Hjerterytmeforstyrrelse

Spørsmål

1. Har i 2015 hatt flere anfall av høy puls (170-180bpm) uten noen aktivitet. Kan sitte i stolen foran TVen, når det plutselig slår til. Anfallet starter med et par ekstraslag eller "rumling i brystet" og så er det som noen slår på en bryter og jeg har nærmest makspuls. Anfallet kan vare i alt fra 2-30 minutter og jeg legger meg som regel på rygg og prøver og slappe av. Etter x antall minutter så kommer det et "tungt" slag og så er det som bryteren er slått av igjen og jeg er rett tilbake på hvilepuls. Jeg er ikke svimmel, har prikkefølelse, låk i brystet eller lignende under anfallene. Men svært ubehagelig (redd for at hjertet skal stoppe) når det står på. Etter det første anfallet så var det rett til legevakten og deretter innleggelse. Blodprøver (stoffskifte), røntgen av brystet, telemetri, EKG, lytting - ingenting negativt registrert. Har også tatt 24t EKG, men ingenting registrert.
2. Har de siste månedene ofte våknet om nettene med forhøyet puls (rundt 100). Pulsen roer seg litt ned ganske kjapt, men så begynner ubehaget i brystet. (Er som en tørrhoste/kaste opp-følelse - vanskelig å beskrive.) Tar jeg fingeren på halsen så kjenner jeg at pulsen IKKE er jevn. Den tar for eks 5 slag, så er det et lite opphold, så tar den 10 slag og et opphold osv. Dette kan pågå i 2-10 timer. Har prøvd å fange opp på EKG, men har ikke lykkes. (Skulle hatt min egen "billige" EKG-maskin hjemme...)
Har også de siste 10mnd vært plaget av mye ekstraslag og "bobling" i brystet. Kan være enkeltvis eller serier av dem på 4-5. Alt fra 0-20 på en dag. Er ikke stresset.
3. Jeg har veldig lav hvilepuls - rundt 47. Ligger i familien på farssiden dette med lav puls. Kan dette være farlig på noen måte? Er ikke plaget med svimmelhet og har aldri besvimt. Er ikke topptrent på noen måte.
Kan alt dette være relatert? Jeg står på venteliste for ny EKG og ekko, men tar lang tid.
Det er også verdt å nevne at jeg kan ha perioder opptil 7-10 dager der jeg er helt fin.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er som du allerede har skjønt, helt avgjørende å få "fanget opp" hjerterytmen din på et EKG, mens du har symptomene. Først da vil man kunne uttale seg om hva dette er, og om "farlighet", hvilket det er det du spør om her. Er det f.eks. atrieflimmer, så gir det en økt risiko for blodpropp til hjernen, og en vil da ofte gi medisiner som forebygger dette.

Jeg synes at du bør få fastlegen din til å henvise deg til en ukes-registrering av EKG. Det øker sannsynligheten for å fange opp disse anfallene. Du bør også prøve å komme deg direkte til fastlege eller legevakt mens du har et anfall, slik at du i beste fall kan få tatt et EKG på den måten. Gjør en avtale med fastlegen om å kunne komme på direkten, uten timeavtale, om du får slike anfall igjen.

Det er også svært viktig å sjekke at du ikke har for høyt stoffskifte. Det kan gi slike symptomer. Det undersøkes vha en blodprøve, som taes hos fastlegen.

Det du spør om her, er om det du beskriver her kan være "farlig". Det er selvfølgelig et godt spørsmål, men det lar seg nok ikke besvare annet enn i aldeles generelle vendinger, før vi vet hva dette er eller ikke er.
Du spør også om det kan være sammenheng mellom din lave hvilepuls og disse anfallene. Det kan jeg nok ikke uttale meg om det heller, siden vi ikke vet hva slags hjerterytmeforstyrrelse dette dreier seg om. Ekko--undersøkelsen av hjertet du skal til, er også viktig for avklaring, for å se om der er noen strukturelle endringer i hjertets anatomi e.l.

Følg rådene jeg har gitt deg her, det øker sjansen for å finne ut av dette, og ikke glem å sjekke stoffskiftet.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-