Lungeødem og høyde

Spørsmål

I august reiser vi til peru og skal gå Machu picchu. skal ha med min svigersønn.han har hatt 2 tilfeller av lungeødem tidligere.han har ringt legen og fått klarsingnal,men jeg er litt urolig .det er ca 3- 4 år siden han hadde dette.er riskoen større for han å få dette igjen i høyere høyder eller har han ikke større sjangs for dette enn oss andre. Turen begynner på 3000m høyde og ender på ca 2600 m.men det går litt opp og ned i terrenget og tror på det høyeste punktet er 4600 m(dette går gradevis over flere dager).Vi flyr til cuzco som ligger på 3000m .blir der noen dager for å vende oss til høyden før vi begynner trailen på 4 dager. mvh urolig svigermor :)

Svar

Hei !

Du har en svigersønn som har hatt lungeødem to ganger tidligere og dere skal til Machu Picchu. Han har fått klarsignal fra legen i forhold til å dra. Du er urolig for dette. Jeg er enig i din uro.For det første er det svært viktig at dere har en reiseforsikring som med sikkerhet dekker sykehusopphold og hjemreise, dersom han skulle bli dårlig. Eller så kan det bli diskusjon om såkalt "PreEx". Det vil si om han hadde en sykdom på forhånd som kunne gi ham akutt sykdom. Det er regler for dette. Dette bør dere sjekke med deres forsikringsselskap før dere reiser. Årsaken til lungeødem er mange. Jeg kan ikke svare deg endelig på ditt spørsmål, fordi jeg ikke har alle opplysninger om din svigersønn sin sykdom. Dersom det er ubehandlet hjertesykdom som er årsaken til lungeødemet, så er det en åpenbar risiko for at han kan få dette igjen. Store høyder er en stor fysiologisk påkjenning for kroppen, og jeg ville ha forsikret meg ekstra godt før jeg la ut på en slik tur. Dersom det er slik at han har hatt lungeødem i en akuttsituasjon, og han for eksempel er hjerteoperert eller behandlet med PCI, uten å ha fått skadet hjertemuskelen, så vil risikoen være mindre for lungeødem. Dette er det beste svaret jeg kan gi.