Ventrikkelflimmer

Ventrikkel flimmer er en tilstand hvor hjertet slår med raske, uregelmessige slag grunnet uregelmessige og raske elektriske impulser i hjertets konduksjonssystem.

LIVSTRUENDE TILSTAND: Ventrikkelflimmer rammer plutselig og brått. Du trenger umiddelbar akutthjelp. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIVSTRUENDE TILSTAND: Ventrikkelflimmer rammer plutselig og brått. Du trenger umiddelbar akutthjelp. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ventrikkelflimmer er en tilstand hvor hjertet slår med raske, uregelmessige slag grunnet uregelmessige og raske elektriske impulser i hjertet. Ventrikkelkammerene klarer da ikke å trekke seg sammen og pumpe blod, men blir stående og skjelve nytteløst. Dette fører til at blodtrykket faller plutselig og dramatisk, og dette fører igjen til manglende blod og oksygentilførsel til viktige organer.

Ventrikkelflimmer må ikke forveksles med atrieflimmer, som er en sykdom som rammer forkamrene i hjertet, eller ekstrasystoler som svært mange mennesker opplever.

Ring 113
Når man har ventrikkelflimmer fører det til kollaps og bevisstløsthet innen få sekunder, og dette er en nødsituasjon som krever øyeblikkelig legehjelp, spesifikt defibrillering og hjerte-lungeredning. Ring 113!

Hjerteflimmer er vanlig og blir mer vanlig etter som man blir eldre.

Årsaker til ventrikkelflimmer

Hjerteflimmer skyldes vanligvis underliggende hjertesykdom, enten hjerteinfarkt eller andre typer skader på hjertet som forstyrrer de vanlige elektriske impulsene i hjertet. Dette kan inkludere hjerteklaffsykdommer, kardiomyopati (skade på selve hjertemuskelen), Brugada syndrom, og langt QT intervall syndrom. I tillegg kan akutt hjerneblødning føre til ventrikkelflimmer. Av og til starter ventrikkelflimmer som ventrikkel takykardi, en rask, men regelmessig rytme.

Stort sett er ventrikkelflimmer ensbetydende med hjertesykdom.

ELEKTRISK PROBLEM: Sinusknuten og AV-knuten er ikke lenger dirigent i hjertet, andre elektriske impulser overstyrer og gjør at hovedkamrene står og dirrer i stedenfor å trekke seg skikkelig i sammen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ELEKTRISK PROBLEM: Sinusknuten og AV-knuten er ikke lenger dirigent i hjertet, andre elektriske impulser overstyrer og gjør at hovedkamrene står og dirrer i stedenfor å trekke seg skikkelig i sammen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Arvelighet

Arvelighet kan ha en rolle i visse tilfeller som feks Brugada syndrom og langt QT syndrom.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Symptomer ved ventrikkelflimmer

Symptomer inkluderer brystsmerter, hurtig puls, svimmelhet, kvalme, kortpustethet, bevisstløshet.

Differensialdignoser - hva annet kan det være?

Differensialdiagnoser inkluderer andre typer arytmier, hjerteinfarkt, hjerneblødning og slag.

Behandling

Man må øyeblikkelig til lege.

Behandling er defibrillering hvor man gir hjertet elektrisk støt for å få tilbake normal rytme. I tillegg kan man bruke medisiner for å holde hjertet i korrekt rytme og man må også behandle eventuelt underliggende årsaker.

LES OGSÅ: Høyt blodtrykk

Prognose

Ventrikkelflimmer er nesten alltid dødelig uten behandling.

Ved behandling avhenger prognose av underliggende sykdom.

LES OGSÅ: Angina Pectoris

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Michael Kumar
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: Tidsskriftet for leger (1), Tidsskriftet for leger (2), Lommelegen om hjertesykdom, Lommelegen om hjerteinfarkt