Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lipoprotein A og risiko for hjerte-kar sykdom

Spørsmål

I 2013 var jeg hos fastlege pga svimmelhet, ekstraslag og følelse av ikke å få nok luft. Holdt på å avslutte min mastergrad og både fastlege og jeg tenkte dette skyldtes stress. Hun lyttet likevel til hjertet, og hørte en bilyd. På bakgrunn av denne, ble jeg sendt til kardiolog «for sikkerhetsskyld». Kardiolog utførte belastningstest på sykkel, samt ultralydundersøkelse av hjertet. I følge kardiologen kom jeg til å «leve til jeg ble 100», og skulle derfor ikke bekymre meg for hjertehelsen. Jeg tok nylig noen blodprøver for utredning av ufrivillig barnløshet, og da jeg skulle sjekke prøvesvarene på Fürst, så jeg at det lå blodprøver fra 2013 der. Jeg er generelt lite hos legen, og av nysgjerrighet åpnet jeg disse prøvesvarene da jeg ikke husket hva de var tatt i forbindelse med. Jeg ser da til min store overraskelse avvik på prøven lp(a), og at denne er på hele 740 mg/l. Googlet hva denne prøven var, og slik jeg leser informasjonen, betyr dette at jeg har en ganske forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom. Verken fastlegen eller kardiologen nevnte dette med et eneste ord. Jeg har levd i lykkelig uvitenhet om dette i årevis, og vært svært fornøyd med at både kolesterol, blodtrykk og hvilepuls er lavt. Men nå må jeg jo si at jeg er blitt veldig bekymret for at jeg plutselig skal få hjerteinfarkt eller slag ut av det blå. Hvordan skal jeg forholde meg til dette, og hvor bekymret har jeg egentlig grunnlag for å være? Noen signaler jeg bør følge med på? Bør jeg ta en årlig sjekk kolesterolnivå, eller ultralyd av arterier for å se etter fortetninger?

Kvinne 36
Svar

Problemet med å ta blodprøver er at noen av disse vil ha et avvikende svar. Det har vært et økende fokus på å måle Lipoprotein-a, som er assosiert til en økt risiko for hjerte-karsykdommer. Man har utviklet statiner og PCSK-9 hemmere som alle påvirker kolesterolet ditt, og som dermed reduserer sannsynligheten for hjerte-karsykdommer. Man forsker i dag på Lipoprotein-a, men man har ikke utviklet spesifikke medikamenter som kan påvirke lipoprotein-a  på samme måte som kolesterolhemmende legemidler ved høyt kolesterol. Du har et høyt lp-a, men forøvrig har du ingen andre risikofaktorer for hjerte-karsykdommer. Hensikten med å ta lp-a er at man da kan gjøre intervensjon i forhold til andre risikofaktorer som gir hjerte-karsykdommer. Årsaken til hjerte-karsykdommer er multifaktorielle. Det som er viktig for deg er nettopp at du bør følge ditt kolesterol, trene, ha et sundt kosthold og sørge for å ha en god søvnrytme. Med andre ord livsstilsråd vi alle burde følge. Det er viktig at du unngår livsstilssykdommer siden du har et høyt lp-a. Du er 36 år og det å leve i "lykkelig uvitenhet" har også sine helsefordeler. Du bør forholde deg til dette svaret ve at du kan gjøre årlige helsejekker (selv om nytten av dette også er omdiskutert),  og ikke minst at du har en sunn livsstil. Om du ikke tilhører en familie der man får hjerte-karsykdom i ung alder, så er det lite sannsynlig at du  med bare høy lp-a som risikofaktor, skulle utvikle et hjerteinfarkt "ut av det blå".  Du bør fortsatt glede deg over at alle de andre målepunktene dine er normale.