Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røykebein, gåtrening og operasjon

Spørsmål

Hei. Jeg er mann, 69 år. Medisiner: blodtrykk, statiner og blodfortynnende. Tilskudd av Magnesium og D-vitamin.

Sykehushistorie; røykebein og aneurismeoperasjon:

Høsten 2020 innlagt på Sykehus i forb. med diagnosen «Røykebein»..To av tre arterier i leggen var tette. Jeg ble anbefalt røykekutt, legge om kostholdet og gå mye. Det har jeg gjort. Samtidig ble det oppdaget tre aneurismer i bukhulen. Operert for dette ultimo oktober 2020. Var kortpustet og utmattet til medio desember, gjenopptok da gå-treningen.

Plagene i beina var da blitt verre: Var nå plaget av «røykebein» (samme type smerte som i leggene) i setemuskulaturen og lårene – spesielt på høyre side. Dette begrenser meg mer enn plagene i leggene. Litt galgenhumoristisk kaller jeg mine daglige gåturer for «dagens tortur». Vil også nevne at det til dels verker i leggene og føttene når jeg legger meg om kvelden. Neste morgen, er dette borte. Og så klør det mye på føttene og leggene, når jeg har lagt meg.

I epikrisen står det at det er mulig med blokking og/eller utskifting/by pass av blodårer, men at slik behandling «ikke er livsforlengende» og at operasjon kun kommer på tale når alternativene er forsøkt «uten tilstrekkelig effekt». Uttrykket «ikke er livsforlengende» tolker jeg dit hen at det ikke var noe poeng å operere bena når de hadde oppdaget mulige livstruende utposninger på hovedpulsåren, og at det nå kanskje stiller seg annerledes når aneurismeoperasjonen har vært vellykket.

Spørsmål a. Vil du anbefale min fastlege å henvise meg til en ny vurdering ut fra hva jeg har fortalt?

b. Kan denne reduksjon av blodtilførsel til sete- og lårmuskulatur er en bivirkning av aneurismeoperasjonen?

c. Blir fortalt at mye gå-trening bidrar til å øke blodsirkulasjonen og at blodet «finner nye veier til musklene». Det er jo en god historie og uansett har jeg jo godt av mosjon, men er dette faktisk vist i vitenskapelige studier?

Mann 69
Svar

Hei !

Du har blitt operert for utposninger på hovedpulsåren og jeg antar bekkenpulsårene (aneurismer). Du har en generell karsykdom med røykebein eller arteriosklerose, som er tilgjengelig for intervensjon. Arteriosklerose er en egen prosess som er selve sykdommen du har. Smertene i beina dine (røykebein) er egentlig symptomene på din grunnsykdom, nemlig arteriosklerose. Når man begynner å behandle dette med operasjon eller kateterbasert teknikk, så vil det kunne være starten på en behandlingsserie.

En av hjørnesteinene i behandling av røykebein er full røykestopp og gangtrening. Dette sammen med kolesterolsenkende, blodfortynnende (Albyl-E) og blodtrykksmedisiner (ACE-hemmere) utgjør et konservativt behandlingsregime. I tillegg er det viktig med livsstilsendringer som kostholdsendringer og normalisering av kroppsvekt.

Ved Diabetes Type II er det viktig å regulere og følge blodsukkeret Absolutte indikasjoner for operativ behandling er arterielle sår eller hvilesmerter. Det er sjelden at Claudicatio Intermittens leder til amputasjon. Så for å svare på dine spørsmål:

A. Om henvisning fra fastlege til videre utredning. Dette vil være avhengig av hva for gangdistanse du har (symptomer) og om du f.eks. har sår på fot/legg på grunn av for lite blod til foten/beinet. Har du en lang gangdistanse ( over 2-300 m) før du må stoppe på grunn av smerter i leggene, så er det kun indikasjon for konservativ behandling hos deg. Slik du beskriver dine symptomer, og funn med at du kun har en åpen leggpulsåre på hvert bein, så er dette også noe som styrker indikasjon for ikke å henvise deg for videre utredning eller behandling. Man pleier av og til humoristisk å si at det ikke er den tilstanden som ikke kan bli verre av kirurgi.

B. Når man opererer eller gjør stentbehandling av aneurisme, så kan man enten med vilje eller på grunn av aktuell anatomi, komme til å tette bekkenpulsåren som går til setemuskulatur og lår. Det er svært vanskelig å korrigere denne tilstanden kirurgisk. Det kan også være vanskelig å få til bedring ved trening. Det er mulig at de symptomene du har delvis skyldes forhold ved operasjonen for aneurisme.Samtidig må man være klar over at disse pulsårene i utgangspunktet var syke av aterosklerose.

C. Gåtrening er svært viktig som en del av behandlingen for røykebein. Men, det å slutte å røyke og behandling av risikofaktorer er også svært viktig. Du kan lese mer om dette her.