Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

TIA og kolesterol

Spørsmål

Er 75 år og har hatt et lite Tiadrypp for 4 år siden .Medisenering :Asasantin Retard 200mg/24 mg -daglig. Atozet ezetimib/atorvastatin 10mg/20 mg. -5 ganger pr. uke( for å få ifølge lege LDL kolesterolet under 2,0) . S-kolestrol 3,8 - LDL kolesterol 2,1. Har fått * ved totokolesterolet fordi det er under 4,0. Har lest at for lavt kolesterol kan føre til tap av hukommelse/demens hos eldre. Bør totalkolesterolet over 4,0 av den grunn?. Har også hørt at det holder med LDL på 2,5 i mitt tiatilfelle. Hva er ditt rådd med medisinering? Har hatt svekking av hukommelse og litt muskelsvikt. Har blodsukkerverdi (langtids ) på 6,2 . Diabetes 2 hos meg. Bør jeg medisineres?

Mann
Svar

Du har hatt TIA for fire år siden og er medisinert med kolesterolsenkende legemidler og blodplatehemmere. Du har s-kolesterol 3,8 og LDL kolesterol 2,1. Du har fått avvik merket den lave kolesterolverdien din. Du har Diabetes Mellitis type II og  har 6,2 på langtidsblodsukker målingen (HBA1c).  Du er 75 år. Du har flere risikofaktorer for hjerte-kar lidelse. TIA anfall kan være uttrykk for arteriosklerose i halspulsårene, som igjen avspeiler kalk i kransårene på hjertet. Kolesteroldiskusjonen har vært ført i flere ulike fora. Den allmenne oppfatning er at desto lavere man får totalkolesterol jo bedre i forhold til prognose for kardio-vaskulære hendelser. Det samme gjelder for LDL-kolesterolet . Total s-kolesterol på 3,8 er derfor akseptabelt. Du er 75 år og har DMII. Man kan få en redusert hukommelse av alder alene og det samme gjelder for muskel styrke. Det i seg selv gir ikke grunnlag for deg å endre medisineringen. Om du har et langtidsblodsukker på 6,2 uten medisinering, så er det ikke grunnlag for å medisinere deg.  Anbefalingen er 7,0 av HbA1c. Det er ny måleenhet og dermed verdier for HbA1c. 6,2 tilsvarer 44mmol/mol. HbA1c på 7,0 tilsvarer 53 mmol/l. Du er derfor under behandlingsmålet for langtidsblodsukkeret, og dermed er det ikke grunnlag for å medisinere deg for din DMII. Du finner omregningshjelpemiddel  på noklus.no

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-