Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter mellom skulderbladene

Spørsmål

Hei, er litt bekymret for helsa mi for tiden. Jeg har lenge hatt vondt mellom skulderbladerne, det kom først etter måltider. Nå er jeg plaget med stive skuldre og vond og stiv nakke, jeg våkner av og til på natten med visne hender og føtter. Når jeg da står opp blir jeg veldig svimmel og kvalm, dette går over når jeg går og beveger meg en liten stund. Jeg har vært på legevakten hvor de har tatt EKG og ellers prøver og alt er da ok. Jeg trener jevnlig og har fysisk tungt arbeide, og har jobbet med dette hele livet. Jeg har dårlig sexlyst og sjeldelen nattlige og morras erksjon, har ellers god pust og bra kondis. Har aldri vondt i brystet når jeg belaster det på mine toppturer. Er det kanskje litt hysterisk å tro at jeg kan ha noen tette blodårer? Jeg røyker ikke og har aldri gjort det, drikker ikke alkohol og er ikke overvektig: 191cm/ 85kg. Kan det være mine stive skuldre og stramme nakke som lager mine problemer, kan blodtrykket mitt bli for lavt når jeg sover? Har alltid normalt blodtrykk ved legebesøk, har perfekt kolesterol og eller alle blodprøver er fine. På forhånd takk!

Mann 61
Svar

Hei !

Du har lenge hatt vondt mellom skulderbladene. Dette kom først etter måltider. Nå har du stive skuldre og vond stiv nakke. Du våkner av og til på natten med visne hender og føtter. Du blir veldig svimmel og kvalm om morgenen. Du trener mye og har hardt fysisk arbeide som mekaniker. Du har aldri vondt i brystet når du belaster det på toppturer. Du røyker ikke og har aldri gjort det, og drikker ikke alkohol. Du er ikke overvektig.

Du har et spiserørsbrokk. Du har ingen risikofaktorer for hjerte og karsykdommer. Du angir også at du har nedsatt morgenereksjon. Du kan lese mer om ereksjon her

Det at du har et spiserørsbrokk som du behandler med Somac, og at du har smerter i ryggen mellom skulderbladene etter måltider, kan være symptomer fra dette spiserørsbrokket. Du angir ikke om du har tatt blodtrykket ditt, men kvalmen du føler om morgenen kan også skyldes dette. Svimmelhet kan ha mange ulike forklaringer (Du kan lese om svimmelhet her) blant annet at du har stive muskler i nakke og skuldre.

Sannsynligheten for at du har tette blodårer er svært liten. Du har en god pust, og bra kondis. Du går toppturer uten å ha symptomer på verken hjertelidelse eller trange blodårer. Den mest sannsynlige forklaringen til dine plager er at de er muskulære og at det kan være ditt spiserørsbrokk som gir deg en del plager. Jeg regner med at du har fått utført gastroscopi for å se om du har forandringer i spiserøret som skal behandles utover det du allerede får av behandling. Blodtrykket kan bli lavt når du ligger og sover, men det vil alltid være tilstrekkelig for å gi nok blod til organene. Det som er avgjørende er det midlere trykk (Mean Pressure) , som er en funksjon av overtrykket- systolisk og undertrykket- diastolisk ditt. Begge disse trykkene blir påvirket når du sover, og dermed vil du sikre god blodgjennomstrømning til hjernen og andre organ. Det er derfor lite trolig at trykket ditt er for lavt når du sover.

Så det enkle svaret er igjen at det ikke er sannsynlig at du har hjerte eller karlidelse.