Utposning på hovedpulsåren i brystkassa

Torakal aortaaneurisme er en utposning på hovedpulsåren (aorta) i brysthulen.

AORTAANEURISME I BRYSTHULEN: Gir ofte lite symptomer, men hvis de sprekker kan tilstanden bli fatal. Foto: NTB Scapix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
AORTAANEURISME I BRYSTHULEN: Gir ofte lite symptomer, men hvis de sprekker kan tilstanden bli fatal. Foto: NTB Scapix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Medisinsk betegnelse for denne tilstanden er torakalt eller thoracalt aortaaneurisme.

Et aneurisme er en avgrenset utvidelse på en arterie. En arterie er en pulsåre, det vil si en blodåre som frakter blod fra hjertet og ut til organene. Aneurismer kan oppstå langs hele hovedpulsåren, fra der den forlater venstre hjertekammer, langs forløpet nedover mageregionen og til den deler seg i store pulsårer som går ned i bekken og ben. Man skiller gjerne på aneurismer i brysthulen (thoracalt aneurisme) og aneurismer i mageregionen (abdominalt aortaaneurisme). Man har også en sjeldnere form for aneurisme som heter dissekerende aneurisme.

Det farligste med aneurismer er at de kan sprekke og gi blødning. Det krever akutt kirurgi.

LES OGSÅ:
image: Utposning på hovedpulsåra i magen

Utposning på hovedpulsåra i magen

Hvem har økt risiko?

Menn har noe økt risiko sammenlignet med kvinner. Har man en nær slektning med aneurisme, vil man kunne ha økt risiko. Ellers øker de samme faktorene som øker risiko for hjerte- og karsykdom generelt også risikoen for aneurisme, slik som røyking, høyt blodtrykk og høy alder.

Symptomer

  • Aneurismer langs hovedpulsåren merkes ofte ikke, eller lite. De oppdages ofte tilfeldig.
  • Brystsmerter.
  • Hvis utposningen trykker mot spiserøret, får du ubehag når mat glir ned i magen.
  • Hvis utposningen trykker mot nerven som går til stemmebåndet, kan du bli hes.

Hvis aneurismet sprekker

I verste fall oppdages aneurismet først i det det sprekker (rumperer) og vil da gi akutte smerter i enten bryst eller mage, avhengig av lokalisasjon og man vil kunne gå inn i et blødningssjokk hvor man blir kaldsvett, uvel, blek og mister bevisstheten. Risikoen for at et aneurisme skal sprekke, øker med diameter.

Undersøkelse

Hvis det er mistanke om utposning på hovedpulsåren i brystkassen, blir du undersøkt med røntgenbilder av området.

Operasjon?

Utposningen blir vurdert av en kirurg som avgjør om den trenger operasjon eller ei.

Revisjon 14.11.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.