Hyperlipidemi: Høyt kolesterol

For høyt kolesterol kan øke faren for hjerteinfarkt og slag. Hyperlipidemi er en tilstand som bør behandles.

For mye kolesterol kan føre til hjertesykdom: ALLMENNLEGE BRYNJULF BAREXSTEIN OG SPESIALIST OLAF RØDEVAND FORKLARER Video: Lommelegen Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Høyt kolesterol, hyperlipidemi eller hyperlipemi, betyr at man har altfor mange lipider - eller fett - i blodet.

Kolesterol er et voksaktig stoff som kommer fra to kilder: kroppen og maten vi spiser. Kroppen, og spesielt leveren, lager all kolesterol man trenger og sender det ut i blodet. Kolesterol kan også finnes i matvarer fra animalske kilder, slik som kjøtt, fjærkre og fete meieriprodukter. Leveren produserer mer kolesterol når kostholdet inneholder høye nivåer av mettede fettsyrer og transfettsyrer.

Hva er egentlig kolesterol?

Symptomer på høyt kolesterol

Høyt kolesterol gir normalt ikke symptomer. Det regnes oftest ikke som en sykdom i seg selv, men hvis du har høyt kolesterol, står du i fare for å utvikle alvorlig hjerte og karsykdom.

ATEROM: Ateromer (hvite kuler) er klumper av kolesterol. Her nærmer de seg en innsnevring av blodåren (aterosklerose). Kombinasjonen aterom og aterosklerose kan tette åren. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ATEROM: Ateromer (hvite kuler) er klumper av kolesterol. Her nærmer de seg en innsnevring av blodåren (aterosklerose). Kombinasjonen aterom og aterosklerose kan tette åren. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Høy risiko for hjerte- og karsykdommer

Det finnes to typer kolesterol: "bra" og "dårlig". For mye av en type - eller ikke nok av en annen - kan sette deg i fare for koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er viktig å vite nivåene av kolesterol i blodet, slik at du og legen din kan finne den beste strategien for å redusere risikoen for disse sykdommene.

Overflødig kolesterol kan danne fettavleiringer mellom lag av blodårene. Når dette skjer, dannes det etterhvert arrvev som gjør blodårene stivere og tykkere, og dette gjør det vanskeligere for hjertet å sirkulere blod fordi blodstrømmen går saktere inne i blodårene. Plakk kan til slutt åpne seg og slippe ut deler i blodet, og dette kan forårsake en blodpropp. Hvis en blodpropp blokkerer en arterie som forsyner hjernen, fører det til hjerneslag. Hvis det delvis blokkerer en arterie som forsyner hjertet fører det til angina pectoris og ved fullstendig blokkering hjerteinfarkt.

Pasienter med forhøyet kolesterol kan også få plager med tette årer i beina (røykeben) og menn kan få ereksjonsproblemer.

LES OGSÅ: Arvelig høyt kolesterol

KONTROLLERE KOLESTEROLNIVÅER: En blodprøve forteller deg de ulike kolesterolverdiene. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
KONTROLLERE KOLESTEROLNIVÅER: En blodprøve forteller deg de ulike kolesterolverdiene. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Diagnosering av høyt kolesterol

En blodprøve tatt hos fastlegen din kan påvise hvor høye kolesterolnivåer du har. Du kan da bli bedt om å komme fastende på legekontoret, det vil si at du ikke har spist på rundt 12 timer.

Det er blitt mer og mer vanlig at legen inkludere kolesterolprøver når en pasient tar blodprøver. Helsekontroller og bedriftskontroller inkluderer også ofte kolesterolmålinger, men det er ingen fast rutine på når og hvor ofte man bør sjekke kolesterolet. Har flere i familien din høyt kolesterol, er det en god idé å måle kolesterolet.

De to typene av lipoproteiner fører kolesterol til og fra cellene er “low-density lipoprotein,” eller LDL, og “high-density lipoprotein,” eller HDL. LDL-kolesterol og HDL-kolesterol, sammen med en femtedel av triglyseridnivået i blodet ditt, utgjør den totale kolesterolverdien hos et menneske.

LES OGSÅ: De første symptomene på hjertesykdom

Ulike typer kolesterol

Type kolesterolForklaringNormalverdier blodprøve

LDL (dårlig) kolesterol


LDL kolesterol regnes som det "dårlige" kolesterolet fordi det bidrar til plakk eller fettavleiringer. Denne tilstanden er kjent som aterosklerose (åreforkalkning) og kan føre til hjerteinfarkt, hjerneslag eller røykebein når plakk innsnevrer en arterie i et ben eller andre lemmer.

LDL kolesterol skal ligge under 3 (mmol/l)

HDL (bra) kolesterol

HDL kolesterol regnes som det "gode" kolesterolet fordi det bidrar til å fjerne LDL kolesterol fra blodårene. Forskning viser at HDL fungerer som en rengjøringscelle, som bærer LDL-kolesterol fra blodårene og tilbake til leveren, hvor det så brytes ned og føres fra kroppen. En fjerdedel til en tredjedel av alt kolesterol fraktes av HDL. Et sunt HDL-kolesterol nivå kan også beskytte mot hjerteinfarkt og slag, mens lave nivåer av HDL-kolesterol har vist seg å øke risikoen for hjertesykdom.

HDL skal ligge OVER 1 (mmol/l)

Triglyserider

Triglyserider er et annet type fett som brukes til å lagre overskuddsenergi fra kostholdet ditt. Høye nivåer av triglyserider i blodet fører til aterosklerose. Forhøyede triglyserider kan være forårsaket av overvekt og fedme, fysisk inaktivitet, røyking, høyt alkoholforbruk og en diett med svært høy andel karbohydrater (mer enn 60 prosent av totale kalorier). Underliggende sykdommer eller genetiske lidelser er ofte årsaken til høye triglyserider. Personer med høye triglyserider har ofte et høyt total kolesterol, inkludert et høyt LDL-kolesterol nivå og et lavt HDL-kolesterol nivå. Mange mennesker med hjertesykdom eller diabetes har også høye triglyseridnivåer.

Triglyserider skal ligge under 2 (mmol/l)

Totalt kolesterol

Når man måler totalt kolesterol ser man også på verdien forholdet mellom verdien av total kolesterol og HDL. Denne verdien skal helst ligge under 4 (mmol/l).

Normal: Totalt kolesterol er under 5 (mmol/l)

Moderat til lett forhøyet: Total kolesterol mellom 5-7,9

Hyperlipidemi: Total kolesterol over 8

Det finnes også andre typer kolesterol, men de kan ikke måles direkte ved en blodprøve. Leger estimerer dem fra blodverdiene av HDL, LDL og triglyserider. Disse andre typene kan også forbedres via et sunt kosthold og gode treningsvaner.

LES OGSÅ: Dette forteller kolesterolet om helsen din

Ulike typer hyperlipidemi

Det er mange forskjellige typer hyperlipidemi, men de vanligste kan dekkes av begrepene høyt kolesterol og høye triglyserider. Kroppene våre produserer og bruker en viss mengde kolesterol hver dag, men enten på grunn av gener eller diett kan vi få for mye av disse stoffene i blodet som igjen fører til fettavleiringer.

Behandling av høyt kolesterol

For å unngå fettavleiringer, må man behandles på flere måter. Avhengig av andre sykdommer, alder og generell helse, velger legen behandlingen som er best for hver enkelt pasient. Alle med høye kolesterolnivåer bør være mer aktive og spise sunt. Dette er de to viktigste grepene man selv kan ta for å redusere kolesterol nivået i blodet.

LEGEN SVARER: Kan testosteron gi høyt kolesterol?

Medisiner

Legen også skrive ut medisiner, dette vurderes ut fra pasientens totale risiko. Statiner er de mest effektive legemidlene hvis omlegging av kostholdet og vektreduksjon ikke fører frem. De mest brukte statinene i Norge er simvastatin og atorvastatin. Selv om man har blitt satt på medisiner er det veldig viktig å fortsette med et sunt kosthold og mosjon.

De fleste som bruker statiner, opplever få eller ingen problemer. Men forskningsstudier viser at noen av pasientene kan få muskelplager, ifølge BMJ.

To andre legemiddelgrupper, fibrater og resiner, kan også brukes i behandlingen, men de er oftest ikke like effektive som statiner, ifølge Helsenorge.no. Ezetimib er et nyere legemiddel som gjør at kroppen ikke tar opp så mye kolesterol fra maten. Det tas oftest sammen med et statin. Det brukes av og til hos folk som har arvelig forhøyet kolesterol.

Alkohol

Det er viktig å snakke med en lege når man finner ut at man har høyt kolesterol. Fordi det er flere variasjoner av hyperlipidemi, kan behandlingen og anbefalingene man får variere fra person til person. For personer med høye triglyserider, for eksempel, kan alkohol være spesielt farlig. Men for de med høyt kolesterol kan et daglig glass vin eller annen alkohol faktisk hjelpe. For folk med høye triglyserider er øket fiber viktig, og de settes ofte på andre medisiner enn folk med høyt kolesterol.

VIKTIG VEIVALG: Kolesterol og fettrik mat, eller sunt kosthold?
VIKTIG VEIVALG: Kolesterol og fettrik mat, eller sunt kosthold? Vis mer

Kosthold

Det er også viktig å se på maten man kjøper og lese hva den inneholder. Velg mat med lavt kolesterol og lavt nivå av mettete transfettsyrer. Begrens mettet fett til 5-6% av daglig inntak av kalorier og reduser transfett så mye mulig, dette er en veldig gunstig diett for folk med høyt kolesterol. Transfett finnes i en del hurtigmat og bakerivarer.

I tillegg er det fint å redusere inntak av rødt kjøtt, meieriprodukter laget med helmelk, øke inntak av sunne, vegetabilske oljer, bruke mindre steking av mat, og øke fiber i kosten.

Det finnes også noe forskning som antyder at en såkalt middelhavsdiett kan minske risikoen for nye hjerte- og karproblemer hos dem som allerede har hatt hjertesykdom. En middelhavsdiett inneholder mer frukt og grønnsaker, brød, pasta, poteter og olivenolje, men mindre kjøtt, smør og fløte, ifølge Helsenorge.no.

Et vekttap på 10% av ens vekt, hvis man er overvektig, kan redusere hyperlipidemi betraktelig.

Kilder: Tidskriftet,MC,EDS,AHA, Helsenorge.no, BMJ

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer