Perikarditt

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen.

PERIKARDITT: Betennelse i hjerteposens ytre hinne (perikard)  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
PERIKARDITT: Betennelse i hjerteposens ytre hinne (perikard) Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er perikarditt?

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen. Dette kan gi brystsmerter. Perikarditt kan behandles effektivt, men hos noen få kan tilstanden bli mer alvorlig. Den vanligste årsaken er virusinfeksjoner.

Perikarditt er årsak til cirka 5 % av alle som henvises til akuttavdeling med brystsmerter. og sykdommen er hyppigere hos menn enn hos kvinner. (4)

LES OGSÅ: Symptomer på hjertebetennelse

Hjerteposen

Hjertet er omgitt av to hinner. Den ene ligger tett inntil hjertemuskelen, den andre danner en pose som hjertet ligger i. Mellom hinnene er det et tomrom fylt med litt væske. Hjerteposen holder hjertet på plass inne i brystkassen, og sørger for at hjertet kan fylles med en begrenset mengde blod av gangen.

Ved betennelse i hjerteposen kan væskemengden mellom hinnene øke betraktelig. Ved betydelig økning av væskemengden får hjertet mindre plass, og hindres i pumpingen.

Man må ikke forveksle perikarditt med endokarditt. Endokartitt er en betennelse av hinner i hjertets indre struktur. Perikarditt har en langt bedre prognose enn endokarditt.

Symptomer ved perikarditt

Perikarditt begynner som regel plutselig, og gir en skarp smerte i brystet. Smertene sitter gjerne midt i brystkassen eller litt til venstre for midten. De kan også stråle ut til rygg, nakke, skuldre, hals og venstre arm. Smertene beskrives som skarpe. Det kan minne om et hjerteinfarkt og man bør derfor alltid ringe 113 ved plutselige brystsmerter. Det er en ting som kan skille perikarditt fra hjerteinfarkt:

Grunnen til at smertene er stillingsbetinget er at når hjerteposen blir strukket litt, gjør det mer vondt, for eksempel hvis man puster dypt inn, hoster, svelger eller retter på ryggen. Hvis man derimot bøyer seg forover, kan smertene lindres.

Det spesielle kjennetegnet ved perikarditt er at brystsmertene er stillingsbetinget. Smertene kan bli mindre når man sitter oppe og lener seg fremover. Verre hvis man ligger.

Man kan også være kortpustet, føle hjertebank, ha feber, føle seg svak og syk, hoste og ha hevelse i magen eller ben.

LES OGSÅ: Dyp venetrombose

Årsak til perikarditt

Akutt perikarditt skyldes som regel en virusinfeksjon, og av og til en bakterieinfeksjon. I tillegg kan man få akutt perikarditt etter et hjerteinfarkt, eller ved giktfeber, uremi, leddgikt, systemisk lupus erythematosus, traume mot brystet, som for eksempel i en bilulykke. Visse medisiner kan gi akutt perikarditt, og kreftsvulster som vokser inn i perikardiet.

Det er også kjent at perikarditt kan være bivirkning etter koronavaksine, men det er ukjent hvordan dette skjer.

Perikarditt forårsaket av virus: I dag er det virus av Coxsackie-B gruppen, influensa virus, og ECHO virus som er de vanligste årsakene til perikarditt.

HJERTEPOSEN ANATOMI: Hjertet ligger beskyttet i hjerteposen, den ytre hinnen heter perikard. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HJERTEPOSEN ANATOMI: Hjertet ligger beskyttet i hjerteposen, den ytre hinnen heter perikard. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Perikarditt forårsaket av bakterier: Bakteriell perikarditt er sjelden, men det skyldes som regel en infeksjon et annet sted i kroppen som for eksempel ved tuberkulose, eller stafylokokk, streptokokk, eller pneumokokk infeksjoner.

Tidligere var tuberkulose en vanlig årsak til perikarditt. Tuberkulose må fremdeles inkluderes i en mulig årsak idag når man ser perikarditt, særlig hvis pasienten har reist til områder med mye tuberkulose, eller har bodd i områder hvor tuberkulose er vanlig. Fordi alle disse bakteriene er såkalt pussdannende bakterier, blir det ofte store pussansamlinger i hjerteposen, og de må til tider dreneres ved et kirurgisk inngrep.

LES OGSÅ: Åreknuter - symptomer og behandling

PERIKARDITT: Ved betennelse i hjerteposen kan væskemengden mellom hinnene øke betraktelig. Hjertet får mindre plass, og hindres i pumpingen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PERIKARDITT: Ved betennelse i hjerteposen kan væskemengden mellom hinnene øke betraktelig. Hjertet får mindre plass, og hindres i pumpingen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik settes diagnosen

Legen kan av og til i akutt, tørr perikarditt, høre en egenartet gnidningslyd når hun lytter på hjertet med stetoskop. Hvis det derimot er eksudativ perikarditt med mye væske rundt hjertet, er ofte hjertelydene dempet.
Betennelsen fører til forandringer i mønsteret på EKG (hjerteprøve). Man vil også sjekke for de andre, underliggende årsakene til perikarditt som nevnt over. Dette kan inkludere andre blodprøver, røntgenbilder, CT, MR og ekkokardiogram.

Behandling av perikarditt

Ved mistanke om betennelse i hjerteposen må du legges inn på sykehus. Selve betennelsen kan være uskyldig, men det er viktig å vurdere hva som er årsaken.

Betennelsen behandles med betennelsesdempende medisin. Den kan være medisin av typen Ibux eller tilsvarende. Ved tilbakevendende betennelse brukes blant annet kolkisin og kortikosteroider.

Hvis det er en stor væskeansamling kan man måtte drenere denne, såkalt periokardiocentese, et innstikk/punksjon av hjerteposen. I visse få tilfeller må man kirurgisk fjerne hele hjerteposen.

Prognose ved perikarditt

Perikarditt er oftest en mild, selvbegrensende sykdom. De fleste blir helt frisk, men det kan ta uker og måneder for å bli fullt rehabilitert. Noen opplever tilbakefall de første måneden, og noen få kan utvikle kronisk perikarditt - spesielt de som ikke mottar behandling har risiko for dette. Hvile og oppfølgning hos lege er viktig for å redusere risikoen for å bli syk igjen. (1)

Kronisk perikarditt

Kronisk perikarditt fører ofte til konstriksjon av hjertet fordi hjerteposen skrumper og stivner. Hjertet kan da ikke pumpe skikkelig, og man kan utvikle hjertesvikt. Vanligvis ved hjertesvikt ser man at hjertet blir forstørret, men i konstriktiv perikarditt skjer ikke det på grunn av at hjertekapselen trykker på hjertet og forhindrer en forstørrelse. Kronisk perikarditt kan skyldes av kreft, tuberkulose, hypotyreose, strålebehandling av brystkreft eller lymfom, og av og til kronisk nyresykdom og AIDS.

Kilder:

Revisjon 03.05.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier

1) Heart.org Pericarditis 2) National Heart, Lung, and BloodInstitute; Heart inflammation 3) NHS: Pericarditis 4) Legemiddelverket:

Kilder: PubMed, NEJM, Chest, ACC

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer