S-LPA

Spørsmål

Hei. Er under utredning på hjerte. Har Paroxymal Atrieflimmer. Abladert 2 ganger i 2018 uten at jeg merker bedring. Hadde i Juni 2016 litt plakk på en kranseåre men satt i en diagonalgren så ingen stent. Lege tok en blodprøve S lpa som i 2016 viste 850. Min nye lege tok en lik prøve 12.feb 19 og da var den økt til 1078. I forbindelse med rehabilitering på LHL Gardermoen og da Atrieflimmer ble det nå tatt nye prøver. fS-Triglyserider 1,59. S-Kolesterol 5,8. S-HDL- kolesterol 1,4. S-LDL-kolesterol 4,3. B-HbA1c 40. S-Apo A1 1,5. S-Apo B 1,2. ApoB/ApoA-1 ratio 0,8. S-Lp(a) 1128. Jeg har ikke brukt kolesterolmedisiner siden Des 17 pga mye bivirkninger der jeg har prøvd flere typer til lege gav opp. Jeg startet derimot opp med lavdose Lovastatin 10 mg 1 uke før de siste prøvene som ble tatt 25.02.19. Startet opp med Norvasc 5 mg samme dato. Går ellers på Marevan da jeg ikke tåler de nye Noak. Betablokkere gir meg selvmordstanker og mange er prøvd. Hva vil du si til at S lpa øker? Har dette stor betydning? Jeg fikk nylig ultralyd på lever grunnet smerter i dette omrd som misstanke på skader etter overdosering med ibux og paracet som følge av at jeg ikke takler livet med atrieflimmer. Den viste leversteatose. Jeg er 47 år mann vekt 88 kg 176 høy. Jeg ble nylig henvist Dps da jeg nektet å ta antidepressiva Zoloft lege ville sette meg på. Jeg har vært til vurderingssamtale der og De ville ikke bruke antidepressiva siden grunn til at jeg sliter er somatisk sykdom og andre retningslinjer gjelder. Vært så ærlig jeg kan her nå. Skal på Ultralyd helsesjekk på Austad klinikken i Oslo der de sjekker alt fra hals og ned. Dette er frivillig fra meg siden noen prøver i 2016 viste belegg i halskar. Dette ble avkreftet av 2 uavhengige kardiologer.

Mann 47

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har paroxysmal atrieflimmer og er abladert to ganger. Du har fått påvist kalk i kransåren din, men er ikke invasivt behandlet for koronarsykdom. Du har ved gjentatte målinger fått påvist en økning i Slpa og har vært behandlet for hyperkolesterolemi Du har imidlertid ikke vært behandlet med kolesterolsenkende legemidler siden Desember 2017 på grunn av bivirkninger. Økningen i S-LPA er ikke betydningsfull og sier  lite om risiko for utvikling av hjerte-karsykdom. Du har derimot et høyt S-LDL-kolesterol på 4.3. Dette er for høyt i og med at du har forandringer i kransårene dine. Det ønskelige er at du har en LDL under 3 mmol/l.  Du skriver at du har mange bivirkninger av vanlige midler mot kolesterol. Dersom man har høyt LDL eller totalkolesterol og samtidig hjertesykdom kan man søke om å bli behandlet med PCSK9 hemmere. Dette er nye kolesterolsenkende legemidler som virker på en helt annen måte enn de tradisjonelle legemidlene og som har få bivirkninger. De må derimot gis som injeksjon omlag 1 gang i måneden. Det å ha kalkavleiringer i halspulsårene er uttrykk for generell arteriosklerose, men slik jeg oppfatter det har du ikke dette. Jeg ønsker deg lykke til videre !

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 289,-