Patent Foram Ovale (PFO)

Spørsmål

Hei Hans, jeg har en åpning i mellom hjertekammerne. En såkalt pfo. Et er også en arterie inn i kammeret som det «lekker» inn oksygenfattig blod til kammeret som sender blodet til hjernen. Jeg hadde hjerneslag i fjor, og jeg har blitt forklart at det er utfordringen i hjerte som er årsaken til slaget. Jeg skulle hatt operasjon i mai(utsatt pga nikkelallergi). I hvilken grad kan jeg trene og belaste hjerte(uten å lage enda større problemer/utvide en av kammerene?). Jeg ønsker å trene styrketrening, men det øker trykket i bryst/hjerte. Jeg går med motstand nesten hver dag, for å kunne holde meg i gang, men er utålmodig i forhold til å komme meg i god form igjen. Hva kan jeg gjøre, for ikke å rotne på rot og ikke ødlegge/skade hjerte ytterligere. Mvh bekymret

Mann 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er omlag 25 prosent av befolkningen som har et åpenstuende hull mellom høyre og venstre forkammer. Dette hullet i skilleveggen skal normalt lukkes etter at man er født, fordi hullet er en viktig del av sirkulasjonen i fosterlivet. De aller fleste vil normalt ikke merke noe til at de har et slikt hull, fordi hullet er lite og trykkforholdene i forkamrene gjør at man ikke får noen propper fra høyresiden over til venstre siden av hjertet, hvor man deretter får en  transport av proppen opp til halspulsårene og deretter til hjernen, slik at man får et hjerneslag. Er dette hullet stort nok kan man få en blodpropp. Man kan da behandle dette med blodfortynnende i form av platehemmere som du blir behandlet med (Plavix), men operasjon og samtidig platehemning reduserer sannsynligheten for ytterligere slag betydelig. Dette med trening er vanskelig i din situasjon, fordi kraftig fysisk aktivitet vil øke trykkforholdene i hjertet ditt. Det å trene kan være så mye, og det du gjør ved å gå med motstand hver dag, er tilstrekkelig trening for øyeblikket. Hensikten med trening er alltid å bedre livskvalitet og velvære. Utolmodighet er viktig, men  samtidig er det viktig at du får "reparert" dette hullet mellom hjertet sine forkamre. Du behøver ikke å være bekymret, siden du nå er behandlet med platehemmere. Nikkelallergi er ikke et hinder for å kunne operere deg for dette, og jeg regner med at du blir raskt behandlet etter at du fikk operajonen utsatt i mai.Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-