Hovent ben, kan det være blodpropp?

Spørsmål

Hei, jeg har i noen år hatt hovne ankler på begge beina. Den siste tiden har jeg kjent at det er litt vondt på det venstre beinet. Stikket kommer ca et par centimeter over hevelsen og varer ikke lenge. Kan komme når som helst på døgnet. Har nå fått vite at dette kan være en farlig blodpropp, og en kollega sa jeg kunne dø om kort tid. Jeg er overvektig, men verken røyker eller drikker. Bruker ingen faste medisiner. Jeg går en liten tur hver kveld. Har ikke noe smerter i bryst eller hjerte, men er nå veldig redd for dette. Tok en EKG av andre årsaker for to år siden, den var helt fin. Er dette akutt? Og bør jeg dra på sykehus?

Kvinne 46
Svar

Hei,


Når det er en venetrombose, eller en blodpropp, i et ben, er som regel det benet mye mer hovent enn det andre benet, og det kan også være rødt og sårt og vondt hvis man tar på det.  Hvis det venstre benet ditt er mye større enn det andre, rødt, sårt og vondt, ville jeg fått dette sett på så fort som mulig.  Hvis hevelsen i bena dine er symmetrisk, det vil si at begge ben er omtrent like hovne, men at du nå bare merker stikking i det venstre benet, så er dette sannsynligvis ikke en blodpropp. Det betyr ikke at du ikke bør få sett på dette. Det kan være at du trenger noe så enkelt som et par støttestrømper, eller det kan være andre ting legen din vil se på.

Hvis jeg var deg ville jeg ringt fastlegen i morgen og bedt om en time for å vurdere hva dette skyldes og hva som kan gjøres. Det er ikke uvanlig at folk som er litt overvektige kan slite med hovne ben på slutten av dagen. Det er viktig å legge merke til om de er nede til normal størrelse når du våkner om morgenen, og det er også viktig å fortelle legen din om du har noen andre plager. 


Mvh, 


Nina Bryhn, MD