Utposning på hovedpulsåra i magen

Hovedpulsåren i mageregionen er det stedet som det oftest oppstår et aneurisme.

ANEURISME I MAGEN: Hovedpulsåren i mageområdet er utvidet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ANEURISME I MAGEN: Hovedpulsåren i mageområdet er utvidet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utposning på hovedpulsåren i magen har den medisinske betegnelsen: abdominalt aneurisme.

LES OGSÅ:
image: Aneurisme

Aneurisme

Det er mulig å få utposning på alle store trykkårer i kroppen (arterier), men det vanligste stedet er bukaorta som altså er hovedpulsåren i mageregionen. Utposningen skyldes arteriosklerose med fortykkelse av åreveggen. Den gir etter hvert etter slik at diameteren øker. Samtidig blir det en forsnevring av åras indre diameter. Veggen blir stiv, skjør, mindre elastisk og kan lett sprekke.

Symptomer på utposning av åren

Utvidelse av åren vil i noen tilfeller kunne kjennes av legen som undersøker deg som en pulsasjon ved undersøkelse av magen. I tillegg kan utvidelsen trykke mot nærliggende strukturer som gir smerte. Vanligvis er det ingen symptomer på at man har en utvidelse av hovedpulsåren.

Å selv kjenne pulsasjon fra hovedpulsåren er normalt, spesielt om man er slank. Det betyr ikke at man har utposning på hovedpulsåra.

Hvis aneurisme sprekker

Hvis den sprekker oppleves sterke smerter i magen med utstråling til ryggen. Blodtapet fører til svimmelhet og etter hvert bevissthetstap. Da kalles tilstanden perforert aortaaneurisme og snarlig operasjon er livreddende.

Årsaker

Risikofaktorer for å få aneurisme er generell arteriosklerose (åreforkalkning), høyt blodtrykk og røyking, familiehistorie med aneurismer i hovedpulsåren. Skader, årebetennelser, syfilis og bindevevssykdommer er sjeldne disponerende faktorer.

Undersøkelse

Ved mistanke om utposning på hovedpulsåren i magen blir man undersøkt med ultralyd eller CT. Bredden på utposningen kan måles. Dersom kontroller viser at aneurismet vokser (mer enn 1 cm per år) eller størrelsen er over 5,5 cm, må operasjon vurderes for å hindre at det sprekker

LES OGSÅ:
image: Aortadisseksjon: Plutselige sterke brystsmerter

Aortadisseksjon: Plutselige sterke brystsmerter

Behandling

Sprukket hovedpulsåre krever akutt kirurgisk behandling. På grunn av høyt trykk blør man seg ut i løpet av få minutter. Dersom blødningen møter et mottrykk av omkringliggende vev, kan man få et tidsvindu på en times tid hvor det er mulig å komme til sykehus og bli behandlet. Dødeligheten ved sprukket hovedpulsåre er samlet sett veldig høy.

Forebyggende behandling: Operasjon?

Ved operasjon har man to muligheter: Enten å fjerne selve utposningen og skjøte sammen hovedpulsåren med en kunstig åre eller graft. Det er et relativt stort kirurgisk inngrep som tar noen timer og krever full narkose og epidural som smertelindring etterpå. Det er en del komplikasjoner knyttet til inngrepet, spesielt nyresvikt eller lammelser i bena

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Hans Thorbjørn Rydningen

HJERTE- OG KARSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Noen aneurismer kan behandles med en innvendig armering (stent), som settes inn med et kateter som føres inn fra lysken. Dette krever ikke narkose.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard, lege
1) uptodate.com 2) unikard.org
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000