Sju ting du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom

God hjertehelse er viktig for et langt og sunt liv. Og det er heldigvis ikke så mye som skal til for å ta vare på hjertet.

TA VARE PÅ HJERTET: Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer. Forebygg hjertesykdom! FOTO: NTB Scanpix
TA VARE PÅ HJERTET: Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer. Forebygg hjertesykdom! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Å ta vare på hjertet er en av forutsetningene for å leve et langt og godt liv. Hjertet er en muskel som transporterer blod rundt i kroppen, slik at celler og vev mottar oksygen og næringsstoffer. Hjertet holder oss i live ved å trekke seg sammen 100 000 ganger i døgnet.

300 000 nordmenn blir årlig utredet

Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer; årlig blir 300 000 nordmenn utredet og behandlet for sykdommer relatert til hjerte-karsystemet på norske sykehus, og over en million får utskrevet medisiner for disse sykdommene.

VIDEO:
image: Atrieflimmer: Symptomer, årsak og behandling

Atrieflimmer: Symptomer, årsak og behandling

1. Stress ned

Noe av det som kan øke faren for sykdommer relatert til hjertet, er stress og lange arbeidsdager.

– Det finnes god dokumentasjon på at for lange arbeidsdager, stor arbeidsbelastning og mye jobbstress, er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Det kan være flere årsaker til dette. Bruker du mye tid og krefter på jobb, blir det mindre tid igjen til det som beskytter helsen, nemlig trening, mosjon, hobbyer, og samvær med venner og familie, har hjertespesialist Wasim Zahid uttalt til Lommelegen.

Stress på arbeid og hjemme kan nemlig gå hardt utover hjertehelsen. Ved siden av å stress ned og ta hensyn til kroppens signaler, finnes det noen enkle råd du kan følge, som kan styrke hjertet ditt.

2. Unngå høyt kolesterol

Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har skrevet en populærvitenskapelig bok om hjertehelse og hjertesykdom; «Ditt fantastiske hjerte». Han mener at alle kan gjøre enkle grep for å ivareta hjertehelsen.

– Det er viktig å unngå for høyt kolesterol, da det i stor grad henger sammen med risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Jeg mener at alle personer over 40 år bør sjekke kolesterolverdiene sine. De som har hjertesykdom i familien, bør kanskje sjekke det tidligere, sa han til Lommelegen i 2018.

Det antas at over 20 000 nordmenn har familiær hyperkolesterolemi, en tilstand som gir høyt kolesterol så tidlig som i barneårene. Dette øker risikoen for hjerte- og karsykdom i ung alder. Disse pasientene, samt personer som har hatt et hjerteinfarkt eller hjerneslag, bør bruke kolesterolsenkende medisiner.

LES OGSÅ: De første symptomene på hjertesykdom

GOD HJERTEHELSE: Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har også skrevet en bok om hjertet. FOTO: Stine Friis Hals, Aschehoug
GOD HJERTEHELSE: Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har også skrevet en bok om hjertet. FOTO: Stine Friis Hals, Aschehoug Vis mer

3. Kutt røyken

Så å si alle vet at røyking ikke er bra for helsen. De fleste forbinder røyking med lungekreft eller andre krefttyper, men det øker også risikoen for hjerterelaterte dødsfall. Ifølge Gravning vil røyking forårsake mellom 700-800 hjerterelaterte dødsfall her til lands, hvert år.

– Det som er litt spesielt med røyking, er at det sannsynligvis er mer skummelt enn det man tror. Og det er faktisk hjerte- og karsykdommer som er hovedårsaken til dødsfall hos røykere.

image: Seks helseskader forårsaket av røyking

Seks helseskader forårsaket av røyking

Tromsøundersøkelsen har blant annet forsket på hvor skadelig det er å festrøyke (røyke av og til), over en periode på 15 år. Det viste seg at disse har nesten 40 prosent høyere risiko for død, sammenlignet med ikke-røykere.

– Denne risikoen er dessverre større enn det man tror. Dersom du røyker daglig og trapper ned, kan du redusere sannsynligheten for å få lungekreft, men om du kutter ned fra 20 røyk daglig, til kun én, vil risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag kun halveres. Røykeslutt kan derfor være det viktigste enkelttiltaket man kan gjøre for sin egen helse, dersom man røyker, sier Gravning, og legger til:

– Jeg kan godt fortelle at det er sunnere å snuse enn å røyke. Om du røyker, og går over til snus istedenfor, er det bedre for helsen din. Men aller helst bør du unngå begge deler.

4. Viktigere å være i aktivitet, enn å spise supersunt

Maten vi spiser har også mye å si for hjertehelsen, men trening er enda viktigere, ifølge Gravning.

– Litt sunnere mat, med mindre fett, vil føre til at man lever lenger. Den generelle befolkning sitter mer stille nå enn før, og vi er mer overvektige, men allikevel er kolesterolnivåene lavere. Mest sannsynlig er fysisk aktivitet viktigere enn vektnedgang for å forebygge hjerteinfarkt, sier han, og legger til:

– Det er ikke så mye som skal til heller. Så lite som fem minutters jogging eller annen fysisk aktivitet daglig, er sannsynligvis nok til at du vil leve lenger.

SE VIDEO: Hjerteinfarkt

LES OGSÅ:
image: Tilskudd med Omega-3 forebygger ikke hjertesykdom

Tilskudd med Omega-3 forebygger ikke hjertesykdom

5. Spis maten som er bra for hjertet

For å ta vare på hjertet via kosten, anbefaler Gravning å spise fisk en eller to ganger i uken, og bytte ut smør med raps- eller olivenolje, eller myk margarin. Vær forsiktig med ferdigmat med høyt saltinnhold.

– Personer som ikke spiser fisk, bør fokusere på å få i seg Omega3 på andre måter, ved siden av å spise variert. Vegetarianere og veganere trenger som oftest ikke å være bekymret, da de i utgangspunktet ofte har et høyt fokus på helse, og er bevisst på hva de spiser.

Selv om det er viktig å tenke over hva man putter i munnen, forklarer Gravning at man ikke bør bli for opptatt av det.

– Noen er så helsebevisste at det kan bikke over til å bli negativt. Man skal også leve og ha det bra – det er ingen som sier at det ikke er lov til å kose seg. Det handler om mengde.

6. Pass på blodtrykket

Mange lever med høyt blodtrykk, noe som over tid vil øke risikoen for hjerneslag, hjerneblødning, hjerteinfarkt og nyresvikt.

– Blodtrykksbehandling vil kunne redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag med 60-80 prosent, sier Gravning.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Hans Thorbjørn Rydningen

HJERTE- OG KARSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål
image: Symptomer på diabetes 2

Symptomer på diabetes 2

7. Utelukk diabetes

En annen tilstand man bør være oppmerksom på, er diabetes type 2. Diabetes dobler risikoen for hjerte- og karsykdom – derfor er det viktig at sykdommen oppdages tidlig.

– Om du merker at du er slapp og trøtt, har tørsthetsfølelse eller tisser ofte, kan det være lurt å gå til legen. De som har kjente tilfeller av diabetes i familien bør definitivt ta opp dette med legen sin.