Bilyd

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål jeg trenger svar på for å bli litt rolig. Jeg var hos min fastlege igår. Da lyttet hun på hjertet mitt. Hun har ikke gjort det tidligere. Hun sa hun hørte en veldig liten bilyd. Ikke kjent fra tidligere, men har heller ikke blitt lyttet på siden jeg var barn. Hun ble så plutselig litt usikker på om det var en bilyd hun hørte. Hun sa hun ville henvise meg videre til ultralyd. Jeg har en svært grundig lege, så jeg vet at er veldig nøye. Jeg sliter med en den helseangst fra før. Så jeg ble jo bekymret. Hun sa at jeg ikke måtte bekymre meg, da dette ikke var noe å bekymre seg for. I henvisningen skrev hun noe om superior. Hva betyr eventuelt dette ?Som jeg forstår er øvre hulvene. Er selv sykepleier, så vet mye. Det ble ikke tatt EKG eller blodprøver. Jeg tenker jo selv at hvis legen hadde tenkt det var svært alvorlig så hadde hun vell valgt å henvise meg rett inn på Sykehuset og tatt et EKG. Hun sa jeg skulle leve som normalt og ikke bekymre meg. Har ingen kjente hjerte og karsykdommer i familien. Har to tanter med bilyd og hjerteklaffefeil. Men disse har fått beskjed om at det ikke er noe arvelig. Tenker at at jeg kan ta det med ro til jeg skal til hjertespesialist og har jeg noen grunn til bekymring ? Er redd det skal være noe alvorlig gale med hjertet mitt. Har aldri kjent noen symptomer. Har aldri hatt hjertebank, brystsmerter eller tungpust. Håper på et beroligende svar og god helg. Legen sa hvertfall at jeg skulle leve som normalt

Kvinne 24
Svar

Hei!

Du var til fastlegen i går og hun lyttet på hjertet ditt, og anga at hun hørte en veldig liten "bilyd". Denne har ikke vært kjent fra tidligere. Hun skrev "superior".  Du er nå engstelig for at dette. "Superior" betyr bare øverst. Om hun med dette mener at man for eksempel har en anomalt innmunnende øvre lungevene, eller for å si det mer enkelt, at lungevenene kommer inn i høyre forkammer istedet for venstre, dette kan gi en bilyd siden man da har et hull i hjerteskilleveggen o.s.v. Men, og det er et stort men. De aller fleste bilydene representerer ikke annet enn at hjertet slår fort og dermed pumper mer blod pr. minutt gjennom klaffeapparratet. Dette gjør man når man har angst. Det kalles en såkalt "hyperdynamisk" lyd eller bilyd om man vil. Det kan jo tenkes at dette er tilfellet hos deg.  Det er for eksempel veldig vanlig å høre denne når noen har feber, siden man da har en høyere hjertefrekvens og pumper mer blod pr. minutt. Det at du har helseangst, regner jeg med at din fastlege vet. Hun er spesielt grundig, og da får hun et lite problem i forhold til deg. På den ene siden vet hun at du har helseangst og på den annen side så gjør hun et funn. Dette funnet er mest sannsynlig ingenting, men samtidig så kan hun jo heller ikke gjøre annet enn å få dette avkreftet/bekreftet. Hun kan ikke la være å undersøke deg fordi at du har helseangst. Jeg hadde tatt det helt med ro, og vært veldig fornøyd med å ha en slik fastlege. Det er alltid bedre å være sikker enn bare å tro. At du har to tanter med hjerteklaffefeil, er ikke uvanlig, siden det er svært vanlig med forandringer i hjerteklaffene, spesielt når man begynner å bli eldre. Jeg kan jo naturligv is ikke si at du ikke har en bilyd som representerer et funn som man må enten følge eller behandle, men det mest sannsynlige hos deg, er at det ikke er noenting. Du bør kose deg og slappe av i helgen !