Kolesterol: Litt biokjemi for de interesserte

Her kan du lese mer om de forskjellige typene kolesterolpartikler og hvordan kolesterol blir behandlet i kroppen vår.

Må bli vannløseligKolesterol er en viktig bestanddel i cellemembranen hos mennesker og pattedyr.

Kolesterolet er et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, siden fett og vann ikke blander seg. Derfor er kolesterolpartiklene koblet til proteiner, de viktigste kalles HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) og VLDL (very low density lipoprotein).

På denne måten blir kolesterolet vannløselig og kan fraktes rundt i blodbanen til de stedene hvor kroppen trenger slike byggesteiner. HDL er såkalt -godt- og LDL såkalt -dårlig- kolesterol. VLDL blir til LDL i blodstrømmen.

2 hovedkilder til kolesterolKolesterolet i blodet kommer fra to kilder; enten er det tilført via maten eller det er laget (syntetisert) i leveren.

Leveren skiller ut kolesterol, men har også evnen til å fjerne kolesterol fra blodbanen igjen. Når du spiser suges kolesterol opp fra maten via tarmveggen, kobles til et annet protein og fraktes via blodet til leveren.

LDL kan suges opp igjen fra blodet til leveren. Dette skjer fordi levercellene har spesielle mottagermolekyler på overflaten, LDL-reseptorer, som fanger opp LDL i blodstrømmen og frakter dem inn i leveren. Har man mange slike mottagere på levercellenes overflate suges mye LDL opp og blodnivået av kolesterol, som legen måler, synker.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Motsatt har personer med lavt antall slike mottagermolekyler på overflaten, lett for å få høyt kolesterol. Personer med arvelig høyt kolesterol mangler oftest ca. halvparten av mottagermolekylene.