Stikking i brystet – hva kan årsaken være?

Stikking i brystet kan oppleves som svært ubehagelig. Ofte er grunnen helt ufarlig, men enkelte ganger kan stikkingen ha alvorlige årsaker.

STIKKENDE SMERTER I BRYSTET: Stikkende smerter i brystet kan komme av mange ulike årsaker. Foto: 9nong / NTB
STIKKENDE SMERTER I BRYSTET: Stikkende smerter i brystet kan komme av mange ulike årsaker. Foto: 9nong / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Årsak til stikking i brystet

Hva stikkende smerter eller ubehag i brystet kommer av har ikke bare ett enkelt svar. Det er flere ulike tilstander som kan gi stikking i brystet, der enkelte av tilstandene er ufarlige, mens andre krever behandling og kan være livstruende.

Nedenfor nevnes noen av flere tilstander som kan gi en karakteristikk stikkende følelse i brystet.

LES MER OM: Brystsmerter – hva kan årsaken være?

Perikarditt

Perikard er posen som omgir hjertet – altså hjerteposen. Ved perikarditt er det betennelse i denne posen. Symptomer på dette er blant annet stikkende og/eller skarpe smerter i brystet.

Smertene sitter ofte midt i brystet eller noe mot venstre side. I tillegg til smertene kan man være tungpustet, ha ujevn puls, sykdomsfølelse og feber. De stikkende/skarpe smertene forverres ved dyp pust, slik som å trekke pusten godt inn, ved hosting og når man legger seg ned.

Det er mange ulike årsaker som kan gi perikarditt. Tidsaktuelle årsaker er som en komplikasjon til infeksjon med koronaviruset, og som en sjelden bivirkning til noen typer koronavaksiner. Heldigvis er dette en sjelden bivirkning med god prognose. (1, 2)

Du kan lese mer om perikarditt her.

SMERTER: Ved smerter i brystet skal man ha lav terskel for å kontakte lege. Foto: shin sang eun / NTB
SMERTER: Ved smerter i brystet skal man ha lav terskel for å kontakte lege. Foto: shin sang eun / NTB Vis mer

Pleuritt

Mens perikard er sekken rundt hjertet, er pleura en hinne som blant annet kler lungene, og kalles lungesekken. Pleuritt er når man får betennelse i lungesekken. Smertene ved pleuritt sitter i området svarende til betennelsen, og kan derfor sitte både på høyre og venstre side. Ofte beskrives smertene som skarpe og forverres ved innpust og utpust, mens de bedrer seg når man holder pusten. Personer med tilstanden har derfor en tendens til å puste overflatisk i et forsøk på å redusere smertene. (3)

Brudd i ribbein

Ved både brudd og skade mot ribbein er det vanlig å ha smerter i relasjon til det aktuelle ribbeinet. Smertene forverres når brystkassen beveger på seg, slik som ved pusting, nysing og latter.

LES MER:

Intercostal myalgi

Intercostal myalgi betyr smerter i muskulaturen mellom ribbeina, og er en vanlig tilstand. Imellom alle ribbeina våre har vi muskler, og disse er viktig for pustebevegelsen i brystkassen. Det er flere ting som kan gi intercostal myalgi, slik som uttalt hosting, fysisk belastning og psykisk stress.

Intercostal myalgi kan gi stikkende smerter. Ofte forverres disse smertene når man tar på musklene/området rundt, beveger på muskulaturen og ved dyp pusting. Smertene kan være både lokalisert til et bestemt område, eller være på begge sidene av brystkassen. (4, 5)

LES MER OM: Smerter i brystveggen

INTERCOSTAL MUSKULATUR: Bildet illustrerer noen av intercostalmusklene våre. Smerter i disse musklene er en vanlig tilstand. Foto: MadiGraphic / NTB
INTERCOSTAL MUSKULATUR: Bildet illustrerer noen av intercostalmusklene våre. Smerter i disse musklene er en vanlig tilstand. Foto: MadiGraphic / NTB Vis mer

Kostokondritt og Tietze syndrom

I overgangen mellom ribbeinet og brystbeinet er det brusk, i denne brusken kan det oppstå betennelse. Dette kalles kostokondritt. Tilstanden kan gi smerter i relasjon til brusken, og forverres ofte ved hosting eller dyp pust. I tillegg er det ofte smertefullt når man tar på det aktuelle området. Noen ganger kan det også forekomme hevelse. (6)

LES MER OM: Tietze syndrom

Blodpropp i lungene

Blodpropp i lungene er en alvorlig tilstand som kan bli livstruende. Som regel er tilstanden forårsaket av en blodpropp som har vært i en blodåre i bekkenet eller i beinet, som så har kommet seg til lungen. Symptomer på lungeemboli er blant annet skarpe smerter i brystet som forverres ved dype innpust og/eller hoste. Noen har smerter som ligner på smertene ved hjerteinfarkt. Andre symptomer er tungpust og hoste, hoste og oppspytt kan være blodtilblandet. I tillegg kan man ha symptomer på blodpropp i benet, slik som smerter og hevelse.

Det er flere årsaker som gjør at man har økt risiko for å få blodpropp, slik som langvarig sengeleie, flyreiser, kreftsykdom, p-piller, røyking, arvelige tilstander og graviditet.

Du kan les mer om blodpropp her. (7)

Hjerteinfarkt

Smerter i brystet i forbindelse med hjerteinfarkt oppleves ofte som sterke klemmende/pressende/trykkende smerter, som kan ha utstråling til kjeve og arm. Smertene blir ofte verre ved aktivitet. Men særlig damer, men også menn, kan ha såkalte atypiske symptomer på hjerteinfarkt. Dette betyr at de ikke har de typiske symptomene beskrevet over, men ofte mer diffuse eller annerledes symptomer. Ved mistanke om hjerteinfarkt skal man ringe 113 umiddelbart. (4)

Når bør lege kontaktes?

Ved smerter i brystet skal man ha lav terskel for å kontakte lege eller ringe 113. Akutte brystsmerter skal alltid vurderes av en lege. Det samme gjelder nyoppståtte smerter som man ikke har erfart før, og ved andre symptomer som tungpust, kvalme, kaldsvett, blek, kald eller klam hus, redusert bevissthet eller tendens til besvimelse.

Det kan være vanskelig å selv vurdere når smertene i brystet er farlig eller ufarlig, men leger og helsepersonell har ofte god erfaring på å vurdere dette.

Kilder

1) Legevakthåndboken, perikarditt. 2) Folkehelseinstituttet, Perikarditt og myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner. 3) Mayo Clinic, Pleurisy. 4) Legevakthåndboken, Brystsmerter. 5) Legevakthåndboken, Interkostalmyalgi. 6) Mayo Clinic, Costochondritis. 7) Mayo Clinic, Pulmonary embolism

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer