Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Albyl-E og dosering.Hei

Spørsmål

Er bypassoperert og går på blodfortynnende midler (albyl-E). Mengden virkestoff acetylsalisylsyre ble redusert fr 165 mg pr dag (dose satt etter operasjon for ca 13 år siden) til 75 mg pr dag. Årsak Albyl-E finnes som standard i 75 mg piller. Hadde jeg akseptert å bytte til annen medisin med høyere innhold av acetlsalisylsyre ved kjøp av medisiner på apoteket hadde jeg opprettholdt opprinnelig dosering. Har litt dårlig erfaring med noen medisiner og ønsker ikke å bytte ut noe jeg vet fungerer med preparat jeg ikke kjenner. Jeg er 72 år og leser at sjansen for hjerneslag er økende etter 60 år. Gjennomsnittsalder for menn som får hjerneslag er 75 år og for kvinner 78 år. 10 til 15% av slagtilfellene skyldes blødning, 85 til 90% skyldes infarkt. Jeg finner ingen logikk i at min dose blodfortynnende midler skal mer enn halveres i min alder, tatt ovenstående fakta og statistikk. Min apoteker har uttalt at kan være "en økt fare for blødning ved doser over 165 mg Albyl -E". For enkelhetsskyld har jeg bedt fastlege om å få utskrevet en dose på 150 mg Acetylsalisylsyre pr dag. Det har jeg ikke oppnådd. Jeg kan selvsagt øke dosen på egenhånd ved å doble dosen av utskrevede piller (75 + 75 mg), men da går jeg tom for medisiner dobbelt så fort. Eller jeg kan å kjøpe asprin reseptfritt på apoteket i piller på 500 mg. Disse kan deles i passende deler, men blir rimelig unøyaktig med mindre jeg får en nøyaktig vekt. Ca 12 000 tilfeller av hjerneslag finner sted hvert år hvorav 10 200 til 10 800 skyldes infarkt. Om noen av disse går på blodfortynnende midler er ikke kjent for meg. Men hvis noen er, kunne kanskje en større dose hindret noen av disse tilfellene? Ønsker lommelegens kommentar til en halvering av blodfortynnende medisiner. Om en av årsakene er mangel på medisiner, så er det ikke et godt svar. Ønsker også lommelegens kommentar til eldre personers økende risiko for hjerneslag i hovedsak grunnet infarkt. Jeg mener fastlegen bør respektere mitt ønske om 150 mg.

Mann 72
Svar

Hei !

Du har tidligere benyttet Albyl-E i dose på 165 mg/d som ble redusert til 75 mg/d. Du er bypass operert.  Du tar Albyl-E på grunn av at du er hjerteoperert og at man vil forhindre alvorlige hendelser fra hjertet ditt.  Man har i store studier ikke påvist noen større effekt av å gi mer enn 75 mg Acetylsalicylsyre for å hindre hjertehendelser, men man har derimot fått en større komplikasjonfrekvens av alvorlige blødninger som oppveier for de gunstige effektene av Albyl-E i større doser. Du bør derfor ta 75 mg Albyl og ikke større doser.  Hva gjelder hjerneslag og eldre så er det slik at hjerneslag er en felles benevnelse på både hjerneblødning og infarkt. De fleste blødninger skyldes infarkt, som kommer på grunn av at man får tetting av blodårer til hjernen. Dette kan skyldes at det oppstår blodpropper i hjertet på grunn av "hjerteflimmer" (atrieflimmer), og at disse blodproppene  sendes til hjernen og dermed gir infarkt. Proppene kan også skuyldes trange halspulsårer, og man kan da gjerne ha symptomer som flimring foran øynene, nedsatt kraft i arm/fot eller vanskelr med å snakke . Dette kan gå over, og det er da viktig at man forstår at dette kan være et varselsymptom på at et større hjerneinfarkt kan komme. Man må da søke lege akutt. Se forøvrig kampanjen fra Helsedirektoratet om dette.  Dersom man har hjerteflimmer må man benytte legemidler kalt DOAK (Tidligere kalt NOAK) som for eksempel Xarelto/Eliquis eller Marevan.  Har man trange pulsårer til hjernen vil man gjerne benytte andre kombinasjonspreparater sammen med Albyl.  Jeg er derfor enig med Fastlegen din , at du bør ta 75 mg med Albyl og ikke større dose.