Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kolesterol og behandling

Spørsmål

Jeg har fått påvist et totalkolesterol på 7,1. Fikk kolesterolsenkende medisin og gikk ned til 5, men kutta dette ut da jeg merket nedsatt muskelstyrke. Jeg trener 4-5 ganger i uka( løping). Er ellers aktiv med forskjellig. Begge mine foreldre døde av hjerteinfarkt. Mor 67 år, far 78. Jeg tar 1/2 ss tran, 1/2 ss antarctica omega 3, 2 collagen +, 1 K2, 1 vitapro og 1 Kyolic. I tillegg spiser jeg en dose Betavivo tilsatt 1 ss chiafrø sammen med yoghurt/ kefir. Alt dette daglig. Spiser fisk 4 dager i uka, ellers variert kosthold med grovt brød, frukt og grønt. Har lavt blodtrykk og hvilepuls på 35. Mine spørsmål: 1. Bør jeg kutte ut noen av kosttilskuddene? I så fall hvilke? 2. Bør jeg ta kolesterolsenkende medisin. I så fall hvilken?

Mann 63
Svar

Hei !

Du har fått påvist et totalkolesterol på 7,1 og med kolesterolsenkende medisin gikk kolesterolet ned til 5. Du trener løping 4-5 ganger i uka og er ellers aktiv. Dine foreldre døde av hjerteinfarkt 67 og  78 år gamle. Du tar 1/2 ss tran, 1/2 ss antarctica omega 3, 2 collagen +, 1 K2, 1 vitapro og 1 Kyolic. 

Du spiser fisk 4 dager i uka, ellers variert kosthold med grovt brød, frukt og grønt. Du har et  lavt blodtrykk og hvilepuls på 35. Dine spørsmål er: 

1. Bør jeg kutte ut noen av kosttilskuddene 

Diskusjonene om kosttilskudd er mange. Vitaepro har vært sterkt markedsført, og det er liten vitenskapelig bevis for at Vitae pro har effekt. Med vitenskapelig mener jeg studier med kontrollgrupper og som er designet slik at verken pasienten eller den som gir medisinen vet hva som blir gitt til pasienten. I allment bør man ikke ha økonomiske interesser om en studie faller ut på den ene eller andre måten. Kollagen er rett nok viktig i kroppen, men kollagenet brytes ned i tarmen til aminosyrer. Ved å spise protein og et variert kosthold som holder tarmen sunn og som sikrer normal tarmfunksjon, så vil man få tilstrekkelig dannelse av kollagen. Kyolic kjenner jeg ikke til. Betavivo inneholder et høyt innhold av betaglukan som har en positiv effekt på kolesterolet. Dette er det derfor gunstig at du fortsetter med, og det samme kan sies om Omega/tran. Om du har behov for K2 vitamin er usikkert med det kostholdet du har. 


2. Bør jeg ta kolesterolsenkende medisin. I så fall hvilken? 

Om du bør ta kolesterolsenkende legemidler med et totalkolesterol på 7,1. Du angir ikke hvordan denne verdien er sammensatt, og om du har en høy verdi av det "gode" kolesterolet- HDL-Kolesterol. Ønskede verdier for kolesterol er:

  • Kolesterol: Lavere enn 4.5 mmol/l
  • LDL: under 2.5 mmol/l
  • HDL: Over 1 mmol/l for menn og over 1,3 mmol/l for kvinner

Du har ut fra dette for høyt total kolesterol og bør behandles om du ikke har bivirkninger som gjør at du ikke tolererer behandlingen. Du kan ha en predisposisjon for å utvikle hjerte-kar sykdom siden både din mor og din far døde av hjerteinfarkt. Ditt kosthold er såvlangt jeg kan lese optimalt. 

Førstehåndsvalg for behandling av høyt kolesterol er  Simvastatin eller At0rvastatin.


Du angir en hvilepuls på 35 slag i minuttet, og kan være et uttrykk for at du er svært godt trent. Dette er en lav hvile puls (normal hvilepuls er mellom 50 til 70). Jeg ville derfor ha tatt et EKG hos din fastlege ved neste helsesjekk, for å se hva for hjerterytme du normalt har. Det er stor variasjon i hvilepuls blant oss.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-