
legen sa at operasjonen ikke kunne gjøres i begge bena fordi jeg måtte ha den andre åren i tilfelle en hjerteoperasjon i framtiden? Er det vanlig å spare på årene på den måten?
Jeg ble egentlig ikke særlig bedre etter operasjonen med hensyn til tyngdefornemmelse, hevelse i ankelensom en pølse rundt og leggkramper. Jeg har inntrykk av at jeg får åreknuter innvendig.. altså ikke synlige, er det mulig? Jeg har hatt smerter i lysken, til tider så sterke at de forstyrrer søvnen. kan det være dannelse av åreknute der?
Jeg sitter en del med bena høyt, og synes det hjelper når jeg har gått mye eller trent eller sittet lenge med bena på gulvet.
Er det i det hele tatt bare en ubehagelig lidelse eller kan det være fare for blodpropp med blodet som ikke kommer seg opp igjen..

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Ut fra det du beskriver har du sannsynligvis fått utført stripping, det vil si fjerning av den overfladiske venen som på innsiden av legg og lår og går inn i dypet i lysken. Dersom du fikk beskjed om at du hadde hatt blodpropp i leggen, er det sannsynlig at det på det tidspunktet forelå svikt i det dype venesystemet. Det er det samme som at klaffene i de dype venene ikke fungerer. Blodet samler seg dermed opp i beina, og du får hevelse og tyngdefornemmelse.

Ved uttalte synlige åreknuter foreligger det ofte svikt i det overfladiske venesystemet, det som du har blitt operert for. Man regner med at dersom det på forhånd foreligger svikt i både det overfladiske og det dype venesystemet, vil ca halvparten av pasientene oppleve bedring ved en operasjon av den typen du har gjennomgått. Jeg må imidlertid ta forbehold om at det virkelig er dette som foreligger. ”Dype åreknuter” kan oppfattes som svikt i det dype venesystemet. Det er vanskelig å si om smertene i lysken skyldes dette eller en annen tilstand uten at du er blitt undersøkt.

Det er i dag ikke lenger holdepunkter for å si at det er nødvendig å spare på vene med tanke på senere behov for vene til bypass. Når det gjelder pasienter som har symptomgivende åreforkalkning i beina (arteriesykdom), er det hos disse bare 1 % av pasientene som på et senere tidspunkt trenger venen til bypass på hjertet. Hos åreknutepasienter vil det da være ennå færre som har det behovet, slik at det rett og slett ikke er noen aktuell problemstilling dersom pasienten da ikke skulle ha åreforkalkning på hjertets kransarterier.

Jeg vil anbefale at du får gjennomgått en kartlegging av venesystemet i beina, slik at du får en forklaring på plagene dine. Det kan også tenkes at det kan være mulig å gjøre åreknuteinngrep som kan bedre tilstanden din, men det er avhengig av hva som foreligger. Organiseringen av slike undersøkelser varierer litt rundt omkring i landet. På Haukeland Universitetssykehus kartlegges venesystemet i beina ved ultralydundersøkelse ved Karkirurgisk Poliklinikk. Du kan ber fastlegen din om å henvises deg dit for vurdering. I mellomtiden vil jeg anbefale at du anskaffer deg kompresjonsstrømper – disse bør gå opp på låret.

Håper at dette svaret var til hjelp.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-