Sju ting du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom

God hjertehelse er viktig for et langt og sunt liv. Og det er heldigvis ikke så mye som skal til for å ta vare på hjertet.

TA VARE PÅ HJERTET: Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer. Forebygg hjertesykdom! FOTO: NTB Scanpix
TA VARE PÅ HJERTET: Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer. Forebygg hjertesykdom! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å ta vare på hjertet er en av forutsetningene for å leve et langt og godt liv. Hjertet er en muskel som transporterer blod rundt i kroppen, slik at celler og vev mottar oksygen og næringsstoffer. Hjertet holder oss i live ved å trekke seg sammen 100 000 ganger i døgnet.

300 000 nordmenn blir årlig utredet

Selv om hjertet tåler mye, er det mange nordmenn som sliter med hjerte- og karsykdommer; årlig blir 300 000 nordmenn utredet og behandlet for sykdommer relatert til hjerte-karsystemet på norske sykehus, og over en million får utskrevet medisiner for disse sykdommene.

1. Stress ned

Noe av det som kan øke faren for sykdommer relatert til hjertet, er stress og lange arbeidsdager.

– Det finnes god dokumentasjon på at for lange arbeidsdager, stor arbeidsbelastning og mye jobbstress, er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Det kan være flere årsaker til dette. Bruker du mye tid og krefter på jobb, blir det mindre tid igjen til det som beskytter helsen, nemlig trening, mosjon, hobbyer, og samvær med venner og familie, har hjertespesialist Wasim Zahid uttalt til Lommelegen.

Stress på arbeid og hjemme kan nemlig gå hardt utover hjertehelsen. Ved siden av å stress ned og ta hensyn til kroppens signaler, finnes det noen enkle råd du kan følge, som kan styrke hjertet ditt.

2. Unngå høyt kolesterol

Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har skrevet en populærvitenskapelig bok om hjertehelse og hjertesykdom; «Ditt fantastiske hjerte». Han mener at alle kan gjøre enkle grep for å ivareta hjertehelsen.

– Det er viktig å unngå for høyt kolesterol, da det i stor grad henger sammen med risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Jeg mener at alle personer over 40 år bør sjekke kolesterolverdiene sine. De som har hjertesykdom i familien, bør kanskje sjekke det tidligere, sa han til Lommelegen i 2018.

Det antas at over 20 000 nordmenn har familiær hyperkolesterolemi, en tilstand som gir høyt kolesterol så tidlig som i barneårene. Dette øker risikoen for hjerte- og karsykdom i ung alder. Disse pasientene, samt personer som har hatt et hjerteinfarkt eller hjerneslag, bør bruke kolesterolsenkende medisiner.

LES OGSÅ: De første symptomene på hjertesykdom

GOD HJERTEHELSE: Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har også skrevet en bok om hjertet. FOTO: Stine Friis Hals, Aschehoug
GOD HJERTEHELSE: Jørgen Gravning jobber som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han har også skrevet en bok om hjertet. FOTO: Stine Friis Hals, Aschehoug Vis mer

3. Kutt røyken

Så å si alle vet at røyking ikke er bra for helsen. De fleste forbinder røyking med lungekreft eller andre krefttyper, men det øker også risikoen for hjerterelaterte dødsfall. Ifølge Gravning vil røyking forårsake mellom 700-800 hjerterelaterte dødsfall her til lands, hvert år.

– Det som er litt spesielt med røyking, er at det sannsynligvis er mer skummelt enn det man tror. Og det er faktisk hjerte- og karsykdommer som er hovedårsaken til dødsfall hos røykere.

Tromsøundersøkelsen har blant annet forsket på hvor skadelig det er å festrøyke (røyke av og til), over en periode på 15 år. Det viste seg at disse har nesten 40 prosent høyere risiko for død, sammenlignet med ikke-røykere.

– Denne risikoen er dessverre større enn det man tror. Dersom du røyker daglig og trapper ned, kan du redusere sannsynligheten for å få lungekreft, men om du kutter ned fra 20 røyk daglig, til kun én, vil risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag kun halveres. Røykeslutt kan derfor være det viktigste enkelttiltaket man kan gjøre for sin egen helse, dersom man røyker, sier Gravning, og legger til:

– Jeg kan godt fortelle at det er sunnere å snuse enn å røyke. Om du røyker, og går over til snus istedenfor, er det bedre for helsen din. Men aller helst bør du unngå begge deler.

4. Viktigere å være i aktivitet, enn å spise supersunt

Maten vi spiser har også mye å si for hjertehelsen, men trening er enda viktigere, ifølge Gravning.

– Litt sunnere mat, med mindre fett, vil føre til at man lever lenger. Den generelle befolkning sitter mer stille nå enn før, og vi er mer overvektige, men allikevel er kolesterolnivåene lavere. Mest sannsynlig er fysisk aktivitet viktigere enn vektnedgang for å forebygge hjerteinfarkt, sier han, og legger til:

– Det er ikke så mye som skal til heller. Så lite som fem minutters jogging eller annen fysisk aktivitet daglig, er sannsynligvis nok til at du vil leve lenger.

SE VIDEO: Hjerteinfarkt

5. Spis maten som er bra for hjertet

For å ta vare på hjertet via kosten, anbefaler Gravning å spise fisk en eller to ganger i uken, og bytte ut smør med raps- eller olivenolje, eller myk margarin. Vær forsiktig med ferdigmat med høyt saltinnhold.

– Personer som ikke spiser fisk, bør fokusere på å få i seg Omega3 på andre måter, ved siden av å spise variert. Vegetarianere og veganere trenger som oftest ikke å være bekymret, da de i utgangspunktet ofte har et høyt fokus på helse, og er bevisst på hva de spiser.

Selv om det er viktig å tenke over hva man putter i munnen, forklarer Gravning at man ikke bør bli for opptatt av det.

– Noen er så helsebevisste at det kan bikke over til å bli negativt. Man skal også leve og ha det bra – det er ingen som sier at det ikke er lov til å kose seg. Det handler om mengde.

6. Pass på blodtrykket

Mange lever med høyt blodtrykk, noe som over tid vil øke risikoen for hjerneslag, hjerneblødning, hjerteinfarkt og nyresvikt.

– Blodtrykksbehandling vil kunne redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag med 60-80 prosent, sier Gravning.

7. Utelukk diabetes

En annen tilstand man bør være oppmerksom på, er diabetes type 2. Diabetes dobler risikoen for hjerte- og karsykdom – derfor er det viktig at sykdommen oppdages tidlig.

– Om du merker at du er slapp og trøtt, har tørsthetsfølelse eller tisser ofte, kan det være lurt å gå til legen. De som har kjente tilfeller av diabetes i familien bør definitivt ta opp dette med legen sin.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer