Blodpropp i benet. Hvor lenge behandle?

Spørsmål

Hei!
For kr 195 forventer jeg et grundig svar. Min mor fikk en svær blodpropp i lysken etter en operasjon for ca et halvt år siden. Har gått på Marevan til nå, blodverdiene har vært vanskelig å få over 2.0 og den forrige viste 1,8. Fastlegen mente at hun kunne slutte med Marevan nå, men jeg insisterte på ultralyd først. Personen som utførte ultralyden flirte av dette, helt til han oppdaget at proppen ikke var borte likevel. Det var en tydelig propp der fortsatt, etter et halvt års behandling. Likevel hadde legen tenkt å avslutte Marevan behandlingen. Min mor har kraftig benskjørhet, og burde komme i gang med kalktabletter og Omega 3 tilskudd. Hvordan skal hun forholde seg, når disse medikamentene ikke kan kombiners med Marevan? Er det noen annen mulig måte å bli kvitt denne blodproppen på? Må hun trene forsiktig på grunn av blodproppen? Hun er en veltrent og sprek dame i 70-årene. Min mor får ingen gode svar noe sted i forhold til sine helseproblemer, og jeg setter min lit til gode svar fra deg/dere. Vennlig hilsen en bekymret datter. Relevante sykdommer/medisiner: Hypotyreose, blodpropp i lysken, benskjørhet.

Kvinne, 73 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for spørsmål vedr din mor.

For det første er det vanlig praksis å avslutte Marevanbehandling etter 6 mndr ved en blodpropp, det pleier å være tilstrekkelig for de aller fleste. Man vet at noen kan få tilbake symptomer på en ny propp, og hos disse vil man ofte velge en livslang behandling med Marevan. Ved INR-målinger, som du nevner(mål på blodlevringshastigheten) legger man seg da på et nivå mellom 2 og 3, med snitt 2.5, som man mener skal være tilstrekkelig for at ikke nye propper dannes, og at allerede dannede propper, løser seg opp.
Hvis din mor gjennom tid har ligget under 2.0 i INR, kan det være at behandlingen ikke har hatt den forventede effekten på blodproppen.

Du peker på et interessant aspekt, nemlig det at man ikke rutinemessig etterkontrollerer blodkar hvor det har vært en blodpropp, for å se om det er resttilstander der, men følger resultater av forskning, som viser at 6 mndr skulle være tilstrekkelig. Spørsmål er også om de forandringene som er funnet etter 6 mndr har noen betydning, og om de i seg selv nødvendiggjør videre behandling.
Dette er spørsmål som dere, fastlegen, og den medisinske poliklinikken ved sykehuset som har behandlet din mor, må ta stilling til.

Så var det Marevan sammen med kalk og omega-3. Meg bekjent er det ingen direkte påvirkning av hverandre ved å gi disse medikamentene samtidig. Noen får mageubehag av kalk, men det er sjelden denne situasjonen gir magesår/blødning som kan forverres når man bruker Marevan.
Ergo bør hun altså kunne bruke disse medikamentene sammen.

Trening: jeg synes din mor skulle gjøre nøyaktig det hun vil av trening, men sette grensen der hun kjenner ubehag spes. i benet. Når man har hatt en blodpropp i et ben, vil ofte blodsirkulasjonen/tilbakestrømningen av blod kunne være noe redusert. Dette igjen kan medføre at hun lettere får sprengfølelse og lett hevelse i benet etter trening. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Noen merker økende tendens til spreng i benet også når det er varmt vær.
Jeg synes hun fortsatt skal være en aktiv kvinne.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-