Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atrieflimmer

Spørsmål

Hei, mann 71 - har i de siste 30 år har hatt atrieflimmer som har kommet og gått - 2-3 ganger pr år - 2-8 timer pr. gang. Har nå et flimmer som skal el-konverteres - spørsmålet er : Øker hyppighet og lengde ved alder? Fins det en medisin som kan avbryt dette når det starter? Hvis det blir kronisk - sliter dette veldig på hjertet - og hvordan er slike prognoser? Tross flimmer - har jeg en puls på ca 70. Et siste spørsmål: Er Xarelto en trygg medisin? Blir veldig nysgjerrig vedr dette, men syns det er bedre å spørre enn å lese seg "sprø"

Mann 71
Svar

Hei !

Du er nå en 71-årig mann som fra du var 30 år har hatt såkalt paroxysmal atrieflimmer. Atrieflimmer, som kommer og går. Du har nå fått er mer permanent atrieflimmer, som skal elektrokonverteres. Det er slik at 1 av om lag seks menn etter fylte 60 år får atrieflimmer. Dersom du har hatt atrieflimmer som har kommet og gått, vil du nå oppleve at det øker i lengde og må behandles med strømstøt. Elektrokonvertering. Det er også slik at man kan få atrieflimmer som ikke reagerer på strømstøt, men som må behandles med ablasjon. Det skjer ved at man brenner i forkammeret med elektroder som føres inn via blodårene dine. Det finnes medikamenter som kan benyttes enten for å bevare hjerterytmen (som f.eks.  Cordarone/Multaq) antiarrytmika.  Man kan leve med et atrieflimmer uten at man har større plager av det, men dersom man skal drive idrett, så vil man få redusert yteevne på grunn av dårligere pumpefunksjon hos hjertet. Det vil også kunne være andre forhold som gjør at man får nedsatt arbeidsevne som høyt blodtrykk i det lille kretsløpet (lungekretsløpet).  Du har en puls på 70 . Man kan ha lav puls selv om man har atrieflimmer, men pulsen vil da være uregelmessig. Det er derfor viktig at man kjenner på pulsen sin om den er regelmessig, eller uregelmessig. Det er viktig å skille mellom Frekvenskontroll (det at man reduserer frekvensen på hjerteflimmeret) og Rytmekontroll. Rytmekontroll viser seg å være viktig for å unngå komplikasjoner av et atrieflimmer (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2019422), som framkommer i en nylig publisert artikkel i New England Journal of Medicine. Man vil ved Rytmekontroll forsøke å få en normal sinusrytme. Xarelto er et legemiddel som tilhører gruppen DOAK og som har "konkurrert" ut Marevan (warfarin) . Xarelto gir en lavere sannsynlighet for hjerneblødning enn Marevan, men kan gi en høyre blødningsfrekvens fra mage-tarm kanalen. Medikamentet er relativt trygt å bruke, og man må se dette opp mot risikoen for at man skal få slag. I en studie fant man at Xarelto reduserte risiko for hjerneblødning i forhold til Marevan med 18 prosent (https://www.jnj.com/xarelto-rivaroxaban-significantly-reduced-the-risk-of-overall-strokes-and-the-most-severe-strokes-and-was-associated-with-fewer-stroke-related-deaths-in-the-real-world-versus-warfarin-in-patients-with-nonvalvular-atrial-fibrillation).