Lege svarer:

Kan man bli kvitt åreknuter?

Åreknuter kan gi både plagsomme symptomer, blant annet smerte, og kan oppleves som kosmetisk skjemmende. Heldigvis finnes det behandling som kan hjelpe slik at man kan bli kvitt plagene.

ÅREKNUTER: Åreknuter kan gi plagsomme symptomer, og ses som grønne, eller blå-lilla årer som bukter seg. Foto: A.J.StockPhotos / Shutterstock / NTB
ÅREKNUTER: Åreknuter kan gi plagsomme symptomer, og ses som grønne, eller blå-lilla årer som bukter seg. Foto: A.J.StockPhotos / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er åreknuter?

Åreknuter er utvidelser i blodårene som kalles vener, som ligger rett under hudoverflaten. Hyppigst oppstår åreknuter bak på lårene og på leggene, men de kan også oppstå andre plasser. Du kan lese mer om åreknuter i denne artikkelen Åreknuter.

Kan åreknuter forsvinne av seg selv?

Dessverre er det slik at de fleste åreknutene som oppstår ikke vil forsvinne av seg selv.

Men det finnes et viktig unntak - åreknuter som oppstår nder graviditet. Under graviditeten er man mer utsatt for å få åreknuter. Det er flere grunnet til dette, både hormoner, økt blodvolum, samt at livmoren kan utøve et trykk på venene i bekkenet, disponerer for åreknuter. I motsetning til åreknuter som oppstår ellers i livet kan åreknuter som oppstår under graviditet forsvinne når svangerskapet er over. (1, 2)

Når bør man få behandling mot åreknuter?

Når man bør få behandling mot åreknutene er i stor grad noe som må vurderes individuelt. Noen har store plager i form av ømhet, smerter, hevelse, kløe med mer, som gjør at man ønsker å behandle åreknutene for å bli kvitt symptomene. Andre har lite symptomer utover at åreknutene er synlige.

Mens noen synes åreknuter er en naturlig del av forandringene kroppen går igjennom, er det andre som opplever synlige åreknuter som skjemmende og ønsker behandling basert på det kosmetiske.

(1, 2, 3)

PLAGSOMME SYMPTOMER: Åreknuter kan blant annet gi symptomer som tyngdefølelse, smerter, ømhet, hevelse og kløe. Foto: Solarisys / Shutterstock / NTB
PLAGSOMME SYMPTOMER: Åreknuter kan blant annet gi symptomer som tyngdefølelse, smerter, ømhet, hevelse og kløe. Foto: Solarisys / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan man få behandling via det offentlige?

Hvor plaget man er av åreknutene avgjør om man kan få behandlingen dekt av det offentlige.

Åreknuter som gir symptomer og plager kan oppfylle kravene til å få behandling i det offentlige helsevesenet. Hvis man ønsker behandling av åreknuter fordi de oppleves som kosmetiske skjemmende må man belage seg på å betale denne behandlingen selv. Behandlingen gjøres da hos en privat klinikk. (1, 2, 4)

Hvor effektiv er behandlingen?

Det finnes flere typer behandling av åreknuter, og du kan lese om noen av behandlingsformene i artikkelen Åreknuter. Behandling av åreknuter vil kunne være effektiv, både for de som er plaget med symptomer, og for de som synes åreknutene er mest plagsomme med tanke på det kosmetiske. En kombinasjon av flere behandlinger kan også være aktuelt for noen for å få best mulig resultat.

Hvilken behandling som er mest aktuell og best vil kunne variere ut fra både hvilke symptomer man har og i hvor stor grad symptomene er tilstede/hvor plagsomme de er. Legen vil i samråd med pasienten komme fra til hvilken behandling som er den beste. (1, 2, 3, 4)

LES OGSÅ: Tromboflebitt

Hvem skal jeg ta kontakt med hvis jeg ønsker behandling?

Ved åreknuter som gir plagsomme symptomer, samt ved mistanke om en annen tilstand som kan ligne på åreknuter, er det naturlig å oppsøke en lege i det offentlige, slik som fastlegen.

Hvis åreknutene er kosmetisk skjemmende er det sannsynlig at man må betale for behandlingen selv og behandlingen gjøres da hos en privat klinikk. Man kan ta direkte kontakt selv med private klinikker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer