MRI

Spørsmål

Hei,
Jeg var i går til MR undersøkelse av mitt venstre kne. Da jeg lå i maskinen opplevde jeg ved to anledninger en ubehagelig følelse på venstre side av kroppen. Det var som om hjertet mitt banket ut gjennom siden av kroppen. Det opplevdes ikke akkurat som slag, ei heller som den følelsen en kan få midt i brystet ved nervøsitet eller fysisk aktivitet.

Jeg opplevde dette først før første "bankesekvens" i maskinen og deretter en gang under undersøkelsen. Det varte ikke lenge, under 15 sek hver gang vil jeg tro. Deretter følte jeg samme følelse da jeg satt på venterommet etter undersøkelsen. Jeg kunne da kjenne med hånden at det faktisk var noe som bevegde seg. I dag , dagen etter undersøkelsen har jeg også kjent det ved en anledning.

Jeg opplever ikke andre symptomer, og er ellers frisk. Jeg har kjent samme følelse i siden før ved noen ulike anledninger, men dette kan gå år i mellom hver gang.

Jeg prøvde å søke på nett om hva dette kan være, og kom da over dette:

1) MRI creates images from RF waves coming from an antenna close to the body. The antenna transmits RF with potentially high power and potentially long durations. There is a risk of burning tissue with RF fields during the scan. Therefore it is possible to damage the heart.

2) MRI requires field gradients to be turned on and off very quickly. This high amount of magnetic flux can cause eddy currents to build along the length of neurons in the body. Theoretically, you can damage the AV node and subsequent neurons of the heart to alter the beating. Therefore it is possible to damage the heart this way.

3) ultra-high field scanners (7T and above) blood begins to act differently and may become more viscus due to the hemoglobin (iron) in the red blood cells. The change of blood viscosity may be able to affect heart beat and stability of the heart

Mitt spørsmål er da: Kan MR-undersøken ha skadet hjertet mitt eller påvirket hjerterytmen min? Bør jeg undersøkes av lege?

Hilsen Redd.

Svar

Hei !
Du skriver at du er redd for at hjertet ditt har tatt skade på grunn av MR undersøkelse av ditt venstre kne. Du har søkt på "nettet" hva din opplevelse av at "hjertet ditt banket ut gjennom siden av kroppen" kunne være. Der fant du opplysninger om at hjertet ditt teoretisk kunne ta skade av MRI. Jeg har søkt etter artikler i flere helsedatabaser, men finner ikke at det er publisert at MR-undersøkelser har gitt noen skader på hjertet eller andre organ for den saks skyld. Jeg vet ikke hvor du fant dine opplysninger, men de er formulert slik du skriver dem, som teoretiske muligheter. Radiofrekevens (RF) behandling benyttes i dag blant annet til å behandle åreknuter, hjerterytmeforstyrrelser og svulster. Dette krever spesielt utviklede katetre for å kunne levere og konsentrere energien til de områdene man ønsker å behandle. En slik energi konsentrasjon får man ikke ved MR-undersøkelse. Man benytter MR-undersøkelser nettopp for å undersøke hjertet. Dersom man skulle få skader på hjertet ved MR-undersøkelse ville man ikke ha kunnet utført disse undersøkelsene.
Det er ikke kjent at MR-undersøkelser gir skade på nervene i kroppen.
Dersom man skulle ha fått en endring av blodets viskositet (hvor lett blodet flyter gjennom blodårene), så ville man ha fått en blodpropp. Den eneste måten en slik endring i viskositet ville kunne ha påvirket hjertet og hjerterytmen, var at hjertemuskelen fikk for lite blod. Dette er ikke sannsynlig.

Bankingen ved MR-undersøkelsene kan være svært ubehagelige. Hjertet vil hos enkelte svare med å gå fortere fordi man får utskilt stress hormoner i blodbanen. Det å få en slik reaksjon gjør igjen at man kan bli redd, og dermed at hjertet slår enda fortere. Problemet med angst i motsetning til redsel, er at man ikke alltid klarer å identifisere årsaken til angsten men kun reaksjonen, som at hjertet slår raskere. Ved redsel vet man hva som er årsaken til at man blir redd, og får en frykt reaksjon ( hjertebank, synsforandringer o.s.v.). Du skriver også at du har kjent samme følelse før ved noen anledninger, men at det har gått lang tid mellom hver anledning. Det at du denne gangen knytter denne følelsen opp mot MR-undersøkelsen, er at den kom samtidig med at du gjorde undersøkelsen. Det behøver dermed ikke være selve undersøkelsen, men mer situasjonen du befant deg i som utløste denne reaksjonen.

For å svare mest mulig konkret på ditt spørsmål så er svaret mitt: At du ikke behøver å bli undersøkt av en lege på grunn av dette. MR-undersøkelsen har ikke skadet hjertet eller gitt skade på ledningssystemet i hjertet ditt.
Jeg håper dette var svar på ditt spørsmål og at du kjenner deg beroliget.