Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

CT av hjertet og kalk i kransarteriene

Spørsmål

Jeg har vært til CT angio av hjertets årer. resultatet :Det står at det foreligger kalkplaque som fyller opp det meste av lumen i midtre LAD i nivå med 2.diagonalgren og at nærmere stenosevurdering vanskeliggjøres pga kalkartefacter. Jeg er derfor henvist videre til hjertekatetrisering. Men lang ventetid. Spørsmål handler kun om kalk - er denne kalkplaquen som fyller opp det meste av lumen like skadelig for blodsirkulasjon som fettstoffer. Kan kalken alene tette hele lumen- den fyller jo det meste av lumen Kan kalk alene føre til angina/ hjerteinfarkt. Kan behandling med stent også benyttes hvis det er kun kalkplaque og altså ikke vanlig atherosklerose med fett og kalk. Hvis det er kun kalk og ikke fettstoffer i dette kalkområdet, er det da noen behandling. Og hvordan kan kalk uten fett forebygges.? Jeg har normal kolesterol og spiser lite mettet fett. Vært til arbeidsEKG og den ga ikke utslag.

Kvinne 66
Svar

Du har vært til CT angio av hjertets årer og fått til svar at det foreligger kalkplaque som fyller opp det meste av lumen i midtre LAD i nivå med 2.diagonalgren og at nærmere stenosevurdering vanskeliggjøres pga kalkartefacter. 

En CT-undersøkelse av hjertet er svært god til å påvise kalk i kransarteriene. Kalk i kransarteriene er derimot ikke det samme som at det er trangt (stenotisk) i kransårene i hjertet, og det er derfor man vil gjøre en hjertekateterisering av deg. Denne undersøkelsen skjer ved at man går via pulsåre på armen (a.radialis) og sprøyter kontrast inn i kransårene på hjertet for å kunne vurdere hvor trange blodårene dine er. Kalk kan fylle opp hele pulsåren og disse plakkene består av både kalk og fett. CT-Cor kan overestimere hvor trangt det er i kransårene. Kalk plakkene kan alene tette hele lumen på blodåren og gi okklusjon. Dette vil normalt gi et hjerteinfarkt. Du har vært til arbeidsbelastning uten at man har påvist at hjertet fikk for lite blod (negativt AEKG).  Disse kalk forandringene kan normalt behandles med stent eller operasjon. Når man på CT beskriver forandringer som "kalk", så er disse kalkplakkene en blanding av både kalk og fettstoffer, og man kan behandle deg for disse trange områdene på kransarteriene. Behandlingen for å redusere kalk i blodårene er kolesterolsenkende legemidler, blodtrykksregulering og livsstilsendringer. Man må også utelukke at du  har sukkersyke (Diabetes Mellitus type II).