Blodfortynnende behandlig ved atrieflimmer

Spørsmål

Jeg er en 82 år gammel mann, vekt 71,5 kg, som har fått påvist atrieflimmer. Har av fastlege fått resept på Eliquis. Jeg har nylig gjennomgått en trippelkur mot Helicobacter pylori, har fortsatt litt ubehag i maven. Ikke tatt blodprøve etter avsluttet kur. Er Eliquis kontraindisert i forhold til dette? Har flere bekjente som går på Marevan, hvis leger ikke ønsker at de skifter til de nye antikoaguleringsmidlene. Vil gjerne ha synspunkter på dette.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Du er en 82 årig mann med påvist atrieflimmer og nylig gjennomgått trippel kur for Helicobacter Pylori. Du blir behandlet med Eliquis (Apixaban) for å forhindre blodpropp som en følge av din atrieflimmer. Dersom du har hatt et aktivt blødende magesår må man være sikker på at du er helbredet for dette, før man begynner med blodfortynnende behandling. Du kan ikke ha en blødningstilstand, eller mulig blødningstilstand om du skal benytte Eliquis.
Marevan-behandling har inntil relativt nylig vært den eneste aksepterte formen for blodfortynning ved atrieflimmer og tilstander med blodpropp. Eliquis hører til de Nye Orale Anti Koagulanter også kalt NOAK. Marevan effekten har vært lett å reversere ved å gi blant annet vitamin-K. De samme mulighetene har man ikke ved behandling med Eliquis. Ved blødningstilstander og behov for akutt kirurgi er dette en ulempe, på den annen side er Eliquis lettere å gi og blir ikke påvirket av normalt matinntak i motsetning til Marevan. Bruker man Marevan må man jevnlig måle effekten av blodfortynningen med regelmessig blodprøvetaking og påfølgende Marevan dosering, så behøver man ikke å følge denne effekten ved bruk av Eliquis. Om man har en mekanisk hjerteklaff, så er ikke NOAK en akseptert form for blodfortynning. Da må man benytte Marevan.

Vi er for tiden i en "overgangsfase" mellom behandling med NOAK og Marevan. Mange pasienter har stått på Marevan i flere år, og er vant med å ta Marevan. For noen av disse pasientene, så kan det kanskje oppfattes som en stor forandring om man tar bort Marevan behandlingen og begynner med et nytt blodfortynningsregime. Det kan også være tilleggslidelser som gjør at man vurderer at Marevan er et bedre alternativ enn NOAK. Det kan også være usikkerhet hos noen leger, som gjør at man vil beholde et "gammelt" og velprøvd antikoagulasjons regime til fordel for NOAK.

NOAK brukes i økende grad ved oppstart av behandling for atrieflimmer, og da gjerne i form av Eliquis. Det er også en økende bevissthet omkring behandling av atrieflimmer for å unngå hjerneslag. NOAK gjør at det er lett å begynne med behandling for å unngå blodpropp ved denne relativt vanlige tilstanden, som også kan være årsak til blodpropp til hjernen og som gir hjerneslag.

Jeg håper dette var svar på dine spørsmål.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-