Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atrieflimmer

Spørsmål

Jeg har nylig fått konstatert atrieflimmer. Har hatt dette i lang tid uten noen problemer.Legen har nå forordnet Enalapril 5 mg, og dessuten marevan 2,5 mg.Jeg har ikke startet med disse tbl. ennå, da jeg avventer svar på blodprøver.Er usikker på om jeg bør bruke marevan, da jeg er skeptisk til bruk av disse ? Hvis marevan er helt nødvendig,(håper ikke det, men kun Albyl-E), må den da brukes på livstid ? Jeg har dessuten høyt blodtrykk som jeg medisineres med Zelo Zok 50 mg og Albyl-E 75 mg. Bruker dessuten Cialis 20 mg en gang i uken. Kan disse medisiner kombineres greit, eller kan jeg unngå noen av disse ved endret livsførsel (kostvaner ) ? Kan også nevne at jeg ikke røker, nyter svært lite alkohol, god fysisk form, trimturer hverdag, samt sunn og allsidig kost. Takknemlig for svar. Mann, 67 år

Svar

Takk for spørsmål.
Det er ikke uvanlig å få påvist forkammerflimmer/atrieflimmer.
Grunnen til at din lege anbefaler deg å starte med blodfortynnende behandling, Marevan, er at muligheten for å få komplikasjoner av atrieflimmer, spes. blodpropper, er større enn i en normalbefolkning uten atrieflimmer.
Det har vært gjort store undersøkelser på hva som er best av marevan og albyl, og man finner at Marevan reduserer sjansen for å få blodpropp/hjerneslag med 62% mens albyl reduserer sjansen bare med 22%. Derfor er Marevan standard foreløpig for befolkning over 65 år.
Marevan bør brukes så lenge du har hjerteflimmer.
Din lege vil kunne fortelle deg om hva slags muligheter som består i behandling av atrieflimmer, både med tanke på såkalt elektrokonvertering, hvor man ved et elektrisk støt kan få hjertet til å slå normalt igjen, til å bruke andre medikamenter som kan regulere flimmeren, til spesiell type elektrobrenning av veggen i forkammeret på hjertet ditt.
Jeg tror du må spørre din lege hvorfor han har startet enalapril, om det er andre tilstander/sykdommer du har, som gjør det nødvendig å starte med denne. Enalapril er vanligvis ikke en behandling man starter pga hjerteflimmeren, kanskje mer pga blodtrykket ditt..
Når du starter med Marevan må du vanligvis slutte med albyl. Ellers kan denne medisinen kombineres med Selo-Zok og Cialis.
Sunn kost, mosjon etc, er alltid sunt, men man vet ikke om dette kan ha noen innvirkning på atrieflimmeren.
Håper dette ga deg noen svar på det du lurte på.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-