Høyt trykk i det lille kretsløpet og høyt kolesterol

Spørsmål

Jeg er 59 år, relativt sunn, men stillesittende arbeid, litt glad i sjokolade, litt overvektig, men går turer med hunden hver dag. 36 år gammel oppdaget de en Primum defekt, medfødt hjertefeil. Ble operert da. For ti år siden målte fastlegen høy lipoprotein A. Det ble gjort ultralyd sjekk av halskar, men fant ikke plakk da. Siste år har jeg hatt smerter i arm og kjeve, det ble nå funnet en god del tetthet i coronararteriene i hjertet og det ble satt inn syv stenter i forrige uke. De gjorde ikke bypass-operasjon med tanke på arrvev i brystkassen. Det ble gjort grundig ecco for å kartlegge hjertets tilstand. Det ble funnet moderat forhøyet trykk i lungekretsløpet. Det har jeg ikke hatt før. Jeg vil anta det kommer fra hjertefeilen, selv om jeg er lettere lunge -obstruktiv. Spørsmål 1) Er "moderat forhøyet" trykk noe som bør/ kan behandles ? Spørsmål 2) Min kolestrol var ikke så høy, men jeg spurte spesialisten om mitt tidligere målte høye lipoprotein A. Han sa det var noe de ikke brukte der. Men hvis dette har forårsaket tettheter vil det da hjelpe med livstilsendring, og kan det behandles? Spørsmål 3) Jeg fikk beskjed av spesialisten om å ikke å ha noe særlig pulsøkning første tre mnd. etter stenting. For å unngå komplikasjoner i noen form.. Syv dager etter stenting skulle familien på ferie og jeg uttrykte lettere irtitasjon over at de andre ikke ble ferdig å pakke/rydde. Det ble en krangel, og min kone gav nok uttrykk for endel oppdemmet sinne, noen blomsterpotter ble av henne slengt/ sparket rundt i hagen. Etter et par timer var vi venner og dro av gårde .Min kone vil gjerne spørre deg om denne konflikten kan ha skadet meg, ved puls eller blodtrykksøkning. Kan det ha løsnet plakk/ stenter/ skadet årer nå, eller for fremtiden. Hun er veldig lei seg for denne krangelen siden det bare skjedde en uke etter den omfattende stentingen.

Mann 59
Svar

Du er operert for det vi kaller en primum defekt. Det vil si at du har  en defekt i skilleveggen mellom forkamrene. Dette gjør at blodet renner fra venstre side over til høyre side, og gir en volumbelastning av lungekretsløpet. Dette kan føre til høyt trykk i det "lille kretsløpet", som er det kretsløpet som  går ut fra høyre hjertehalvdel gjennom lungene-hvor blodet blir oksygenert-og så tilbake til venstre siden av hjertet før det pumpes ut i kroppen. Et moderat forhøyet trykk i lungekretsløpet behandles ikke, men man må følge deg opp med kontroller. Man har forsøkt å gi kalsiumblokkere og også Viagra for å behandle høyt trykk i det lille kretsløpet. Gode søvnvaner kan også ha en effekt på trykket i. det lille kretsløpet (lungekretsløpet). Om du har KOLS så skal den behandles. Kolesterol hos personer med utbredt arteriosklerose, skal behandles selv om kolesterolet ikke er spesielt høyt. Det er vanlig å behandle for eksempel personer som har gjennomgått stenting av både perifere blodårer og kranspulsårer på hjertet med kolesterolsenkende legemidler, for å redusere kolesterolet og blodfetter, siden de forandringene man ser i blodårene er i form av arteriosklerose, er et symptom på at man blant annet har kolesterol og blodfetter som avleirerer seg i blodåreveggen. Kolesterolsenkende legemidler har flere angrepspunkt i denne prosessen. Lipoprotein A er noe man benytter for å vurdere risiko for utviklng av hjerte og karsykdom. Denne prøven behøver ikke å følges opp, og man behandler ikke blodfett profilen ut fra LPA. Det er derfor tilstrekkelig at man tar blodfett profil og koelsterol hos deg. Du skriver at man har valgt å stente deg fordi det var så mye "arrvev" etter din hjerteoperasjon etter primum defekten din. Du er nå 59 år og ble operert for primum defekt når du var 36 år. Jeg tror ikke det ville ha vært problem å operere deg for din korornarsykdom. Det er ikke slik at man er inoperabel om man tidligere har gjort en hjerteoperasjon,spesielt ikke om det er 25 år siden den siste hjerteoperasjonen ble gjort. Ut fra at du fikk 7 stenter, så vil jeg tro at du hadde flere trange partier i kransårene dine. Det er mye man skal unngå i livet, men det å unngå en krangel er ikke alltid mulig. Det har ikke løsnet noe plakk, eller gjort noe skade på dine stenter eller skadet årene dine i framtiden. Jeg tror faktisk at det er bedre med en real krangel for å rense luften enn at man har en uløst konflikt. Livstilsendringer er alltid viktig i kampen mot arteriosklerose, og man kan bidra mye ved et endret kosthold og ved mosjon og trening. I tillegg til at man ser til å få nok søvn. Dersom du har en stillesittende jobb, så kan du kanskje få en pult som gjør at du kan stå noen timer om dagen og arbeide. Når du går, så bør du gå slik at du får en pulsøkning. Du kan benytte deg av noe som heter "PAI", som er en algoritme utviklet i Trondheim, som finnes som en app på blant annet Iwatch. Denne gir deg et tall som bør være over 100 i uken. Kosten bør være balansert, og det er her du kan gå ned i vekt. I kosten inngår også det vi drikker, så det er viktig å være oppmerksom på hva man drikker og hvor mye sukker det man drikker inneholder. Livsstilsendringer kan gi en tilbakedannelse av disse plakkene, og hindre at nye oppstår. Det er derfor viktig at du gjør disse. Lykke til!