Leggsår

Leggsår deles opp i venøse og arterielle leggsår, og er to forskjellige tilstander.

LEGGSÅR: Her bilde av venøst leggsår med eksem og mørk pigmentering. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
LEGGSÅR: Her bilde av venøst leggsår med eksem og mørk pigmentering. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Leggsår har den medisinsk betegnelse: ulcus cruris.

Venøse leggsår

Leggsår kan skyldes problemer i de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet (venene), og kalles da venøse leggsår. Sårene er ofte overflatiske, fefinner seg gjerne i ankelhøyde eller på innsiden av leggen og oppstår ofte i et område der det er enten eksem eller hevelse fra før .Oppstår ofte etter en spontan eller etter en uforholdsmessig liten skade.

Les mer om venøse leggsår

Arterielle leggsår

Leggsår kan også skyldes dårlig blodomløp i blodårene som fører blodet fra hjertet ut i kroppen (arteriene), og kalles da arterielle leggsår. Arterielle leggsår oppstår når blodtilførselen i bena er for dårlig. Slike sår er som regel smertefulle og dersom de ikke behandles kan de i verste fall føre til koldbrann og amputasjon.

Les mer om arterielle leggsår

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer