Kalde hender og føtter - hva er årsaken?

Kalde hender og føtter er et vanlig problem, men det trenger ikke å skyldes sykdom.

DERFOR BLIR DU KALD ELLER VARM: Det er blodsirkulasjonen som avgjør om hender og føtter er varme eller kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DERFOR BLIR DU KALD ELLER VARM: Det er blodsirkulasjonen som avgjør om hender og føtter er varme eller kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvorfor har noen kalde hender og føtter?

– Det er mange som har kalde hender og føtter uten at det skyldes dårlig sirkulasjon eller at det går lite blod ut til hendene. Noen mennesker har varme og noen har kalde hender og føtter. Det er ikke noe sykelig i det, forklarer Hans Thorbjørn Kvig Rydningen, som tidligere har arbeidet som klinikksjef og hjerte-, lunge- og karkirurg ved LHL-klinikkene og er Lommelegens ekspert på hjerte- og karsykdommer.

Det er blodsirkulasjonen i hendene og føttene som avgjør om de er varme eller kalde.

– Har kroppen høy kjernetemperatur, vil kroppen nedregulere denne ved å sende ut mer blod til hendene for avkjøling av kroppen. Det gir varme hender, forklarer endokrinolog Anders Palmstrøm Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS) og jobber med hormonsykdommer.

Ofte har de som klager over kalde hender og føtter normal blodsirkulasjon.

– Det er spesielt vanlig at kvinner klager ovar at de fryser på hender eller føtter, forteller Rydningen.

LES OGSÅ: Dette er Raynauds sykdom

ENDOKRINOLOG: Anders Palmstrøm Jørgensen er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Øystein H. Horgmo, UiO
ENDOKRINOLOG: Anders Palmstrøm Jørgensen er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Øystein H. Horgmo, UiO Vis mer

Mulige sykdommer til kalde hender og føtter

Blodårene til hendene og føttene kan trekke seg sammen i ulike grader og variasjoner, og det finner normalvariasjoner. Det er imidlertid noen sykdommer som kan gjøre at hender og føtter bli kalde.

Mulige sykdommer er:

– Det finnes sykdommer i blodåreveggene, som gjør at hendene blir kalde. Diabetes er en sykelig tilstand hvor mange sliter med kalde hender og føtter. Hvis du er i aldersgruppen 60-70 år og røyker, kan du få en åreforkalkning i pulsårene, som gjør at du blir kald, sier Rydningen.

RAYNEUDS FENOMEN: Fingrene kan forandre farge, og man føler at hendene blir svært kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RAYNEUDS FENOMEN: Fingrene kan forandre farge, og man føler at hendene blir svært kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Depresjonen var lavt stoffskifte

Hormonene kan påvirke kroppstemperaturen

Kalde hender og føtter kan også være hormonelt betinget. Gravide har ofte varmere hender og føtter, som en følge av økt sirkulasjon.

– Gravide har økt blodvolum og økt sirkulasjon og vil derfor også pumpe mer blod ut i hendene som gir varme, sier endokrinolog Anders Palmstrøm Jørgensen.

Stoffskifte kan også påvirke varme eller kalde hender.

– Høyt metabolisme «forbrenning» er knyttet til høyt stoffskifte, hypertyreose, og gir varme hender. Ved hypotyreose er det motsatt - og det gir kalde hender, forteller Jørgensen.

LES OGSÅ: Høyt eller lavt stoffskifte?

Tilleggssymptomer

Det er ikke slik at kalde hender og føtter er uttrykk for en sykdom. Ofte er det tale om normalvarianter, men dersom man har hjertesvikt, kan man få kalde hender og føtter fordi hjertet pumper dårlig.

– Pasienter med hjertesvikt vil også ha andre tilleggssymptomer som tungpustenhet og hevelse i beina, sier Rydningen.

Røykere kan få forkalkninger i blodårene, noe som kan gi alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser til hender og føtter. Dette kalles for Bürgers syndrom.

– Bürgers syndrom rammer utelukkende personer som røyker. I verste fall må man amputere deler av armer eller ben på grunn av koldbrann, grunnet sirkulasjonsforstyrrelser. Dette er imidlertid en relativt sjelden tilstand, opplyser Rydningen.

VANLIG BLANT KVINNER: Ofte har de som klager over kalde hender og føtter normal blodsirkulasjon. Det er spesielt vanlig at kvinner klager ovar at de fryser på hender eller føtter. Foto: Shutterstock
VANLIG BLANT KVINNER: Ofte har de som klager over kalde hender og føtter normal blodsirkulasjon. Det er spesielt vanlig at kvinner klager ovar at de fryser på hender eller føtter. Foto: Shutterstock Vis mer

Ved Raynauds sykdom vil man oppleve fargeforandringer, smerter og prikninger i huden, og ha tilleggssymptomer som:

– For Raynauds sykdom finnes det behandlingsmetoder, som blant annet behandling med medikament. Dersom du har likfingre eller smerter i hender og føtter, samtidig som de er kalde, bør du oppsøke lege, råder Rydningen.

LES OGSÅ: Årsaker til hjertesvikt

LES OGSÅ:
image: Når er det for kaldt å trene ute?

Når er det for kaldt å trene ute?

Dette sjekker legen

Når pasienter oppsøker lege fordi de er kalde på hender eller føtter, har pasienten som oftest med en problemstilling i tillegg til det å være kald, ifølge hjerte- og karkirurgen.

– Det kan være at pasienten for eksempel har vondt i hendene. Da er det viktig å foreta en grundig undersøkelse av pasienten, der man blant annet måler blodtrykk i arm eller ben og kjenner etter puls på alle nivåer, forteller Rydningen.

Hans beste tips til friske som vil unngå å få kalde hender og føtter, er å kle seg varmt.

– Da unngår man å fryse. Når man fryser trekker blodårene seg sammen i hender og føtter, og blodet føres til sentralt i kroppen, sier Rydningen.