image: Høyt kolesterol og dietter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt kolesterol og dietter

Spørsmål

Hei, Jeg er bekymret for min mor i slutten av 60- årene. Hun har vært «jojo~slanker» hele livet og vært veldig opptatt av dietter og kosthold. Siste to årene har hun sverget til lavkarbo og faste. Jeg er forsåvidt positiv til fasteperioder selv da det funker positivt på gastroplager jeg har måttet leve med siden en infeksjon i utlandet for flere år siden...Uansett, hun er ganske ekstrem på dette kostholdet. Hun var til (ny) lege for to uker siden for å utrede muskel- og skjelett plager hun har strevd med i åresvis, men som tidligere fastlege gjennom 20 år har avfeid. I den forbindelse ble det på blodprøver avdekket alt for høyt kolesterol og at hun burde ta medisin. Hun nektet og insisterte på å få ned dette ved hjelp av kun kostholdet. Jeg er litt redd hun er «hjernevasket» av kostholdsguruer som hun følger slavisk.

Hva er risikoen om hun ikke tar medisiner..?

Hvor lenge kan hun gå med høyt kolesterol før det blir farlig?

Skal sies at hun har fått påvist forkalkninger på hovedpulsåren ved halsen på ultralydsundersøkelse...Hun fikk også varsel om høyt kolesterol for noen år siden da hun sverget til lavkarbodiett med høyt fettinnhold. Hun mener at det er kontroversielt med høyt kolestorol og at dette ikke er farlig av hva hun har lest på disse «livsstil-sidene»

Jeg synes det er litt påfallende at disse høye verdiene kommer når hun følger disse diettene slavisk. Hun har blitt slank og fin, men bekymrer meg sterkt for at dette ikke er sunt i lengden.

Hun prøver å inspirere meg til samme livsstil da hun sikkert ser jeg har vokst etter to svangerskap, men selv med 15 kg ekstra føler jeg at jeg er langt sunnere med ingen strenge regler, finere blodverdier, mye muskler og bare litt ekstra «polstring».

Så fra medisinsk faglig perspektiv; hvor stor er sannsynligheten for å kunne endre kolesterolnivåer ved kosthold og hva er risikoen ved å gå med det for lenge? Tar gjerne imot alt av fakta jeg kan presentere henne så hun ikke tenker så svart/hvitt

Kvinne 36
Svar

Hei!

Du er bekymret for din mor som er i slutten av 60 årene og som har vært en "jojo"-slanker. Hun er svært opptatt av dietter og kosthold. De siste årene har hun sverget til lavkarbo og faste. Hun har fått påvist alt for høyt kolesterol. Hun er forøvrig sunn og frisk. I utgangspunktet er dietter ikke av det gode. Problemet med dietter er at man ikke klarer å gjennomføre disse over lengre tid. Det er viktig at man ser kostholdsomlegging som en del av en livsstilsendring. På den måten vil man over tid kunne beholde vektnedgang. Helsedirektoratet har summert dette opp i kostråd som også inneholder råd om aktivitet. Dette er forskningsbasert:

Kostrådene (Helsedirektoratet)

1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet

3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

4. Grove kornprodukter hver dag

5. Fisk til middag to til tre ganger i uken

6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.

8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags

11. Velge vann som tørstedrikk.

12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

Det er i tillegg skrevet metervis av bøker omkring tema. Mange har tatt utgangspunkt i vår gentiske reise fra å være sankere og leve av kornprodukter til å bli jegere med kjøtt og fisk. Det som er fint med dette er at man har fokus på livsstil og kost, og samtidig er det et paradoks at vi blir fetere og fetere, i tillegg til at vi får mange livsstilssykdommer. Aristoteles har beskrevet den "gyldne middelvei" og svenskene bruker ofte begrepet "lagom". Min mening er at det er i disse balanserte meningene og rådene man bør holde seg.

Så til kolesteroldiskusjonen. Man deler forbygging inn i "Primær Profylakse" og "Sekundær Profylakse".

Primær profylakse er en intervensjon som tar sikte på å hindre sykdom hos presumptivt friske personer (men med for eksempel høyt kolesterol) med risiko for å utvikle sykdom (hjerte-karsykdom).

Sekundær Profylakse tar sikte på å forhindre sykdom (for eksempel hjerteinfarkt) hos pasienter som har sykdom (Arteriosklerose).

Primær profylakse skal altså forebygge sykdom. Så blir spørsmålet om en enkel verdi av blodfetter (Kolesterol/Triglycerider) er tilstrekkelig for å gi anbefalinger for behandling. Om man for eksempel har en risiko for utvikling av hjerte-kar sykdommer på 15 prosent, så må man behandle 50 mennesker i 5 år for å unngå ett tilfelle av hjerte-kar sykdom ifølge Cochrane-rapport. Man har i Norge utviklet en kalkulator NORRISK-2.

Her kan man gå inn og beregne risiko for utvikling av hjerte-og karsykdom. Det at hun har fått påvist forandringer i halspulsårene kan utgjøre en risiko for at hun skal kunne få hjerte-karsykdom i forhold til blant annet den kolesterolverdien man har.

Det er også slik at din mor er i sin fulle rett til ikke å la seg behandle forebyggende i forhold til kolesterol. Det er viktig at hun er opptatt av livstil og kost. Kosthold vil endre nivået av blodfetter. Hvor mye vil være individuelt. Det samme vil aktivitet og trening gjøre. Du skriver at du er 15 kg overvektig. Det som er viktig da er også hvor du er overvektig. Om man har økt livvidde, og fedme inne i magen (abdominal fedme), så er det en risiko for hjerte-kar sykdom og livsstilssykdommer som Diabetes Mellitus Type II.

Det ideelle er å være normalvektig og ha et balansert kosthold, være i fysisk aktivitet og sørge for minst 7 timer søvn i døgnet.

Les også artikkel av klinisk ernæringsfysiolog på Lommelegen: Mat som reduserer kolesterolet

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-