Årebetennelse, blodpropp, åreknuter

Spørsmål

Jeg lurer på hva som er forskjellen på årebetennelse og blodpropp i venene. Har fått åreknuter i bena og lurer på hva det kan komme av.

Relevante sykdommer/medisiner: Hadde en stund stillestående jobb, gikk ned syv kilo i løpet av kort tid for så å legge det på meg igjen. Var øm i bena ved berøring (fra leggene og til livet) da jeg strøk/masserte bena og opplevde etter dette at det ble mer synlig. Har jeg dermed fremprovosert dette selv? Har også brukt angrepille (NorLevo).

Kvinne, 27 år

Svar

Hei !

Du lurer altså på forskjellen mellom årebetennelse og blodpropp i venene.

Årebetennelse kalles medisinsk for "overfladisk tromboflebitt", og det er en uskyldig tilstand med betennelse i åreveggen i en overfladisk vene, altså i slike vener som vi ser gjennom huden på leggene f.eks. De forekommer vanligst på leggene, og hyppigere hos personer med åreknuter.
Symptomene er at det blir rødt, ømt og lett hovent over en slik vene, og venen kan gjerne kjennes som en litt hard "streng" under huden i dette området.
Denne tilstanden er helt uskyldig, og behandles med en betennelsesdempende salve, f.eks. Hirudoid salve, evt med betennelsesdempende tabletter i tillegg. (Ikke antibiotika)

Blodpropp (i venene) er en annen og alvorligere tilstand.
Det kalles medisinsk for "Dyp venetrombose".
Den forekommer oftest i leggene, i de dype leggvenene, i motsetning til overflatisk årebetennelse (se over)
Som navnet sier, dannes det en propp i venen som hindrer blodets gjennomstrømning. Det potensielt farlige med denne tilstanden er at det kan løsne biter av blodproppen, som så kan strømme til f.eks. lunger, hjerne m.v.
Derfor må slike blodpropper behandles med div. blodpropp-oppløsende midler.
Symptomene ved slik blodpropp er helt anderledes enn ved overflatisk årebetennelse: Man vil ofte bli øm og hoven i "tykkleggen" generelt, og det vil være vondt og hudtemperaturen kan være økt. Har man mistanke om dette, bør man søke lege snarlig, for evt å få bekreftet diagnosen, og igangsatt behandling.

Ditt neste spørsmål er hva åreknuter kommer av.
Åreknuter er utposninger på venene på leggene. Der er ingen betennelse tilstede (jfr over). Det som kan medvirke til at man får åreknuter, er langvarig ståing / sitting og fremfor alt for lite bruk av beina (gange!)
Dette fordi blodet da samles "med tyngdekraften" nederst i beina og presser ut åreveggene litt etter litt, slik at der oppstår utposninger. Bruk av beina / gåing stimulerer "muskelpumpen" som bringer blodet tilbake fra beina og til kroppen, slik at man motvirker denne tendensen.
Overvekt og graviditet er også utløsende faktorer til åreknuter.

For ditt vedkommende, med stillestående jobb, så kan det absolutt ha vært en medvirkende faktor til at du har fått åreknuter. Evt overvekt også, du nevner at du la på deg syv kilo.
Du har ikke fremprovosert det med massasjen av beina, slik du spør om. Angrepillen du brukte har heller ikke bidratt til det.

Håper dette gav deg svar på det du lurte på.